Umowa kupna-sprzedaży przerejestrowanie auta problem!!

11 Mar 2013, 00:44

Witam
Mam następujący problem : zamierzam kupić auto ale historia jest trochę zagmatwana.Autem jeździła kobieta jakiś czas, sprzedała go młodemu chłopakowi. Jednakże gdy spisali umowę kupna sprzedaży pól roku temu ona poszła do wydziału komunikacji i wyrejestrowała pojazd pokazując umowę kupa-sprzedaży (przyjmijmy że to była data 10.10.2012) a ten chłopak od tej pory do dziś nie przerejestrował pojazdu na siebie tylko jeździł na jej dowodzie(w przepisach widnieje że ma się 30dni na przerejestrowanie)Oczywiście przegląd i OC jest aktualne tylko dowód sie teraz kończy . I teraz w obecnej sytuacji czy pojazd jest jego własnością??;d czy też nie??? Drugie pytanie czy ja mogę od niego kupić na dzień dzisiejszy to auto czy będę miał z tego tytułu jakieś problemy z rejestracją???Odpiszcie :D :D

pozdro
Smykers
smykers
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 2010
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: nie mam

12 Mar 2013, 08:15

smykers napisał(a): I teraz w obecnej sytuacji czy pojazd jest jego własnością??;d czy też nie???
Jest jego własnościa...
smykers napisał(a): Drugie pytanie czy ja mogę od niego kupić na dzień dzisiejszy to auto czy będę miał z tego tytułu jakieś problemy z rejestracją???
Mozesz od niego kupić pod warunkiem ze dołączy orginał umowy k/s pomiędzy tą kobietą a nim.Musi być ciągłość właścicieli...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Mar 2013, 09:32

Tylko umowa między poprzednimi właścicielami musi być podsteplowana w US czyli ma byc zapłacone PCC.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Mar 2013, 15:36

szybki od kiedy takie przepisy obowiązują ?? :D :D Nic nie musi być podstemplowane ... Oczywiście Skarbówkę trzeba opłacić ale nigdy prze nigdy w US nikt mi umowy nie stemplował .., A WK najmniej obchodzi czy zapłaciłeś podatek czy też nie .... To kupując auto na fakture też musisz mieć stempelek ?? :D :D
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy