Kupno samochodu poleasingowego po egzekuzji

04 Lip 2010, 23:21

Witam,

Chcę kupić samochód, który ma dosyć zawiłą historię prawną. Oto i ona: firma leasingowa odebrała samochód osobie, która nie spłacała rat. Następnie sprzedała ten samochód w drodze licytacji innej firmie (powiedzmy firmie B). Firma B dostała z samochodem kartę pojazdu, dowód rejestracyjny oraz fakturę sprzedaży samochodu (pomiędzy firmą leasingową a firmą B).

Firma B, która zakupiła ten samochód, nie dokonała przerejestrowania samochodu (stąd nadal w karcie pojazdu oraz dowodzie rejestracyjnym widnieje firma leasingowa). Od firmy B chcę kupić ten samochód. Jeśli go kupię, otrzymam fakturę sprzedaży od firmy B.

I oto moje pytania, dla tych, którzy wytrwali :)

1. Co należy sprawdzić przed zakupem samochodu, aby upewnić się, że wszystko jest prawnie OK (czyli czy np. samochód nie jest w zastawie itd itp)

2. Czy ktoś może tak po prostu nie przerejestrować samochodu? Czy jadąc nim do domu, jak zatrzyma mnie policja nie będę miał problemów (dodam, że ubezpieczenie jest aktualne)?

3. Jakie dokumenty potrzebuję w urzędzie, aby zarejestrować taki samochód z bogatą przeszłością

4. Czy mam coś ekstra zamieścić w umowie sprzedaży?

z góry dzięki za odpowiedź
pozdrawiam
Seba
k_seb
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

04 Lip 2010, 23:46

k_seb napisał(a):I oto moje pytania, dla tych, którzy wytrwali

Pachnie mi tu trochę "bigosem" ale do wszystkiego mozna jakos dojść...
Jezeli chodzi o wszelkie sprawy typu zastaw itp to radzilbym Ci zeby to sprawdził jakis
mecenas ktory w tych sprawach jest kumaty...Zeby nie było tak ze nie bedziesz miał
kasy oraz samochodu...Nie bądz kolejnym ktory powiększy znane przysłowie.. :!: :!:
k_seb napisał(a):2. Czy ktoś może tak po prostu nie przerejestrować samochodu?

Oczywiscie jest niby termin 30 dni na przerejestrowanie ale nie ma mozliwości jego
egzekwowania ani tez ukarania klienta....
k_seb napisał(a):Czy jadąc nim do domu, jak zatrzyma mnie policja nie będę miał problemów (dodam, że ubezpieczenie jest aktualne)?

Jezeli jest aktualne OBT oraz OC nie masz zadnych problemow....
k_seb napisał(a):Jakie dokumenty potrzebuję w urzędzie, aby zarejestrować taki samochód z bogatą przeszłością

Orginały,orginały i jeszcze raz orginały.... :!: :!:
1/ Orginał umowy,faktury pomiędzy firmą leasingową a firmą B
2/ DR
3/ Kartę pojazdu...
Nie mozesz godzić się na jakiekolwiek ksera,potwierdzone odpisy itp. bo pozniej będziesz mial problemy w WK przy rejestracji... :!: :!: :sad:
k_seb napisał(a):Czy mam coś ekstra zamieścić w umowie sprzedaży?

Myślę ze jak zrobisz to co Ci napisałem to raczej bedzie to zbedne...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Lip 2010, 00:11

Migi60 napisał(a):Pachnie mi tu trochę "bigosem" ale do wszystkiego mozna jakos dojść...

Eee tam ;) Widocznie było tanio i sobie kupili, a teraz sprzedają.
W umowie sprzedaży, pilnuj żeby nie wyłączyli rękojmi za wady prawne rzeczy i będzie dobrze. Nawet nie musisz mieć zapisu, że oni biorą odpowiedzialność za to, że samochód może być przedmiotem np. zastawu, bo to wynika wprost z przepisów kodeksu cywilnego, ale że można ją wyłączyć- to tylko przypilnuj, żeby jej nie wyłączyli.
Btw. Oczywiście zawsze lepiej jest wszystko sprawdzić i pójść do prawnika, poprostu sprawdzi, ewentualnie spisze umowę za Ciebie itp. Zapłacisz tylko ułamek wartości samochodu za jego usługe, a przynajmniej będziesz pewny, że będziesz miał to zrobione dobrze i nie będziesz się o nic martwił.
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

05 Lip 2010, 15:30

Dzięki za rady - będę uważał.

pozdr.
Seba
k_seb
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Motor Show 2012 / relacja
    Wydarzenie zrealizowano w nowej formule łącząc wystawę motoryzacyjną z bogatym programem wydarzeń towarzyszących. Poznańskie wydarzenie obfitowało w premierowe pokazy samochodów, a furorę robiły stoiska na których ...