REKLAMA
Witam, planuję kupić samochód najpóźniej w czerwcu ale jeśli znalazłaby się jakaś dobra oferta to nawet szybciej. Do przeznaczenia na samochód mam 18 tys. ale mogę podciągnąć budżet do maksymalnie 20 tys. jeśli trafi się coś co mi się spodoba. Samochodu szukam w Polsce i w Szwecji (Sztokholm). SUV-y i kombi od razu odrzucam.
Auto będzie używane raczej na krótkich dystansach, jedynie 1-3 razy w miesiącu trasa na 500-1000km. Bez możliwości garażowania.
Jeśli chodzi o silnik rozglądam się za benzynowym o pojemności do 2.0 .
Do tej pory jeździłem kilkoma samochodami, najwięcej Audi A3 1.6 FSI i chciałbym coś o lepszym przyspieszeniu. Nie uznaję siebie za doświadczonego kierowcę ale jazda tym samochodem, mimo, że na wygodę nie mogę narzekać (bardzo dużą zaletą według mnie jest pozycja jazdy), bywa po prosu czasami męcząca ze względu na przyspieszenie.
Oczywiście jak każdy chciałbym niskich kosztów eksploatacji i niskiego spalania od samochodu przy wygodnej jeździe ale wiem, że nie można mieć wszystkiego więc na pierwszym miejscu stawiam wygodę jazdy.
Nie miałem jeszcze przyjemności jechać samochodem z tylnym napędem więc wolałbym coś z przednim ale nie wykluczam tylnego (najlepiej oczywiście 4x4). Nawet spodobał mi się Mercedes-Benz Klasa C W203 i chciałbym wiedzieć co macie o nim do powiedzenia.
Trochę się rozpisałem ale mam nadzieję, że wszystko dosyć sprecyzowałem. Oczywiście liczę na waszą pomoc.