Uno 1.4 nie chce odpalić

13 Sie 2013, 13:10

Witam wszystkich. Uniak znowu odmowil posluszenstwa, pojechalem na zakupy i mi zgasl ale normalnie odpalił, po czym w powrocie to samo. Wróciłem do domu postal 30 min i wyjechalem na szose do sklepu i zgasl i od tamtej pory nie odpalił.... znajomy mechanik byl i stwierdził że moduł zapłonowy albo cewka. Moduł kupiłem na szrocie i nic, potem wziąłem od znajomego który na czesci uno sprzedawał i tez nic, ale przy okazji zawinąłem od niego tez cewke dalej nic. Czy to może być ten czujnik położenia wału?? dzisiaj go wyjmowałem przeczyściłem i nic... pomóżcie bo nie mam na niego juz siły.... juz dawno bym go wywalił na złom ale szkoda bo progi nowe, drzwi bez zadnego przyszcza, blacha super i jeszcze by troche nim pojeździł.
abson
Nowicjusz

Auto: Fiat Uno
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

13 Sie 2013, 13:36

abson napisał(a): znajomy mechanik byl i stwierdził że moduł zapłonowy albo cewka. Moduł kupiłem na szrocie i nic, potem wziąłem od znajomego który na czesci uno sprzedawał i tez nic, ale przy okazji zawinąłem od niego tez cewke dalej nic

Czyli wychodzi na to że zdiagnozowaliście iż nie ma iskry. Było sprawdzone czy na moduł jest podawane napięcie ? Coś kojarzę że miałem podobny problem i winna była kostka stacyjki.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

13 Sie 2013, 22:55

tak, wpinaliśmy świece nawet w kabel który idzie od cewki do aparatu zapłonowego i nie ma iskry. I nie ździwiłbym sie jakbyś miał rację z tą stacyjką, bo przy tych próbach zapalania gdy przekręciłem ostatnio kluczyk to zauważyłem że z obudowy stacyjki poleciała smuga dymku, pokazałem to ojcu i rozkręciliśmy tą obudowę i był tam taki kabelek łączący sie zwykłą wsuwką i był włożony on w takiej osłonce plastikowejktóra była czarna i podtopiona, wymieniliśmy tą wsuwkę, ale nie wiem czy to akurat z tego sie dymiło bo wczoraj juz po wymianie tej wsuwki także widziałem mały dymek...
abson
Nowicjusz

14 Sie 2013, 07:02

To masz to sprawdzenia wszystkie kable pod stacyjką :/
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo

14 Sie 2013, 13:17

Oglądałem tą kostkę co wychodzi od stacyjki, i niby nic tam dziwnego nie zauważyłem, była aby w czymś wilgotna jakby jakimś oleju czy smarze... powycierałem ją dobrze no ale nic
abson
Nowicjusz

14 Sie 2013, 20:08

abson napisał(a):Oglądałem tą kostkę co wychodzi od stacyjki,

Oprócz oglądania wskazane jest użycie miernika / kontrolki aby sprawdzić czy styki mają się dobrze , dają prąd / napięcie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody z cyfrowymi lusterkami bocznymi
    Cyfrowe lusterka boczne – gadżet, czy realne ułatwienie dla kierowców? Na to pytanie najlepiej odpowiedzieć samemu, po przejażdżce samochodem z takim rozwiązaniem. Jakie modele dostępne w polskich salonach już ...