Problem z umowa

28 Lis 2010, 22:06

witam wszystkich. Zagladam tutaj z powodu bardzo jak dla mnie wielkiego problemu, Kupiłem jakis czas temu samochód, spisałem umowe z gosciem i teraz ja jestem włascicielem. A ze prawko mam od niedawna i zniżek nie mam żadnych chciałbym siebie zrobić współwascicielem a szwagra włascicielem. Nie moge przepisać umowy z tamtym kolesiem co kupiłem pojazd od niego bo już mineło od kupna 2 miesiace i on pewnie umowe dostarczył do wydziału komunikacjnego czy gdzie sie tam zanosi takie umowy sprzadaży. Wiec taraz pytanie CO teraz moge zrobic :?: Jaką umowe moge sporzadzić na zmiane własciciela i mnie zrobić współwlaścicielem :?: Kolejny problem jest taki że nie zapłaciłem podatku i US od wzbogacenia(30dni od kupna samochodu) czy jakos tak. Moge ponieść jakies konsekwencji że go nie zapłaciłem :?: Ostatni problem jest taki żę kupując samochód to miał ważne ubezpieczenie, gosćiu miał je wykupione na pół roku i teraz w grudniu sie konczy(PZU), i czy po skonczeniu tego ubezpieczenia musze przedłużyc to ubezpieczenie czy moge ubezpieczyć samochód w innej ubezpieczalni :?: Dodam jeszcze żę od kupna samochodu, samochód stał w garażu.
Wielkie dzieki z góry za jakąkolwiek pomoc, pozdrawiam
dawidb66
Nowicjusz

Miejscowość: wrocław

28 Lis 2010, 23:09

dawidb66 napisał(a): Jaką umowe moge sporzadzić na zmiane własciciela i mnie zrobić współwlaścicielem

Jezeli sprzedający juz wyrejestrował w WK to zadnej...
dawidb66 napisał(a): Kolejny problem jest taki że nie zapłaciłem podatku i US od wzbogacenia(30dni od kupna samochodu)

Na to masz nie 30 dni ale tylko 14 dni od daty zakupu.No coz musisz to zrobic w pierwszym rzędzie bo nie ruszysz dalej z rej.pojazdu.Mozesz wykazac skruche wobec US/a nawet łzy/ ale zaplacic musisz.Czy będziesz musial z tego tyułu zapłacic karę-myślę ze tak ale duzo zalezy od urzędnika-czlowieka w US...
Jezeli zapłacisz juz US zrób przed rejestracja darowizne na szwagra/np.60%wartości sam.i jego uczyń współwłaścicielem/a dopiero pozniej do WK rejestrowac...
dawidb66 napisał(a):, i czy po skonczeniu tego ubezpieczenia musze przedłużyc to ubezpieczenie czy moge ubezpieczyć samochód w innej ubezpieczalni

Oczywiście ze mozesz wykupić OC w innej firmie ale dotychczasowe musisz wypowiedzieć chociazby na 1 dzień przed końcem terminu obowiązywania..
Mozesz mi jeszcze podac sumę jaka zostala wpisana na umowie k-s samochodu... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

28 Lis 2010, 23:41

kwota została wpisana 10.000tyś. czyli do urzedu skarbowego mam iść ze stara umową tak? a ta darowizna jak ma wyglądać? i jak jego uczynie współwłasicielem to jego zniżki bedą mnie łapały. sory za takie pytania ale ja jestem kompletnie zielony w tych sprawach i nie ma kto mi doradzić
dawidb66
Nowicjusz

28 Lis 2010, 23:57

dawidb66 napisał(a):kwota została wpisana 10.000tyś. czyli do urzedu skarbowego mam iść ze stara umową tak?

Nie masz innego wyjscia.Chyba ze masz kontakt ze sprzedajacym i jak nie wyrejestrował sam.to mozna umowę k-s zmienic.Bez względu na to jednak US musisz obowiazkowo odwiedzić...
dawidb66 napisał(a):a ta darowizna jak ma wyglądać?

Pokukaj po necie a bez problemu wzór znajdziesz...
dawidb66 napisał(a):i jak jego uczynie współwłasicielem to jego zniżki bedą mnie łapały

Oczywiście ze tak.Nie musi on być głównym włascicielem.Warto tez popytac w FU to Ci dokładnie powiedzą...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

29 Lis 2010, 00:12

Migi60 napisał(a):
dawidb66 napisał(a):kwota została wpisana 10.000tyś. czyli do urzedu skarbowego mam iść ze stara umową tak?

Nie masz innego wyjscia.Chyba ze masz kontakt ze sprzedajacym i jak nie wyrejestrował sam.to mozna umowę k-s zmienic.Bez względu na to jednak US musisz obowiazkowo odwiedzić...
dawidb66 napisał(a):a ta darowizna jak ma wyglądać?

Pokukaj po necie a bez problemu wzór znajdziesz...
dawidb66 napisał(a):i jak jego uczynie współwłasicielem to jego zniżki bedą mnie łapały

Oczywiście ze tak.Nie musi on być głównym włascicielem.Warto tez popytac w FU to Ci dokładnie powiedzą...

spróbuje sie skontaktować ze sprzedającym może nie wyrejestrował samochodu. Bo jak kupowałem samochód to mówił cytuje "ubezpieczenie do Grudnia ważne ,wsiadać i jezdzić samochodem" to wydaje mi sie ze nie miał zamiaru go wyrejestrowywać do końca ubezpieczenia. Wielkie dzieki za pomoc! Jak bede miał jeszcze jakis problem to wiem jakie forum odwiedzić :smile: POZDRAWIAM
dawidb66
Nowicjusz

29 Lis 2010, 21:17

1. żeby być współwłaściciele to:

- sprzedajesz komuś część samochodu

tu możesz więcej poczytać i pobrać odpowiednią umowę kupna
[link wygasł]

ten komu sprzedajesz część płaci 2% podatku

tu możesz wypełnić i wydrukować druk pcc-3
[link wygasł]

- darujesz komuś część samochodu
to jest korzystne jak ten komu darujesz jest Twoją rodziną bo wtedy nie płaci 2% podatku od umowy

tu przeczytasz o tym więcej
[link wygasł]

2. podatek 2% od Twojej umowy miałeś 14 dni, wypełniasz druk pcc-3
[link wygasł]

drukujesz i zanosisz go RAZEM z pisemkiem - czynny żal - dzięki niemu unikasz kary

tu masz taki druki
[link wygasł]

tu więcej poczytasz o pcc-3
[link wygasł]

3. co do OC to polisa przeszła na Ciebie ale sprzedawca mógł to zgłosić w ubezpieczalni wraz z kopią umowy dzięki temu ubezpieczyciel Ciebie powiadomi o obowiązku OC

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Największe mgły występują w październiku i listopadzie
    Zgodnie z danymi Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej w Polsce notuje się rocznie średnio 54 dni z mgłą, a najwięcej takich dni występuje najczęściej w październiku i listopadzie. Stacjami synoptycznymi, na których ...

30 Lis 2010, 00:26

DariuszSawicki napisał(a):1. żeby być współwłaściciele to:

- sprzedajesz komuś część samochodu

tu możesz więcej poczytać i pobrać odpowiednią umowę kupna
[link wygasł]

ten komu sprzedajesz część płaci 2% podatku

tu możesz wypełnić i wydrukować druk pcc-3
[link wygasł]

- darujesz komuś część samochodu
to jest korzystne jak ten komu darujesz jest Twoją rodziną bo wtedy nie płaci 2% podatku od umowy

tu przeczytasz o tym więcej
[link wygasł]

2. podatek 2% od Twojej umowy miałeś 14 dni, wypełniasz druk pcc-3
[link wygasł]

drukujesz i zanosisz go RAZEM z pisemkiem - czynny żal - dzięki niemu unikasz kary

tu masz taki druki
[link wygasł]

tu więcej poczytasz o pcc-3
[link wygasł]

3. co do OC to polisa przeszła na Ciebie ale sprzedawca mógł to zgłosić w ubezpieczalni wraz z kopią umowy dzięki temu ubezpieczyciel Ciebie powiadomi o obowiązku OC

pozdrawiam

Dariusz Sawicki

witam. powiedz mi jeszcze jak mam to zrobić żeby samochód którego jestem włascićielem jedynym na umowie, miał jeszcze współwłaściciela? darowizna nie wchodzi w gre bo szwagier to nie rodzina. i czy po spisaniu ewentualnie umowy bede musałbym jeszcze raz płacic podatek?. A co do sprawy OC to jeżeli sprzedawca nie zgłosił tego do ubezpieczalni to czy musze przedłużać z nimi umowe? i jak ewentualnie mam to żrobić bo w tym miesiącu konczy mi sie ubezpieczenie? Sory za takie pytania ale jestem ZIELONY kompletnie w tych sprawach.
pozdrawiam

[ Dodano: 30 Listopad 2010, 12:54 ]
jeszcze takie pytanie , koles od którego kupiłem smochód wykupił ubezpieczenie i sobie rozłozył je na dwie ratym. ta rata sie kończy w tym miesiąću. i jak przykładowo ja Bym chciął zapłacić druga rate to czy bede płacił ja na takich warunkach jak sprzedawca czy oni mi naliczą ta rate specjalnie dla mnie? nie posiadam zniżek żadnych. Polisa jest warta 700zł i rozłożona na dwie raty po350 zł. Fajnie jak by tak było ze płace 350zł drugiej rat i wtedy nie Potrzebowałbym współwłaściciela.
dawidb66
Nowicjusz

30 Lis 2010, 23:27

możesz też szwagrowi darować część samochodu - wtedy ON zapłaci podatek od swojej części czyli jeśli podarujesz lub sprzedasz mu x% pojazdu wartości mniejszej niż 1000 zł to on nie zapłaci podatku ;)

Jeżeli darowana część jest więcej warta to normalnie szwagier składa pcc-3 i płaci podatek do US. Ma na to 14 dni od dnia Waszej umowy.

Co do OC to Ty miałeś 30 dni na ewentualną zmianę ubezpieczalni, jak tego nie zrobiłeś to zostajesz tam gdzie masz polisę do jej końca - możesz ją wypowiedzieć na dzień przed jej końcem i zmienić na inną.

Co do rat to zadzwoń lub pójdź do firmy i dowiedz się jak to w praktyce wygląda.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

02 Gru 2010, 12:52

czy mogę zarejestrować samochód w innym województwie niż jestem zameldowany? Czy meldunek tymczasowy jest wystarczający do rejestracji w mieście, w którym pracuję i mieszkam ?
dawidb66
Nowicjusz

02 Gru 2010, 20:54

dawidb66 napisał(a):Czy meldunek tymczasowy jest wystarczający do rejestracji w mieście, w którym pracuję i mieszkam ?

Nie...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

06 Gru 2013, 07:07

Ubezpieczając samochód na szwagra musisz się liczyć z tym jeżeli będziesz ty sprawcą kolizji to i szwagrowi zabierają % zniżki.Takie są przepisy
Jerzy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 06 1964
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Galaxy III
Silnik: 2.0 TDI/140 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

06 Gru 2013, 11:10

Ja dopowiem jeszcze w kwestii OC - po zakupie samochodu, polisa nie przechodzi automatycznie na kolejny okres, tylko poprostu się kończy. W gestii nowego właściciela jest zadbać,aby wykupić nową. Polisa automatycznie przechodzi tylko w przypadku jak się kończy jej okres, a właściciel zostaje ten sam. Polisa równiez nie przejdzie autopmatycznie na następny okres ubezpieczenia ( nawet jak właściciel zostaje ten sam ) w przypadku, jak polisa się skończy, a właściciel nie zapłaci kolejnej raty.
DariuszSawicki napisał(a):Co do OC to Ty miałeś 30 dni na ewentualną zmianę ubezpieczalni, jak tego nie zrobiłeś to zostajesz tam gdzie masz polisę do jej końca - możesz ją wypowiedzieć na dzień przed jej końcem i zmienić na inną.

Od dwóch lat już tak nie ma - osoba, która kupiła samochód, może wypowiedzieć umowę OC w każdym momencie jej trwania.
Polisę można oczywiście rozłożyć na dwie raty - ale o tym należy już rozmiawaiać z ubezpieczycielem.
O tym co piszę, zdecydowały zmiany w ubezpieczeniu, które weszły w życie z dniem 11 lutego 2011 roku. Są one zawarte w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych i ubezpieczeniowym funduszu gwarancyjnym.
A od 2014 roku znowu wejdą w życie kolejne zmiany dotyczące realizacji odszkodowań - likwidacją szkody, wyceną i wypłacaniem szkody będzie zajmowała się ubezpieczalnia poszkodowanego, a nie jak dotychczas ubezpieczalnia sprawcy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000