Umowa kupna samochodu ze współwłaścicielem

13 Kwi 2009, 14:10

Jak ma wyglądać umowa kupna samochodu jesli chce kupić ze wspolwlascicielem?
dzesia1988
Nowicjusz

Miejscowość: Chełm

14 Kwi 2009, 17:26

w polu kupujący wpisujecie:
1. imię nazwisko, adres, nr dowodu osobistego
2. imię nazwisko, adres, nr dowodu osobistego

w miejscu gdzie jest podpis kupującego oboje składacie podpisy

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

23 Kwi 2009, 16:10

można zrobić tak, że kupisz tylko na siebie a potem w skarmówce jest umowa darowizny, na której dasz współwłascicielowi no 50 % wartości samochodu. to kosztuje pre groszy.
can23
perła
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

24 Lip 2009, 12:09

tu jest do pobrania umowa kupna ze współwłaścicielem

[link wygasł]

jeżeli jest dwóch sprzedających to pobierz tą umowę
[link wygasł]

więcej umów
np. zmiana adresu lub nazwiska sprzedawcy

ADRES: [link wygasł]
NAZWISKO: [link wygasł]

DAROWIZNA
[link wygasł]

KUPNO-SPRZEDAŻ SAMOCHODU
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

02 Lip 2010, 18:28

Witam,

Tydzień temu kupiłem samochód. Otóż mam teraz mały problem. W umowie kupna sprzedaży, jako kupujących wpisałem mojego ojca jako kupującego i siebie jako współwłaściciela. Jednak przemyślałem sobie parę rzeczy i chciałbym aby ta umowa wyglądała trochę inaczej. To znaczy, chciałbym być głównym właścicielem pojazdu, a ojca dopisać jako współwłaściciela. Dopiero potem chciałbym zarejestrować samochód. Czy ktoś wie jak można to zrobić, czy też jak spisać umowę pomiędzy mną a ojcem? Może są jakieś gotowe druki do takich manewrów. Proszę o pomoc.
frazier

03 Lip 2010, 15:08

Obaj macie takie samo prawo do samochodu i obowiązki wobec niego. Nie widzę sensu w zmienianiu takich detali.
Chyba najprościej byłoby pójść do sprzedającego i wypisać umowę jeszcze raz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Model studyjny BMW Gina Light 2008
    BMW Group Design przedstawiło model studyjny BMW Gina Light w odpowiedzi na debatę dotyczącą cech, które ukształtują motoryzacyjny krajobraz jutra. Pojazd zbudowany jako projekt doświadczalny prezentuje wizję przyszłości ...
    Wymiana opon na zimowe. To trzeba wiedzieć.
    Kiedy wielkimi krokami nadchodzi zima, każdy kierowca powinien wdrożyć odpowiednie czynności przygotowujące do tej szczególnej i dosyć wymagającej pory roku. Jednym z elementów, które zobowiązany jest ...

03 Lip 2010, 17:55

frazier napisał(a):Witam,

To znaczy, chciałbym być głównym właścicielem pojazdu, a ojca dopisać jako współwłaściciela.

Nie ma czegoś takiego jak główny właściciel i współwłaściciel.
Oboje jesteście współwłaścicielami, macie równe prawa, równe obowiązki itp.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

03 Lip 2010, 19:19

Niby tak ale ubezpieczyciele uważają za główego właściciela osobę wpisaną w pinkatach C.1 i C.2 w DR.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

03 Lip 2010, 20:25

Kubuch napisał(a):Niby tak ale ubezpieczyciele uważają za główego właściciela osobę wpisaną w pinkatach C.1 i C.2 w DR.

A czy wysokość ubezpieczenia zależy od tego który właściciel jest wpisany pierwszy a który drugi? Bo rozmawiałem wczoraj z moją kuzynką któa jest agentką ubezpieczeniową i powiedziała że niezależnie od tego czy pierwszym właścicielem będzie ten ze zniżkami czy ten ze zwyżkami to cena ubezpieczenia będzie taka sama, tzn. obejmująca zniżki jednego i zwyżki drugiego.

Wracając do mojego problemu. Ja jestem zameldowany we Wrocławiu, mój ojciec w Poznaniu. Jeśli on będzie figurował w dowodzie jako ten "pierwszy" właściciel to wtedy samochód będzie jeździł na poznańskich blachach.

W umowie mam zaznaczone "kupujący" - czyli mój ojciec, oraz "wpółwłaściciel" - czyli ja. Czy ktoś z forumowiczów wie może czy to rzeczywiście ma znaczenie przy rejestracji samochodu? Czy już na druku z urzędu będę mógł sobie wybrać (bo w końcu będę tam z ojcem) kto będzie figurował w dowodzie rejestracyjnym jako ten "główny mimo że na umowie jest inaczej.

Jeszcze jedno. Czy ewentualna umowa typu:

sprzedający:
- mój ojciec (gł właściciel)
- ja (współwłaściel)

kupujący:
- ja
- mój ojciec

będzie miała sens i znaczenie w urzędzie.
frazier

03 Lip 2010, 22:03

W umowie mam zaznaczone "kupujący" - czyli mój ojciec, oraz "wpółwłaściciel" - czyli ja. Czy ktoś z forumowiczów wie może czy to rzeczywiście ma znaczenie przy rejestracji samochodu?

Jak się ktoś w urzędzie uprze to może nawet takie sformułowanie uznać, że Ty nie kupowałeś, bo kupujący jest wyraźnie zaznaczony- ale to raczej jakbys na kogoś pomylonego trafił ;)

Jeszcze jedno. Czy ewentualna umowa typu:

sprzedający:
- mój ojciec (gł właściciel)
- ja (współwłaściel)

kupujący:
- ja
- mój ojciec

będzie miała sens i znaczenie w urzędzie.

Sprzedacie samym sobie?
Więc tak: jeżeli nie macie zaznaczonych udziałów(w umowie) we współwłasności samochodu to macie je podzielone 1/2- niezależnie już jak tam w umowie się nazwaliście- kupujący/główny właściciel/ współwłaściciel. Jeżeli chcesz mieć ponad tą 1/2 to niech ojciec sprzeda Ci np. połowę swojego udziału- poprostu zawieracie umowę- Ty- kupujący, Ojciec- sprzedający, ewentualnie darowiznę można zrobić.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

04 Lip 2010, 23:06

eaxene napisał(a):Więc tak: jeżeli nie macie zaznaczonych udziałów(w umowie) we współwłasności samochodu to macie je podzielone 1/2- niezależnie już jak tam w umowie się nazwaliście- kupujący/główny właściciel/ współwłaściciel. Jeżeli chcesz mieć ponad tą 1/2 to niech ojciec sprzeda Ci np. połowę swojego udziału- poprostu zawieracie umowę- Ty- kupujący, Ojciec- sprzedający, ewentualnie darowiznę można zrobić.

Więc nie ma znaczenia gdzie zarejestruję samochód? Mimo że jestem na umowie współwłaścicielem mogę go zameldować w miejscu gdzie ja jestem zameldowany?
frazier