Umowa kupna auta

23 Maj 2016, 09:39

Dzien Dobry
Ostatnio szukalem czegos na swoje 1sze auto, kupilem fiata za 1,5tyś. po przegladzie w warsztacie okazalo się ze ten szmelc duzo już nie przejedzie a naprawa sie nie oplaca. zwrocilem go do sprzedawcy (oczywiscie za moją stratą) i podarlismy moj egzemplarz umowy. Swojej czesci sprzedajacy nie podarl bo nie mial przy sobie a przez tel nie chce mu sie umawiac na kolejne spotkanie zeby to zrobic. Samochod zarejestrowany na około 5tego uzytkownika wstecz.

Wiem ze głupotę zrobilem, ale czy powinienem się czegos obawiać ze strony tego goscia?

Pozdrawiam
xyzabcan
Nowicjusz

Auto: Nie mam

23 Maj 2016, 20:30

xyzabcan napisał(a): ale czy powinienem się czegos obawiać ze strony tego goscia?
A kasę Ci oddał.... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

23 Maj 2016, 21:45

Oddał
xyzabcan
Nowicjusz

24 Maj 2016, 10:01

Kasa to nic, jak nie masz żadnego dokumentu, że umowa KS została unieważniona. Tamten, mając umowę KS, może iść do ubezpieczyciela i pokazać umowę i na jej podstawie wypowiedzieć umowę OC. Do ciebie, może przyjść pisemko od ubezpieczyciela o zapłatę składki. Ewentualnie w razie kolizji ubezpieczyciel może pójść po twoich zniżkach ( jeżeli masz ) albo jak będziesz chciał ubezpieczyć jakieś auto, to się okaże, że masz zwyżki za jakąś kolizję...A ty nie masz żadnego dowodu na to, że tego auta nie kupiłeś...Inna sprawa, to jak tamten zostanie złapany przez fotoradar, to pokazując umowę KS udowodni, że to nie on jechał wtedy tym samochodem, bo go sprzedał...tobie. I wtedy mandacik przyjdzie do ciebie. A ty w jaki sposób udowodnisz, że nie jesteś właścicielem pojazdu? Kolejna sprawa, to jak tamten popełni jakieś przestępstwo związane z tym samochodem ( np. kradzież paliwa ) to pokazując umowę KS całą odpowiedzialnośc zwali na ciebie.
Nie mając żadnego dowodu na to, że odstąpiliście od umowy KS będziesz miał ciężko wyjasnić te sprawy...
Na twoim miejscu zabiegałbym o to, żeby tamten przy tobie podarł umowę KS lub obaj sporządzcie pisemko o odstąpieniu od tej umowy.
Chodzi o to, żebyś miał w razie czego czym udowodnić, że nie jesteś właścicielem tego pojazdu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Maj 2016, 14:10

Dzięki za odp,

tylko tak jak wspomniałem, dowód rejestracyjny jest na kogoś z grudnia, od tego czasu przechodził z rąk do rąk z 5 razy i nie był przerejestrowywany.
Ode mnie koleś połączenia już odrzuca. Ogólnie działa jako firma, pieczątkę mam na resztkach swojej części umowy, nip/regon z tymi z internetu się zgadzają
Jest jakaś możliwość zabezpieczenia się przed tym co wyżej wymieniłeś?
xyzabcan
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Akcja znicz 2017 i systemy bezpieczeństwa na drogach
    Na przełomie października i listopada, z powodu uroczystości Wszystkich Świętych, tradycyjnie już zwiększy się ilość samochodów na naszych drogach. Niestety, pomimo systematycznej poprawy bezpieczeństwa, Polska nadal ...
    Jak jeździć oszczędnie hybrydą?
    Jest stale rozwijana i zdaniem wielu stanowi złoty środek między bezemisyjną jazdą, a swobodą typową dla aut spalinowych. Technologia hybrydowa od lat jest czymś więcej niż tylko ciekawostką i pozwala oszczędzać kierowcom ...