29 Lis 2007, 09:22
Przede wszystkim musisz sprawdzić,na jakim zasilaniu masz te objawy.Czy tylko na LPG czy na benzynie też.Bo to jest wazne.Jezeli jest na obu to przyczyny nalezy szukać w układzie zapłonowym,natomiast jeżeli tylko na LPG,to przyczyna może leżec po stonie układu zapłonowego jak i po stronie LPG - trzeba jechać na przegląd.Kosztuje około 50 zł z wymianą filterka.Świece zapłonowe tak jak koledzy pisali nalezy wymianiać częściej.Najlepiej na takie,jakie miałeś - jeżeli silnik pracował ci prawidłowo.Nie jest prawda,że świece Iskry czy NGK są do niczego.To chyba zalezy od silnika(ja sam nawet nie wiem od czego to zależy),ale prawda jest taka,że u jednych silnik pracuje na Iskrach i jest super,a jak założą NGK,to dzieją się cuda i odwrotnie - na NGK jest super a na innych do niczego.Ważne jest tylko,żebys nie uwierzył,że do gazu są inne świece.Są takie same,tyle tylko,że jak się ma LPG,to trzeba zmniejszyć o 0,1 mm odległość między elektrodami.Nie wiem jak jest z NGK,ale Iskra ma świece opisane GAZ i są w tej samej cenie co te zwykłe,tyle tylko,że mają już tą odległość zmniejszoną.Ważne tez jest to,żeby świece były jednak jednoelektrodowe,a nie 3 lub 4.Gaz raczej nie lubi takich wynalazków.
Inną sprawa jest to,że jak napisałeś na benzynie nie jeździsz prawie wogóle.Domyślam się,że zimny silnik równiez uruchamiasz na gazie.A to już jest błąd.I być może do wymiany będa membrany parownika.Prawidłowo,jezeli silnik jest zimny,należy go uruchamiać na benzynie i dopiero po zagrzaniu przełączac na LPG.Oczywiście latem,jak jest na dworze ciepło,to można uruchomić na LPG od razu,ale nie jest to zalecane.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...