Uszkodzenia na skutek błędu mechanika

15 Sty 2010, 22:53

Witam
Z góry przepraszam jeśli mój temat nie pasuje do tego działu ale nie znalazłam odpowiedniego. Na skutek źle wykonanej wymiany miski olejowej w warsztacie, podczas jazdy wysunęła mi się spod niej uszczelka i oczywiście nastąpił spory wyciek. Niestety kontrolka ciśnienia oleju się nie zapaliła i dowiedziałam się o tym dopiero gdy samochód zgasł i nie chciał odpalić. Warsztat przyznał się do swojego błędu i zgodził się na ponowną wymianę uszczelki pod miską na swój koszt. Jednak na skutek sporego braku oleju uszkodzeniu uległ też silnik. W związku z tym mam pytanie, co powinnam zrobić w takiej sytuacji, kto powinien pokryć koszty naprawy silnika? Bardzo proszę o pomoc :cry:
milsien
Nowicjusz

Miejscowość: Babilon

16 Sty 2010, 11:01

Oczywiście, że warsztat oddałeś samochód do naprawy a w wyniku źle wykonanej usługi narazili Cię na dodatkowe koszty a tak nie można, jak przyznali się do błędu to niech teraz płacą. Prawo jest po twojej stronie spokojnie możesz się domagać bezpłatnej naprawy samochodu. A jak odmówią to zgłoś sprawę na policję albo do sądu. A jak masz rachunek albo fakturę to nawet się nie zastanawiaj tylko zgłaszaj.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

16 Sty 2010, 15:06

Warsztat odmawia naprawy silnika ponieważ czujnik ciśnienia oleju był niesprawny przez co auto przejachało prawdopodobnie kilka km bez oleju na skutek czego uszkodził się silnik, więc nie poczuwają się do winy.
Czy w związku z uszkodzonym czujnikiem ciśnienia mam prawo ubiegać się o zwrot kosztów za naprawę silnika? Warsztat powiedział że jeśli uważam ,że uszkodzenia silnika powstały z jego winy muszę powołać rzeczoznawcę, który wyjaśni sprawę i wówczas ewentualnie zapłacą odszkodowanie. Czy orientuje się ktoś ile kosztuje powołanie rzeczoznawcy i czy będzie to w ogóle opłacalne?
milsien
Nowicjusz

16 Sty 2010, 16:09

Nie wiem gdzie ten czujnik się znajduje ale mogło być tak, że przy naprawie coś odłączyli albo uszkodzili czujnik i dlatego się nie zapaliła kontrolka, a co do rzeczoznawcy to nie mam pojęcia ile kosztuje.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

16 Sty 2010, 17:18

Czujnik jest w silniku dość daleko od miski więc mógł być wcześniej uszkodzony. Pytanie jest więc takie jeśli wysunęła się uszczelka i nastąpił spory szybki wyciek a czujnik nie zadziałał to kto odpowiada za uszkodzenie silnika? Eh trudna sprawa chyba..
milsien
Nowicjusz

26 Sty 2010, 16:24

według mnie odpowiada mechanik bo awaria nastapiła w wyniku jego błędu, ale oczywiście jak każdy kto ma za coś zapłacić będzie zwalał na czujnik.
Tom3ek
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Carsharing: auta na minuty i ekologia
    Kiedyś uznawaliśmy, że samochód koniecznie trzeba mieć. Był przede wszystkim wyznacznikiem statusu właściciela. Dziś jesteśmy świadkami dynamicznych przemian na rynku, całkowitej zmiany sposobu myślenia. Samochodu ...

24 Lis 2010, 20:50

koszt rzeczoznawcy około 200-400 zł, pozdrawiam
maxmil
Nowicjusz

Miejscowość: okolice Namysłowa