Umowa o darowiźnie przy kupnie auta.

23 Paź 2008, 20:00

Witam, jestem na etapie kupna samochodu (dodam, że wartość rynkowa tego auta to ~5000 zł). Oglądnąłem wóz i miałem już go kupić, ale sprzedający stwierdził, że auto posiada od 4 miesięcy, więc żeby uniknąć podatku dochodowego z tytułu sprzedaży auta spiszemy umowę o darowiźnie. Jakie konsekwencje prawne miałoby to dla mnie? By uniknąć podatku od darowizn pewnie spisalibyśmy umowę opiewającą kwotę 4900 zł, ale czy mogę mieć z tytułu tak nietypowej umowy problemy przy rejestracji, wykupie ubezpieczenia itp?
przem312
Nowicjusz

23 Paź 2008, 21:44

Najpierew sprawdz,kto nie płaci podatku od darowizny.Zależne to jest od pokrewieństwa.,a zawarte jest w prawie skarbowym.Nie wiem czy ci się to opłaci.Musisz sprawdzić ile podatku zapłacisz od kupna tego samochodu normalnie na podstawie umowy kupna-aprzedaży,a ile zapłacisz jakby zrobić darowiznę.
Poza tym żadnych problemów przy rejestracji ani ubezpieczeniu miał nie będziesz.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Paź 2008, 22:12

zgodnie z tym co wyczytałem(jutro spojrzę do ustawy żeby potwierdzić kwoty) kwotą wolną od podatku jest 4902 zł, czyli spisując umowę na 4900 jestem teoretycznie z podatku zwolniony. Tyle, że kupuję auto od nieznajomej mi osoby, więc mimo wszystko umowa Kupna-Sprzedaży jest dla mnie zabezpieczeniem w postaci ewentualnego roszczenia za zatajone wady auta.
Dzięki za odzew!
przem312
Nowicjusz