Urwany kabelek w Fiat CC

23 Kwi 2017, 18:29

Witam.
Proszę o pomoc. Urwał mi się jakiś kabelek i nie wiem do czego on służy. I co za tym idzie jakie są skutki takiej awarii? Co nie będzie działać?

Urwany kabelek w Fiat CC
iwa00
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 19 04 2005
Auto: cinquecento
Silnik: 700
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

23 Kwi 2017, 20:29

To jest chyba [link do oferty na Allegro wygasł] czujnik temperatury płynu chłodzącego.
Czasami nazywane czujnik termometryczny
Niestety, skoro masz ten czujnik, to masz gaźnik Aisan - największe badziewie Fiata. A co za tym idzie jest troszkę drogawy niestety...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Kwi 2017, 23:20

Dziękuję za odpowiedż. Czy możesz mi jeszcze powiedzieć do czego potrzebny jest ten czujnik. Co się może dziać gdy jest on niesprawny?
iwa00
Nowicjusz

24 Kwi 2017, 11:55

iwa00 napisał(a):Czy możesz mi jeszcze powiedzieć do czego potrzebny jest ten czujnik. Co się może dziać gdy jest on niesprawny?
Czujnik temperatury monitoruje stan wysokości temperatury płynu chłodzącego i przekazuje te infromacje do jednostki sterującej silnikiem. Na ich podstawie dobierana jest prawidłowa wartość mieszanki paliwo/powietrze co przyczynia się do optymalnego spalania w danym momencie. Dane z tego czujnika zapewniają również optymalny rozruch zimnego silnika itd. Dodatkowo w przypadku przegrzania silnika zapali ci się kontrolka na desce bo chyba nie masz wskaźnika od temperatury?

Tak więc powinien on być sprawny.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

24 Kwi 2017, 12:11

Dziękuję za wyjaśnienie. Mam jeszcze jedno pytanie, bo ostatnio zgasł mi samochód przy hamowaniu kilka razy, myślałam, że to przejściowe kłopoty. Ale za drugim razem przy dojeżdzie do ronda lub hamowaniu na pasach sytuacja się powtórzyła. Tak więc oprócz czujnika musiało coś innego się popsuć. Auto stoi w garażu bo muszę go zawieżć chyba na lawecie do mechanika. Boję się, że jak gaśnie na niskich obrotach to nie dojadę i się stoczę z jakiegoś wzniesienia. Możesz mi powiedzieć co mogło się zepsuć?
iwa00
Nowicjusz

24 Kwi 2017, 12:58

Kacper napisał(a):Czujnik temperatury monitoruje stan wysokości temperatury płynu chłodzącego i przekazuje te infromacje do jednostki sterującej silnikiem. Na ich podstawie dobierana jest prawidłowa wartość mieszanki paliwo/powietrze co przyczynia się do optymalnego spalania w danym momencie. Dane z tego czujnika zapewniają również optymalny rozruch zimnego silnika itd. Dodatkowo w przypadku przegrzania silnika zapali ci się kontrolka na desce bo chyba nie masz wskaźnika od temperatury?

Tutaj trzeba zweryfikować co wyżej napisane.Tutaj w tym układzie jest to nazywane czujnikiem temperatury ale tak naprawdę jest to włącznik zależny od temperatury. Zwiera styki gdy silnik przekroczy temperaturę 15 stopni i tym samym centralka elektroniczna rozpoczyna program regulacji. Nic więcej ten czujnik nie czyni , jednak wskazana jest naprawa. Co do gaśnięcia silnika. Trzeba sprawdzić podciśnienia a jest tam tego sporo.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy warto inwestować w ubezpieczenie AC?
    Wielu kierowców wychodzi z założenia, że obowiązkowe ubezpieczenie od odpowiedzialności cywilnej w zupełności im wystarczy. Polisa OC jest zatem w wielu przypadkach jedynym zabezpieczeniem dla kierowcy oraz jego pojazdu. ...

24 Kwi 2017, 16:40

Dziękuję za odpowiedż.
iwa00
Nowicjusz

03 Maj 2017, 12:16

Gaśnięcie silnika może być również pokłosiem tego czujnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Maj 2017, 12:44