Umowa kupna-sprzedaży, współwłaściciel (2 kupujących)

25 Lip 2006, 08:19

Witam,

mocno szperam w internecie i nie moge znaleźć idealnego wzoru dla moich potrzeb tj.

wzoru umowy kupna-sprzedaży ze współwłaścicielstwem na cele prywatne.

Pełno jest wzorów jak ma wyglądać umowa miedzy sprzedającym, a jednym kupującym.

Czy dobrze sporządzona będzie umowa jeśli się dopisze kolejny wers na górze umowy z danymi drugiego kupującego. Czy ważne jest do ubezpieczenia OC kto 1 a kto 2 właściciel (kupujący)? - chce korzystać z ulg osoby co ma 60 %.
czy trzeba wpisywać przy umowie zakupu pojazdu na cele prywatne wartość procentową własności?

Ewentulanie czy można prosić o przesłanie blankietu takiej umowy jeśli ktoś dysponuje.

serdecznie dziękuje za szybką pomoc
aleq
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
Auto: Opel Astra 87 60km 1,4 benz,

31 Lip 2006, 19:26

Witam,
Zrób sobie taką umowę sam z umowy kupna/sprzedaży. Dodaj poprostu sobie drugą osobe jako kupujacą i pamietaj że pierwsza osoba wpisywana musi to byc osoba która ma te zniżki ponieważ druga będzie to współwłaściciel...
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

28 Sie 2006, 18:31

Poszperałem i znalazłem np.:
https://www.forumsamochodowe.pl/umowa-kupna-sprzedazy-oraz-formularze-vt47511.htm

Wystarczy wejść na jakąś wyszukiwarkę i na pewno coś się znajdzie.:wink: Nie wierzę, żę nic nie dobrałeś do własnych potrzeb.
pawlo1404
Początkujący

Miejscowość: Wrocław, ul. Ćwiartki 3/4

31 Sie 2008, 19:14

mam podobny problem co kolega......
ale teraz juz napisze sam Tą umowe i zobaczymy najwyrzej przepisze ja z sprzedajacym jeszcze raz :)
Renault Laguna 1.8 RT
Sebastian 66
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

14 Lip 2009, 12:33

tu masz kilka wersji umów z współwłaścicielem:

1. dwóch kupujących jeden sprzedający
2. dwóch kupujących i dwóch sprzedających
3. dwóch sprzedających jeden kupujący

inne umowy kupna koszt SMS: 3,69 zł (3 zł netto) za pobranie pod poniższym adresem
http://www.druki.rejestracjasamochodu.pl/umowa-kupna-samochodu.html

do pobrania i wydrukowania również druk PCC-3
który należy złożyć w 14 dni od kupna do urzędu skarbowego

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

06 Sty 2010, 12:53

DariuszSawicki bez sensu płacić za coś co jest za darmo
nie dajcie się wkręcić w coś takiego...

tu macie link do tego czego szukacie (niepotrzebne skreślić)

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

jeżeli komuś przeszkadza znaczek w lewym górnym rogu to:

- ściągamy i instalujemy darmowy program "PDF CREATOR"
- otwieramy link powyżej
- klikamy drukowanie
- w oknie wyboru drukarki wybieramy "PDFCreator"
- klikamy drukuj
- w opcjach przestawiamy na jakaś sensowną rozdzielczość np. 300dpi
- zapisujemy plik w formacie BMP
a dalej to już każdy wie... (edytujemy np. w paint-cie)

W razie co piszcie chętnie pomogę...
tweetyx
Nowicjusz

Miejscowość: Wawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
    Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...

06 Sty 2010, 14:00

Ech... posty- 2006-2008-lipiec 2009 i potem styczen 2010 ;) mamy szperaczy na forum ;P

Dodaj poprostu sobie drugą osobe jako kupujacą i pamietaj że pierwsza osoba wpisywana musi to byc osoba która ma te zniżki ponieważ druga będzie to współwłaściciel...

Co do tego kto na którym miejscu ma być wpisany ze względu na zniżki to się nie wypowiadam, ale chce tylko napisać, że nie jest tak, że jest właściciel i współwłaściciel: Oboje są współwłaścicielami (chociażby jeden miał 1%, a drugi 99% udziałów).
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

06 Sty 2010, 22:33

tweetyx, Myślę, że prościej po prostu pobrać plik, wydrukować i wpisać dane kupujący, sprzedawca, pojazd i podpisy.

Nie musisz nic zamieniać, zmniejszać, zapisywać.... szkoda czasu.

Nie mniej jednak zawsze to jakaś druga możliwość a każdy wybierze co mu bardziej pasuje.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

09 Paź 2012, 14:14

temat stary ale odkopuję bo mam pytanko :)
chodzi mi o kolejność wpisywania właściciela czy współwłaściciela. Bo nie mogę znaleźć konkretnego info na ten temat, tu piszą tak tam inaczej...
Samochód będzie na mnie i męża.
Prawko mam tylko ja, zniżek nie mam także bez różnice na kogo będzie OC bo kwota wyjdzie taka sama, różnica jest tylko taka że mąż ma stałe zameldowanie w mieście gdzie mieszkamy a ja na drugim końcu kraju także nie opłaca mi się jechać i rejestrować na siebie, tym bardziej że niestety w niektórych miastach może być ryzykowne zostawiania samochodu na obcych blachach :angry: o czym mogłam się kiedyś przekonać. Ale do rzeczy. Czy jest jakas różnica które z nas będzie wpisane jako pierwsze?
monia1846
Nowicjusz

09 Paź 2012, 20:37

monia1846 napisał(a): różnica jest tylko taka że mąż ma stałe zameldowanie w mieście gdzie mieszkamy a ja na drugim końcu kraju także nie opłaca mi się jechać i rejestrować na siebie,

W jakim sensie jesteś związana z tym miastem... :?: :?: Pracujesz,tylko mieszkasz ... :?: :?:
monia1846 napisał(a):Prawko mam tylko ja,
Lepiej zebyś Ty była wpisana jako własciciel a"ślubny" jako współwłasciciel.... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Paź 2012, 22:26

no tak tylko jeśli ja będę właścicielem to muszę auto rejestrować u siebie w mieście tak a do niego hoho daleko :/ dlatego też planowaliśmy rejestrację na ślubnego :)

a jak ja jestem z tym miastem związana? no w sumie mąż, dziecko, praca tylko zameldowania na jego terenie brak i nie mam możliwości aby się tu zameldować także albo jadę do siebie rejestrować albo mąż bierze na siebie :/

bo załóżmy on bierze na siebie a ja jako współwłaściciel z prawkiem dostanę za jakiś czas zniż na ten samochód skoro on widnieje jako właściciel? (w tej chwili 0 zniżek)
monia1846
Nowicjusz

16 Paź 2012, 00:22

monia1846 napisał(a):bo załóżmy on bierze na siebie a ja jako współwłaściciel z prawkiem dostanę za jakiś czas zniż na ten samochód skoro on widnieje jako właściciel? (w tej chwili 0 zniżek)

Tak, jako współwłaściciel naliczają Ci się zniżki.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lis 2012, 21:11

Na tek stronie macie kilka różnych wzorów umów kupna-sprzedaży. Co najważniejsze są one darmowe, a nie za jakieś śmieszne smsy.
Pozdrawiam.
frees
Obserwowany

Miejscowość: Rybnik
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Grande Punto
Silnik: 1.4 8V 77KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

21 Lis 2012, 01:10

zasadniczo nie każda osoba wymieniona w umowie jako kupująca jest współwłaścicielem (jeżeli kupujących jest więcej niż jeden).
W takim przypadku nie ma znaczenia, kto jest pierwszy drugi czy czwarty.

Samochód rejestrujesz tam gdzie Ci wygodniej na podstawie adresów zamieszkania właścicieli. Nie ma reguły, że tam gdzie mieszka pierwszy na liście - Ty decydujesz do jakiego urzędu się zgłosicie. Do urzędu musicie iść razem lub z upoważnieniem.

Więcej o współwłasności na stronie
http://druki.rejestracjasamochodu.pl/umowa-kupna-samochodu/32/Umowa_kupna__wspolwlasciciel.html

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz