Uniwersalne auto do 40 tysięcy

29 Gru 2019, 21:01

Witam, poszukuje maksymalnie 8-letniego auta do 150000 przebiegu. Samochód będzie użytkowany przez czteroosobową rodzinę w proporcji mieszanej 50:50 trasa, miasto.

Decydującym kryterium podczas wyboru będzie silnik, który musi być:

+ Bezawaryjny silnik bez turbo dobrze znoszący instalacje LPG lub silnik diesla/benzyny palący poniżej 6 L

Zainteresowały mnie trzy samochody i jestem ciekaw opinii osób które miały mniejszą lub większą styczność z którymś z nich. Które z nich będzie najbardziej wytrzymałe, niedrogie w utrzymaniu i ogólnie godne polecenia? Jestem otwarty na wszelkie sugestie.

I. KIA VENGA 1.6 DOHC CVVT 125 KM

II. MITSUBISHI LANCER VIII 1.8 MIVEC 143 KM

III. TOYOTA AURIS II 1.6 VALVEMATIC 130 132 KM

Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Hayabusa, 29 Gru 2019, 22:13, edytowano w sumie 1 raz
Hayabusa
Nowicjusz

29 Gru 2019, 21:11

Hayabusa napisał(a):I. KIA VENGA 1.6 DOHC CVVT 125 KM

Jeśli uważasz, że ilość miejsca jest wystarczająca dla 4 osób to może być.

Hayabusa napisał(a):II. MITSUBISHI LANCER VIII 1.8 MVTEC 140 KM

Mechanicznie spoko, spalanie dość wysokie w stosunku do osiągów.

Hayabusa napisał(a):III. TOYOTA AURIS II 1.6 VALVEMATIC 130 132 KM

Ok, jakość wykonania bez szału.

Najtańsza w utrzymaniu będzie prawdopodobnie kia. Będzie też najbardziej nudnym spośród tych aut (nie żeby inne jakoś mocno odstawały).

Na Twoim miejscu poszukałbym czegoś z turbo, np. astry j 1.4T albo megane. Jak już musi być wolnossak to focus 1.6
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

29 Gru 2019, 21:14

Hayabusa napisał(a):Decydującym kryterium podczas wyboru będzie silnik, który musi być:+ Bezawaryjny silnik bez turbo dobrze znoszący instalacje LPG lub silnik diesla/benzyny palący poniżej 6 L
Ale to w benzynie tylko najmniejsze auta (max segment B) spełnią warunek poniżej 6 litrów na setkę (wyłączając LPG) np. Toyota Aygo 1.0 :)

Hayabusa napisał(a):III. TOYOTA AURIS II 1.6 VALVEMATIC 130 132 KM
To jest bardzo fajne auto i w Aurisie sprawdza się, możesz też pomyśleć o Avensisie T27 z takim silnikiem lub lepiej z większym 2.0 Valvematic który ma więcej momentu obrotowego. Oba silniki nadają się pod LPG.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

29 Gru 2019, 21:58

Właśnie zastanawiałem się też nad focusem 1.6 105 KM, ale wydaje mi się ciut słaby, zważywszy na fakt, że i tak będzie palił te ~ 6 L. Czyli Twoim zdaniem cała trójka nadaje się do zagazowania? A jak wygląda awaryjność w tych autach, któreś wybija się przed szereg w pozytywnym lub złym tego słowa znaczeniu?
Hayabusa
Nowicjusz

29 Gru 2019, 22:02

Szukałem avensisa, ale niestety w tej cenie, jeśli chce się z polskiego salonu od I właściciela to wybór jest nieco okrojony. Sugerujesz, że w dieslu znalazłoby się sensowne auto palące do tych 6 L?
Hayabusa
Nowicjusz

29 Gru 2019, 22:06

Jeśli przy szukaniu 8 letniego auta masz wymagania, żeby było od pierwszego właściciela to wymiękam. Jakie auta kupuje się w Polsce żeby jeździć nimi ładnych kilka lat? Tanie. Fabia, Punto, jakiś hjundaj i20. Jeśli kogoś było stać na avensisa to wymienił go po trzech latach (pomijam, że większość takich aut to flota). Przebiegu też miałby mieć mniej niż 150k?

Auto palące do 6L? Nie tej wielkości jakiej szukasz
Invi
Forumowicz VIP

29 Gru 2019, 22:29

-{Najlepiej, żeby było od pierwszego, chociaż nie jest to musowe}- ważne by było wszystko udokumentowane.

Fabia, hyundai czy punto to chyba dwu albo trzy letnie. „Auto palące do 6L?” Dlatego planuje założyć instalację.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Nie wziąłem tych kryteriów z kosmosu, po prostu zaważyłem że można coś takiego znaleźć ale jestem sceptyczny co do tych ofert i zielony w temacie dlatego przyszedłem tutaj na forum się poradzić.
Hayabusa
Nowicjusz

29 Gru 2019, 23:02

AAA Auto :mrgreen: Znajdziesz tam co tylko chcesz i za ile chcesz. Kia nawet spoko. A co do aurisa i lancera - nie myśl, że ktoś tworząc "rozbudowane" ogłoszenie zupełnie przypadkiem nie trafił w przycisk bezwypadkowy
Invi
Forumowicz VIP

29 Gru 2019, 23:08

Czyli mitsubishi odpada ;P kia raczej też ze względu na wnętrze, które jest uboższe niż w moim 14-letnim Hyundaiu.. A co myślisz to tej toyocie?
Hayabusa
Nowicjusz