Umowa darowizny - podatek

21 Gru 2015, 21:45

Witam,
Spisałam z ojcem umowę darowizny samochodu, byłam w wydziale komunikacji i powiedzieli ze nie mogę zarejestrować samochodu, ponieważ poprzedni właściciel czyli mój ojciec nie zapłacił skarbówki a powiedział ze nie ma zamiaru opłacać, co mam zrobić?
Anita26
Nowicjusz

Auto: Fiat Brava

21 Gru 2015, 22:34

Anita26 napisał(a):byłam w wydziale komunikacji i powiedzieli ze nie mogę zarejestrować samochodu, ponieważ poprzedni właściciel czyli mój ojciec nie zapłacił skarbówki
Coś się chyba pani w WK pokićkało.Jezeli juz to właśnie Ty musisz odwiedzic US i dokonac opłaty ale pod warunkiem ze wartośc darowizny przekracza sumę 9.650.-/jak sie nie mylę/.Byc moze chodziło jej właśnie tylko i wyłącznie o twoja osobę.. :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Gru 2015, 22:36

wartosc samochodu to 2000 zl i powiedziala ze nie moge zarejestrowac bo musi byc oplacony podatek przez poprzedniego wlasciciela
Anita26
Nowicjusz

21 Gru 2015, 22:57

Anita26 napisał(a):wartosc samochodu to 2000 zl
Od kwoty 2.000.- nie placisz zadnego podatku...
Anita26 napisał(a):powiedziala ze nie moge zarejestrowac bo musi byc oplacony podatek przez poprzedniego wlasciciela
Czyzby twój"starszy"dopiero go kupił i jeszcze nie przerejestrował na siebie... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Gru 2015, 23:23

kupil 1,5 roku temu i jedyne co zrobil to wykupil oc
Anita26
Nowicjusz

22 Gru 2015, 09:33

Anita26 napisał(a):kupil 1,5 roku temu i jedyne co zrobil to wykupil oc
:shock: :shock: W takim wypadku wcale się nie dziwię ze pani z WK zaządała oplaty w US przez nabywcę tego samochodu/miał na to jak się nie mylę 14 dni od momentu kupna/.Oczywiście najpierw niech "starszy"załatwi wszystko do końca a pozniej mozna pisać akty darowizny itp.Na przyszłośc pisz wszystko w kolejności a nie od strony"d..y" i miec moze pretensje do WK ze nie chce zalatwic sprawy.. :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W obszarze niezabudowanym bardziej niebezpiecznie
    Pomimo tego, że do większości wypadków dochodzi w obszarze zabudowanym (70%), to kiedy mają miejsce poza tym terenem, traci w nich życie więcej osób. W co piątym ginie człowiek, podczas gdy w wypadku w strefie ...

26 Wrz 2017, 08:55

Zostałem poproszony o to, aby zostać współwłaścicielem samochodu. Chodzi o kwestie niższego OC. Jak to zrobić aby było dobrze?
zachary
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 13 05 1998
Przebieg/rok: 27tys. km
Auto: Opel Astra

26 Wrz 2017, 12:20

Umowa darowizny na 50%, potem do skarbowego opłacić podatek 2% od wartości auta i do ubezpieczalni zawrzeć umowę. Auto już zostało zarejestrowane na głównego właściciela?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Wrz 2017, 12:33

Ewentualny podatek zależny będzie od stopnia pokrewieństwa. Osoby w pierwszej linii pokrewieństwa są zwolnione z podatku. Tylko trzeba to zgłosić do US. Na https://wygodnie.pl/porady/darowizna-samochodu-prawa-obowiazki-formalne masz to szerzej opisane.
tomczak78
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Kraków
Prawo jazdy: 04 04 1986
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004