Umowa kupna samochodu ze współwłaścicielem

13 Kwi 2009, 14:10

Jak ma wyglądać umowa kupna samochodu jesli chce kupić ze wspolwlascicielem?
dzesia1988
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm

14 Kwi 2009, 17:26

w polu kupujący wpisujecie:
1. imię nazwisko, adres, nr dowodu osobistego
2. imię nazwisko, adres, nr dowodu osobistego

w miejscu gdzie jest podpis kupującego oboje składacie podpisy

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

23 Kwi 2009, 16:10

można zrobić tak, że kupisz tylko na siebie a potem w skarmówce jest umowa darowizny, na której dasz współwłascicielowi no 50 % wartości samochodu. to kosztuje pre groszy.
can23
perła
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

24 Lip 2009, 12:09

tu jest do pobrania umowa kupna ze współwłaścicielem

[link wygasł]

jeżeli jest dwóch sprzedających to pobierz tą umowę
[link wygasł]

więcej umów
np. zmiana adresu lub nazwiska sprzedawcy

ADRES: [link wygasł]
NAZWISKO: [link wygasł]

DAROWIZNA
[link wygasł]

KUPNO-SPRZEDAŻ SAMOCHODU
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

02 Lip 2010, 18:28

Witam,

Tydzień temu kupiłem samochód. Otóż mam teraz mały problem. W umowie kupna sprzedaży, jako kupujących wpisałem mojego ojca jako kupującego i siebie jako współwłaściciela. Jednak przemyślałem sobie parę rzeczy i chciałbym aby ta umowa wyglądała trochę inaczej. To znaczy, chciałbym być głównym właścicielem pojazdu, a ojca dopisać jako współwłaściciela. Dopiero potem chciałbym zarejestrować samochód. Czy ktoś wie jak można to zrobić, czy też jak spisać umowę pomiędzy mną a ojcem? Może są jakieś gotowe druki do takich manewrów. Proszę o pomoc.
frazier

03 Lip 2010, 15:08

Obaj macie takie samo prawo do samochodu i obowiązki wobec niego. Nie widzę sensu w zmienianiu takich detali.
Chyba najprościej byłoby pójść do sprzedającego i wypisać umowę jeszcze raz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Odśnieżanie i odladzanie samochodu
    W zimie dokładne oczyszczenie auta ze śniegu i lodu ma ogromne znaczenie. Jazda samochodem przypominającym igloo lub z zaparowanymi szybami jest niebezpieczna, a w dodatku grozi mandatem. Po intensywnych opadach śniegu na ...

03 Lip 2010, 17:55

frazier napisał(a):Witam,

To znaczy, chciałbym być głównym właścicielem pojazdu, a ojca dopisać jako współwłaściciela.

Nie ma czegoś takiego jak główny właściciel i współwłaściciel.
Oboje jesteście współwłaścicielami, macie równe prawa, równe obowiązki itp.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

03 Lip 2010, 19:19

Niby tak ale ubezpieczyciele uważają za główego właściciela osobę wpisaną w pinkatach C.1 i C.2 w DR.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

03 Lip 2010, 20:25

Kubuch napisał(a):Niby tak ale ubezpieczyciele uważają za główego właściciela osobę wpisaną w pinkatach C.1 i C.2 w DR.

A czy wysokość ubezpieczenia zależy od tego który właściciel jest wpisany pierwszy a który drugi? Bo rozmawiałem wczoraj z moją kuzynką któa jest agentką ubezpieczeniową i powiedziała że niezależnie od tego czy pierwszym właścicielem będzie ten ze zniżkami czy ten ze zwyżkami to cena ubezpieczenia będzie taka sama, tzn. obejmująca zniżki jednego i zwyżki drugiego.

Wracając do mojego problemu. Ja jestem zameldowany we Wrocławiu, mój ojciec w Poznaniu. Jeśli on będzie figurował w dowodzie jako ten "pierwszy" właściciel to wtedy samochód będzie jeździł na poznańskich blachach.

W umowie mam zaznaczone "kupujący" - czyli mój ojciec, oraz "wpółwłaściciel" - czyli ja. Czy ktoś z forumowiczów wie może czy to rzeczywiście ma znaczenie przy rejestracji samochodu? Czy już na druku z urzędu będę mógł sobie wybrać (bo w końcu będę tam z ojcem) kto będzie figurował w dowodzie rejestracyjnym jako ten "główny mimo że na umowie jest inaczej.

Jeszcze jedno. Czy ewentualna umowa typu:

sprzedający:
- mój ojciec (gł właściciel)
- ja (współwłaściel)

kupujący:
- ja
- mój ojciec

będzie miała sens i znaczenie w urzędzie.
frazier

03 Lip 2010, 22:03

W umowie mam zaznaczone "kupujący" - czyli mój ojciec, oraz "wpółwłaściciel" - czyli ja. Czy ktoś z forumowiczów wie może czy to rzeczywiście ma znaczenie przy rejestracji samochodu?

Jak się ktoś w urzędzie uprze to może nawet takie sformułowanie uznać, że Ty nie kupowałeś, bo kupujący jest wyraźnie zaznaczony- ale to raczej jakbys na kogoś pomylonego trafił ;)

Jeszcze jedno. Czy ewentualna umowa typu:

sprzedający:
- mój ojciec (gł właściciel)
- ja (współwłaściel)

kupujący:
- ja
- mój ojciec

będzie miała sens i znaczenie w urzędzie.

Sprzedacie samym sobie?
Więc tak: jeżeli nie macie zaznaczonych udziałów(w umowie) we współwłasności samochodu to macie je podzielone 1/2- niezależnie już jak tam w umowie się nazwaliście- kupujący/główny właściciel/ współwłaściciel. Jeżeli chcesz mieć ponad tą 1/2 to niech ojciec sprzeda Ci np. połowę swojego udziału- poprostu zawieracie umowę- Ty- kupujący, Ojciec- sprzedający, ewentualnie darowiznę można zrobić.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

04 Lip 2010, 23:06

eaxene napisał(a):Więc tak: jeżeli nie macie zaznaczonych udziałów(w umowie) we współwłasności samochodu to macie je podzielone 1/2- niezależnie już jak tam w umowie się nazwaliście- kupujący/główny właściciel/ współwłaściciel. Jeżeli chcesz mieć ponad tą 1/2 to niech ojciec sprzeda Ci np. połowę swojego udziału- poprostu zawieracie umowę- Ty- kupujący, Ojciec- sprzedający, ewentualnie darowiznę można zrobić.

Więc nie ma znaczenia gdzie zarejestruję samochód? Mimo że jestem na umowie współwłaścicielem mogę go zameldować w miejscu gdzie ja jestem zameldowany?
frazier