Umowa kupna samochodu - pytanie

06 Cze 2010, 13:34

Witam

Nigdy nie kupowałem samochodu i mam w związku z tym pytanie dotyczące umowy kupna-sprzedaży.

Sprawa wygląda tak:

Znalazłem interesujący mnie samochód z tym że jest on zarejestrowany na inną osobę a facet który auto sprzedaje ma umowe kupna-sprzedaży z poprzednim właścicielem(chyba marzec tego roku) i jeździ od kilku lat z dowodem rejestracyjnym na nazwisko swojego krewnego(to właśnie poprzedni właściciel auta). Czyli tylko podpisał umowę z poprzednim właścicielem a samochodu nie przerejstrował.
Czy taka sytuacja jest w porządku i nie będe miał problemu z zarejestrowaniem/ubezpieczeniem samochodu? Będę wdzięczny za pomoc.
Jim
Nowicjusz

Miejscowość: PL

06 Cze 2010, 14:07

Jim napisał(a):a facet który auto sprzedaje ma umowe kupna-sprzedaży z poprzednim właścicielem

Jezeli ma umowę z poprzednim właścicielem to:
1/ Musi mieć opłaconą w US chyba ze wartośc samochodu nie przekracza 1.000.- to
nie musi zgłaszać tego faktu do US
2/ Sporządzsz umowę kupna-sprzedazy z obecnym właścicielem i dostajesz od niego
orginał tej umowy
3/ Musi Ci dać orginał poprzedniej umowy sporządzonej pomiędzy nim a jego kuzynem
4/ Oczywiście do tego DR,OC oraz ksiązkę pojazdu jezeli jest... :?: :?:
Mozesz tez to zrobić inaczej.Jezeli pierwszy właściciel jeszcze nie wyrejestrował tego
samochodu to jedziesz z nim do tego "krewniaka" i piszecie umowę kupna-sprzedazy
pomiędzy właścicielem jaki jest w DR a Tobą... :!: :!: :sad:
Sprawdz dokładnie ich dokumenty zebyś pózniej nie miał problemów... :!: :!: :sad:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Cze 2010, 14:19

Super, dzięki za szybką odpowiedź.

On nie bardzo chce żeby jego kuzyn podpisywal bo handluje samochodami,ma zarejestrowana dzialnosć gospodarcza na ten handel właśnie.
Papiery mi pokazywał tzn dowód rejestracyjny,dane się zgadzają z tym co jest na poprzedniej umowie kupna sprzedaży(powiedział że poprzednią umowe dostane oryginalną) , karta pojazdu też jest.
Natomiast OC ma ważne jeszcze tylko pare dni bo wypowiedział umowe.

A jeszcze mam pytanie odnośnie wspólwłaściciela:
czy jeśli umowę podpisze z nim tylko na siebie to mogę zarejestrować ten samochód w wydziale komunikacji z drugą osobą której nie ma na umowie kupna? Chodzi oczywiście o niższe stawkę ubezpieczenia.
I czy nie ma różnicy jeśli współwłaściciel jest z innego województwa??
Jim
Nowicjusz

Miejscowość: PL

06 Cze 2010, 14:37

Jim napisał(a): to mogę zarejestrować ten samochód w wydziale komunikacji z drugą osobą której nie ma na umowie kupna

W umowie musi być wpisany drugi wlasciciel bo inaczej WK na dwie osoby nie
zarejestruje.Chyba ze zrobisz darowiznę to wtedy po zarejestrowaniu WK dopisze
drugą osobę w DR...
Jim napisał(a):I czy nie ma różnicy jeśli współwłaściciel jest z innego województwa??

To nie ma najmniejszego znaczenia... :!: :!: :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014