Umowa darowizny a ubezpieczenie

16 Mar 2018, 13:51

Trafiłem na forum poszukując informacji na temat współwłasności auta oraz kwestii jego ubezpieczenia, wciąż jednak nie wiem jak najlepiej rozwiązać swoją sytuacje.
Posiadałem już kilka swoich samochodów jednak ze względu na koszta ubezpieczenia zawsze umowy kupna oraz ubezpieczenie było na ojca. Przy ostatnim samochodzie byłem wpisany w dowód jako współwłaściciel.
Obecnie planuje kupić od ojca jego dotychczasowy samochód. Chciałbym też kontynuować "zbieranie" swoich zniżki. Nie wiem tylko jak to najrozsądniej rozwiązać. Czytam, że umowa darowizny jest zwolniona z pcc3 (samochód wart jakieś 8000). W takim wypadku powinienem podpisać z ojcem umowę darowizny i zgłosić się z taką po wpis do dowodu rejestracyjnego? I jak to właściwie działa, na pierwszym miejscu w dowodzie pozostaje ojciec a ja zostaje dopisany jako współwłaściciel? Ma to jakieś znaczenie która osoba jest wpisana w którym miejscu?
Niestety mieszkamy obecnie w dwóch różnych miastach a samochód ma ubezpieczenie jeszcze tylko kilka dni. Także nie zdążymy już załatwić spraw związanych z ponownym rejestrowaniem samochodu jak w takim wypadku powiadomić ubezpieczyciela o tym, że dodano współwaściciela?
lulek91
Obserwowany

Auto: Opel Astra H

16 Mar 2018, 23:34

Jeżeli nic się nie zmieniło, to nie jest istotne kto jest właścicielem, a kto współwłaścicielem. Zniżki i tak ci lecą.
Wg mnie nie ma sensu, żeby ojciec darował ci to auto. Dlaczego?
Jak ci je podaruje, a raczej zrzeknie się swojej połowy, to będziesz musiał je na siebie zarejestrować, a to są koszta. Następnie, jak już ojciec zrzeknie się swojej połowy na twoją rzecz, to ty będziesz musiał podarować jemu jakąś część tego samochodu, czyli będziesz musiał z ojcem spisać umowę współwłasności, w której tym razem to ty będziesz właścicielem, a ojciec współwłaścicielem i dopisać go do DR.
Jak dla mnie bez sensu takie zamiany, bo trzeba będzie zapłacić za rejestrację + latanie po WK i ubezpieczycelu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Mar 2018, 19:38

Umowa darowizny nie jest zwolniona z PCC tylko ty jako syn ( zerowa linia pokrewieństwa ) jesteś zwolniony z podatku. Jeżeli jesteś dopisany do dowodu to zniżki oczywiście lecą tylko pytanie od ilu lat jesteś dopisany. Różne towarzystwa różnie to przeliczają i w najgorszym przypadku dopiero po 6 latach będziesz miał 60% ale są towarzystwa że już po 3 latach bezszkodowej jazdy przyznają tobie 60%.
To kto jest w dowodzie rejestracyjnym jako pierwszy nie ma znaczenia przy zawieraniu ubezpieczenia OC ale zawsze łatwiej jest wykreślić "współwłaściciela" ponieważ nie trzeba wtedy wymieniać dowodu rejestracyjnego.
Jeżeli umowa darowizny została podpisana po wykupieniu polisy OC należy zgłosić się do ubezpieczalni żeby zrobili aneks do umowy.
P.S. wiesz jak najtaniej "uzbierać" sobie zniżki z tytułu OC ?
Kup i zarejestruj na siebie skuter. Kosz ubezpieczenia ok 60-80 zł / rok w zależności od ubezpieczalni a zniżki zbierasz jak za samochód :)
Wischer
Nowicjusz

Auto: VW Passat CC
Silnik: 2.0 170km
Paliwo: Diesel
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    BMW Zagato Coupé 2012
    BMW Zagato Coupé to typowe BMW widziane oczami włoskiej firmy Zagato, specjalizującej się w budowie nadwozi samochodowych. Stylistyka Zagato scala cechy typowe dla konstrukcji obu firm, tworząc rasowe coupé ...