REKLAMA
Witam.
Proszę o pomoc. Urwał mi się jakiś kabelek i nie wiem do czego on służy. I co za tym idzie jakie są skutki takiej awarii? Co nie będzie działać?
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Czujnik temperatury monitoruje stan wysokości temperatury płynu chłodzącego i przekazuje te infromacje do jednostki sterującej silnikiem. Na ich podstawie dobierana jest prawidłowa wartość mieszanki paliwo/powietrze co przyczynia się do optymalnego spalania w danym momencie. Dane z tego czujnika zapewniają również optymalny rozruch zimnego silnika itd. Dodatkowo w przypadku przegrzania silnika zapali ci się kontrolka na desce bo chyba nie masz wskaźnika od temperatury?iwa00 napisał(a):Czy możesz mi jeszcze powiedzieć do czego potrzebny jest ten czujnik. Co się może dziać gdy jest on niesprawny?
Kacper napisał(a):Czujnik temperatury monitoruje stan wysokości temperatury płynu chłodzącego i przekazuje te infromacje do jednostki sterującej silnikiem. Na ich podstawie dobierana jest prawidłowa wartość mieszanki paliwo/powietrze co przyczynia się do optymalnego spalania w danym momencie. Dane z tego czujnika zapewniają również optymalny rozruch zimnego silnika itd. Dodatkowo w przypadku przegrzania silnika zapali ci się kontrolka na desce bo chyba nie masz wskaźnika od temperatury?