Umowa kupna na mnie a za auto zapłacił ojciec

05 Mar 2014, 07:47

Witam serdecznie,
Na początku chciałem nakreślić sprawę

Zakupiłem samochód, a dokładniej podpisałem umowę kupna-sprzedaży w oddziale banku, w którym to banku mój ojciec przelał na konto sprzedającego umówioną kwotę. Nie wiem co zrobić z podatkiem od darowizny (nie chodzi o 2% podatek od wartości pojazdu). Wartość samochodu +30000 zł, być może ma to znaczenie.
"
Rozeznawałem się nieco w temacie i wyczytałem:
- z jednej strony jeżeli ojciec przelałby mi pieniądze na konto i ja bym za samochód zapłacił przelewem to nie byłoby podatku od darowizny (jedynie zgłoszenie do urzędu).
- z drugiej strony jeżeli przekazałby mi samochód należałoby podatek zapłacić.

Moja sytuacja natomiast jest taka, że nie miałem tych pieniędzy na swoim koncie - zapłata za samochód została uiszczona z konta mojego ojca w oddziale banku w obecności sprzedającego. Umowa kupna-sprzedaży jest jednak na mnie, ja jestem pod nią podpisany, oraz przy rejestracji pojazdu (w i dowodzie rejestracyjnym) widniał będę tylko ja.

Czy w takim wypadku muszę płacić podatek czy wystarczy jakoś sprawę umieścić w zgłoszeniu SD-Z2?"
Puziols
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2008
Auto: Toyota Avensis

05 Mar 2014, 08:03

Puziols napisał(a):Czy w takim wypadku muszę płacić podatek czy wystarczy jakoś sprawę umieścić w zgłoszeniu SD-Z2?"
Myślę ze jak wykonasz tel.do US to wszystko Ci wyjasnią i będziesz wiedzial co czynic dalej..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Mar 2014, 08:17

To teraz bym zamienił trochę inną sytuację. Kupiliśmy w komisie samochód gdzie ojciec zapłacił i umowa kupna jest na niego. Czy może zrobić darowiznę gdy samochód ma rejestracje poprzednich właścicieli i po tej darowiźnie ja już rejestruję w całości auto na siebie?
Puziols
Nowicjusz

05 Mar 2014, 11:24

Puziols napisał(a):Czy może zrobić darowiznę gdy samochód ma rejestracje poprzednich właścicieli i po tej darowiźnie ja już rejestruję w całości auto na siebie?
Oczywiscie ze w ten sposób mozna zrobic.Przed udaniem sie do WK ojciec robi darowizne na ciebie i wtedy Ty rejestrujesz juz samochód tylko i wylącznie na siebie.Tylko jak sie nie mylę wartośc darowizny nie moze przekroczyc 10 tys. lub coś w poblizu..
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

05 Mar 2014, 11:25

Ps.Miałem na myśli ze wartość ta jest zwolniona z podatku...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

05 Mar 2014, 14:24

Hmm z tego co się orientuje jest to najbliższa rodzina i jakakolwiek kwota jest zwolniona z podatku tylko po prostu będę musiał to zgłosić.
Puziols
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kawa w samochodzie - pić czy nie?
    Wielu kierowców stosuje kawę jako środek przeciwdziałający uczuciu zmęczenia wielogodzinną podróżą. Mimo to spożywanie jej w czasie jazdy stanowi potencjalne zagrożenie, ponieważ gorący napój może spowodować ...

05 Mar 2014, 19:57

Puziols napisał(a):Hmm z tego co się orientuje jest to najbliższa rodzina i jakakolwiek kwota jest zwolniona z podatku tylko po prostu będę musiał to zgłosić.
Tak muszę Ci przyznać rację.Pokukałem troche w necie i okazuje się ze faktycznie najblizsza rodzina jest zwolniona z podatku przy darowiznie bez względu na jej wysokośc.Fakt ten musisz zgłosic w US w ciagu 6 m-cy.Tak to zrozumiałem ...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Mar 2014, 07:21

Migi60 napisał(a):Fakt ten musisz zgłosic w US w ciagu 6 m-cy

Tak .. To jest podstawowy warunek zwolnienia w US.. O tych miesiącach warto pamiętać a nawet od razu zgłosic, bo po kilku tygodniach się zapomni..
Podmioty uprawnione do zupełnego zwolnienia (tzw. grupa „0”)
Do zupełnego zwolnienia od podatku od spadków (i darowizn) są wybrane osoby z Grupy I podatku:

Małżonek (obecnego, nie byłych),
zstępni (np. syn, córka, wnuki, prawnuki),
wstępni (np. matka, ojciec, dziadkowie),
rodzeństwo,
pasierb,
ojczym,
macocha

Kiedy konieczne jest zgłaszanie darowizny do urzędu skarbowego ?
Zgłoszenie darowizny jest konieczne jeśli, wysokość darowizny od danej osoby z ww. grupy przekroczyła kwotę wolną od podatku – zarówno limit ogólny, jak i związany z ulgą mieszkaniową.

Jeśli wartość nie przekroczy ww. kwot – zawiadamianie urzędu nie jest konieczne.

Jeśli umowa darowizny jest zawierana przed notariuszem – wówczas zgłoszenie nie jest konieczne- dokona go notariusz

Jakie są warunku uzyskania zupełnego zwolnienia:

Obdarowani, należący do grupy zerowej, muszą w celu uzyskania ulgi :
= zgłosić nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego w terminie miesiąca od dnia powstania obowiązku podatkowego. Zgłoszenia należy dokonać na formularzu SDZ2.
= w przypadku uzyskania w ramach darowizny określonej kwoty pieniędzy – posiadać dowód dokonania przez darczyńcę przelewu z rachunku bankowego, SKO, lub przekazu pocztowego.
WAŻNE: Przekazanie gotówki NIGDY nie będzie zwolnione z podatku – na ww. warunkach.
Czy zwolnienie ma jakieś ograniczenia ?
Nie, zwolnienie dla najbliższej rodziny nie jest limitowane w żaden sposób. W szczególności:
= nie ma limitu kwotowego dla darowizny zwolnionej od podatku
= nie ma żadnych warunków dotyczących zbycia jak i dalszej darowizny otrzymanych przedmiotów.
Oznacza to, że przedmiot otrzymany w darowiźnie można sprzedać natychmiast, nie tracąc zwolnienia. Jest to często praktykowane w przypadku sprzedaży nieruchomości.
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011