REKLAMA
Witam,
Chcę kupić samochód, który ma dosyć zawiłą historię prawną. Oto i ona: firma leasingowa odebrała samochód osobie, która nie spłacała rat. Następnie sprzedała ten samochód w drodze licytacji innej firmie (powiedzmy firmie B). Firma B dostała z samochodem kartę pojazdu, dowód rejestracyjny oraz fakturę sprzedaży samochodu (pomiędzy firmą leasingową a firmą B).
Firma B, która zakupiła ten samochód, nie dokonała przerejestrowania samochodu (stąd nadal w karcie pojazdu oraz dowodzie rejestracyjnym widnieje firma leasingowa). Od firmy B chcę kupić ten samochód. Jeśli go kupię, otrzymam fakturę sprzedaży od firmy B.
I oto moje pytania, dla tych, którzy wytrwali
1. Co należy sprawdzić przed zakupem samochodu, aby upewnić się, że wszystko jest prawnie OK (czyli czy np. samochód nie jest w zastawie itd itp)
2. Czy ktoś może tak po prostu nie przerejestrować samochodu? Czy jadąc nim do domu, jak zatrzyma mnie policja nie będę miał problemów (dodam, że ubezpieczenie jest aktualne)?
3. Jakie dokumenty potrzebuję w urzędzie, aby zarejestrować taki samochód z bogatą przeszłością
4. Czy mam coś ekstra zamieścić w umowie sprzedaży?
z góry dzięki za odpowiedź
pozdrawiam
Seba