Umowa Kupna-sprzedaży!

13 Paź 2007, 12:43

Witam! Mam taki problem który opisze w miarę krótko.

Miałem fiata 126p. Było dwóch kupców. Z pierwszym kupcem podpisałem umowę ale on po dwóch dniach poprosił mnie czy może zrezygnować - zgodziłem się ( oddałem mu kasę a on mi auto ) Po paru dniach spisałem umowę z drugim kupcem, który był zdecydowany na 100%. I teraz jest taka sprawa: pojechałem do wydziału komunikacji zgłosić sprzedanie auta i wszystko ok ale trzy dni później zauważyłem, że dalem w urzędzie umowę tego pierwszego kupca a nie tego drugiego ( poprostu pomyłka z mojej strony) I teraz co mogę i musze zrobić bo nie chce miec problemu zesprzedalem dwa razy auto... Proszę o rady i pomoc. Z gory dziekuje.
Damian24
Nowicjusz

Miejscowość: Żory

13 Paź 2007, 14:22

Muszisz pofatygować się do WK i sprostować to.Prawdopodobnie bedziesz musiał napisać sprostowanie i dołączyć do niego tą właściwą umowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Paź 2007, 19:23

Dzięki! W poniedziałek tak zrobię, troche bedzie zalatwiania ale trudno, za bledy sie placi heheh, pozdrawiam.
Damian24
Nowicjusz

14 Paź 2007, 11:59

No i chyba a raczej napewno bede to tez musial zglosic do urzedu skarbowego i do PZU? :shock:
Damian24
Nowicjusz

14 Paź 2007, 13:57

Żeby wszystko było w porządku to tak.Aczkolwiek PZU interesuje tylko to,że sprzedałes samochód,bo na tej podstawie wypowiadasz umowę ubezpieczenia i PZU zwraca ci część składki,co jest zalezne oczywiście od nowego właściciela.A US chyba nie ma nic do tego.Przecież podatek za auto już opłaciłeś jak kupowałes samochód?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

14 Paź 2007, 14:15

No tak podatek za auto zapłaciłem. Ale czy nie bede mial problemu w wydziale komunikacji bo to w sumie moja wina ze pomylilem umowy no ale z drugiej strony wydaje mi sie ze uda mi sie to zalatwic. A wystarczy jak napisze im normalne pismo z informacja o pomyłce czy musi być to jakos specjalnie napisane? Orientujesz sie moze?
Damian24
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem elektrycznym 800KM na jednym ładowaniu
    Jeśli uważasz, że pokonanie samochodem elektrycznym trasy z Paryża na południe Francji na jednym ładowaniu jest niemożliwe, to będziesz musiał zmienić zdanie. Dzięki współpracy pomiędzy Nissanem a francuskimi kolejami ...

15 Paź 2007, 19:05

Wszystko dzisiaj zalatwilem i jest OK! Pozdrawiam.
Damian24
Nowicjusz

06 Gru 2013, 06:36

Nie prawda. Firma ubezpieczeniowa musi posiadać pełne dane nowego właściciela,.Musisz to odkręcić .Czyli wysłać ksero nowej umowy z załączonym wyjaśnieniem na dodatkowym arkuszu papieru
Jerzy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 06 1964
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Galaxy III
Silnik: 2.0 TDI/140 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Gru 2013, 11:16

Jerzy napisał(a):Nie prawda. Firma ubezpieczeniowa musi posiadać pełne dane nowego właściciela,.Musisz to odkręcić .Czyli wysłać ksero nowej umowy z załączonym wyjaśnieniem na dodatkowym arkuszu papieru

Jerzy - a o czym my tu piszemy :?: Jak myślisz, co zrobił Damian24 :?:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika