Uruchomienie silnika na biegu wstecznym

28 Maj 2020, 19:33

Dzień dobry,

Na samym wstępie zaznaczę, że nie znam się na samochodach za bardzo i być może moje pytanie będzie pokazaniem jakiejś szczególnej ignorancji, ale bardzo zastanawia mnie ten temat.

Otóż jeżdżę samochodem Kia Ceed z automatyczną skrzynią biegów. Dziś po pracy wsiadam do auta i próbuję uruchomić silnik i nie działa - wszystko się włącza, wszelkie kontrolki , system multimedialny, ale silnik jest wyłączony. Świeciła się kontrolka z ikoną samochodu z kluczem w środku. Z szybkiego sprawdzenia w internecie stwierdziłem, że może to być problem z immobilizerem albo kluczyk się mógł rozkodować. Zanim chciałem dzwonić po assistance, udało mi się względnie szybko załatwić mój zapasowy kluczyk, ale też nie zadziałał.

Na szczęście w końcu usiadłem w samochodzie na spokojnie i zorientowałem się, że zostawiłem auto rano na biegu wstecznym - po przełączeniu na P silnik normalnie się uruchomił.

I teraz mam tu duży problem, z czego to wynika. W internecie szukanie po frazach "uruchomienie silnika na biegu wstecznym" nie przyniosło mi żadnych sensownych informacji. Z samego opisu sytuacji teraz sam widzę, że uruchamianie samochodu w ten sposób brzmi dziwnie, ale w teorii nie znam przyczyny, dla której to się nie powinno udać.

Pytanie, czy tak działają wszystkie samochody (chociaż nie przypominam sobie takiego problemu w manualu), czy taka jest specyfika automatycznych skrzyni biegów (jeżdżę z taką dopiero od 3 miesięcy), a może to jest kwestia tego konkretnego modelu samochodu? Jaki mechanizm tutaj zadziałał?

Będę bardzo wdzięczny za uzupełnienie mojej niewiedzy w tym zakresie - niestety nie jestem w stanie wymyślić frazy, która w google pozwoliłaby mi na znalezienie odpowiedzi na moje pytanie.

Pozdrawiam
Bambi22
Obserwowany

28 Maj 2020, 21:03

Bardziej bym się martwił uszkodzeniem skrzyni jeśli stoisz na wzniesieniu i nie wiesz jak się nią posługiwać.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Maj 2020, 21:04

Samochód w automacie powinno się gasić i odpalać tylko w pozycji "P" lub "N". Chodzi o to jak już zauważyłeś że skrzynia automatyczna ma zupełnie inną konstrukcję. Zupełnie inaczej działa sprzęgło nie zagłębiając się w tajniki tego można powiedzieć że do pracy potrzebuje odpowiedniego ciśnienia oleju.
Bardzo dobrze że są takie zabezpieczenia bo jak by ich nie było sporo ludzi uszkodziło by szybciej automat.

Poczytaj o prawidłowym użytkowaniu automatu to jest ważne aby nie spotkały cię w przyszłości niespodzianki. O czym na pewno nie możesz zapominać to to że nie można przełączać biegów z "D" na "R" jak auto się toczy. Musi stać w miejscu i noga zdecydowanie ma wciskać hamulec. Tak samo przy przełączaniu na "P".

Olej wymień po 50tkm lub już teraz jak nie wiesz kiedy był robiony taki serwis skrzyni.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Maj 2020, 07:20

Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli chodzi o zasady funkcjonowania automatycznej skrzyni biegów, to oczywiście zapoznałem się z nimi Przed zakupieniem takiego auta.

Fakt, że należy parkować i wyłączać silnik na biegu P również był mi znany - był to po prostu przypadek, jakieś roztrzepanie poranne, że nie zrobiłem tego akurat tego dnia i nie zauważyłem, że tak pozostawiłem auto przy jego wyłączaniu.

Natomiast tu mnie właśnie zastanawiały mechanizmy, które wchodzą w grę - czemu na R uruchomienie jest niemożliwe, czemu może to popsuć silnik i dlatego różni się to od manualnej skrzyni biegów. Chętnie przyjmę bardziej skomplikowane odpowiedzi.

Jeśli chodzi o olej, to auto jest nowe i ma 4 miesiące, także jeszcze chwilę mam przed potrzebną wymianą :)
Bambi22
Obserwowany

29 Maj 2020, 09:12

Silnikowi czy skrzyni nic się nie stanie ale jest to zabezpieczenie żebyś przpadkowo nie odjechał nieświadom że auto jest na biegu. W niektórych autach jest jeszcze fajniej zabezpieczone ze kluczyka nie możesz wyjąć jak nie dobijesz na P a w autach bez kluczykowych jest poprostu sygnał dźwiękowy po otwarciu drzwi.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco! Odłóż smartfon podczas jazdy
    Badania pokazują, że wykonywanie połączeń przez kierowcę trzymającego telefon/smartfon w dłoni podczas jazdy dwukrotnie zwiększa ryzyko wypadku. Z kolei czytanie i wysyłanie wiadomości zwiększa to ryzyko aż 6-krotnie(1). ...
    Imprezy motoryzacyjne które warto odwiedzić w 2023 roku
    W 2023 roku warto odwiedzić m.in. następujące imprezy motoryzacyjne: Geneva International Motor Show (Genewa, Szwajcaria) - jedna z najważniejszych imprez samochodowych na świecie, gdzie zostaną zaprezentowane najnowsze modele ...