Da się rozwiązać OC gdyż chce auto sprzedać na części?

24 Wrz 2017, 13:23

Posiadam auto Opel Corsa B brak ważnego przeglądu OC do kwietnia,auto sprawne, chciałbym rozwiązać umowę OC i sprzedać auto na części czy można tak? czy tylko w przypadku złomowania go?
TomaszNZM
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 2016
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo V40 I
Silnik: 1.8 Benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Wrz 2017, 13:55

Wymówić UB zawsze można z tym że nikt Ci nie zagwarantuje źe fundusz gwarancyjny się doczepi a tak poza tym jaki sens rozbierać corse na czesci? Przecież tam nie ma nic wartościowego
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Wrz 2017, 14:47

Kao napisał(a):Wymówić UB zawsze można

Tutaj się Kao myslisz - ubezpieczenia nie można ot, tak sobie rozwiązać/wypowiedzieć. Można tylko i wyłącznie w jednym przypadku - jego zezłomowania. Jest szansa na wypowiedzenie ubezpieczenia ale wiąże się to z dość dużym ryzykiem zapłacenia kary - jak się kupi samochód od kogoś, to można wypowiedzieć umowę ubezpieczenia, ale od razu należy wykupić ją u innego ubezpieczyciela. Jak się tego nie zrobi, to FG napewno się doczepi i wyśle pisemko do właściciela o zapłatę kary. A tego już się nie da uniknąć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Wrz 2017, 16:05

Ja ze swojego doświadczenia wiem że można wypowiedzieć umowę od tak. Mam 4 auta z wymówionym ubezpieczeniem (najstarsze 3 lata temu) i nic nie przyszło z funduszy, ale jedno wymówiłem OC i rok później auto pojechało na złom i tylko jak papiery poszły w ruch to i fundusz się zainteresował
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Wrz 2017, 19:18

TomaszNZM napisał(a): sprzedać auto na części czy można tak?
Nie tak nie mozesz zrobić... :!: Mozesz mi napisać na jakiej podstawie pozniej go wyrejestrujesz.... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

25 Wrz 2017, 11:52

Kao napisał(a):Ja ze swojego doświadczenia wiem że można wypowiedzieć umowę od tak. Mam 4 auta z wymówionym ubezpieczeniem (najstarsze 3 lata temu) i nic nie przyszło z funduszy

A na jakiej podstawie wypowiedziałeś to OC?
Jak tylko ktoś kiedyś ruszy papiery z jakiegokolwiek powodu, to karę masz murowaną. Za każdy samochód. A ostatnimi czasy FG wziął się za samochody zarejestrowane, z nieopłaconym OC. A wyrejestrowanych tych samochodów napewno nie masz, bo nie można ot, tak saobie auta wyrejestrowac. Tylko w jednym przypadku - złomowania. Nawet jak samochód sprzedasz, to go nie wyrejestrowujesz, tylko zgłaszasz w WK sprzedaż pojazdu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2017, 11:57

Poprostu zachodzisz do UB i piszesz rezygnację bo np znalazłeś korzystniejszą ofertę. Grożące konsekwencje to druga sprawa. Nie wyrejestrowałem aut bo tak jak mowisz nie ma takiej możliwosci bez kwitu z kasacji
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

26 Wrz 2017, 19:02

Skoro mowa że ciężko będzie go wyrejestrować to co mam zrobić jeśli chcę go oddać na złom ?
TomaszNZM
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 2016
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Volvo V40 I
Silnik: 1.8 Benzyna
Rok produkcji: 1997

26 Wrz 2017, 20:23

Jeśli oddasz na złom do uprawnionej stacji demontażu/złomowania pojazdów to od nich dostaniesz stosowne pisemko oraz zwrócą tablice rejestracyjne i unieważniony DR. Z tym idziesz do WK . Tutaj dostaniesz urzędową decyzję o skreśleniu pojazdu z ewidencji . Zaś z tym papierkiem udajesz się do FU. Tam zakończą umowę i dostaniesz zwrot za każdy niewykorzystany dzień OC. Liczy się data złomowania.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW