09 Paź 2012, 20:20
Witam wszystkich forumowiczów,
Nie zauważyłem żadnego postu odnośnie pękania szyb, więc ośmielam się coś napisać na ten temat. Krótka historia jest taka, że kupiłem Renault Trafic w grudniu 2011. Już w lipcu 2012 zauważyłem pęknięcie przedniej szyby. Samochód trafił do serwisu i szybę wymieniono na nową. Nie minęło trzy miesiące kiedy pojawiło się pęknięcie na nowowymienionej szybie. Stało się to i tym razem podczas postoju samochodu, w warunkach kiedy po upalnym dniu spadł zimny deszcz. Różnica temperatur wynosiła prawie kilkanaście stopni. Drugie pęknięcie powstało w analogicznym miejscu, jak to pierwsze i miało podobny wygląd. I tym razem samochód trafił do serwisu. Niestety serwis stwierdził, że pęknięcie powstało wskutek uderzenia kamienia wskazując na mikrouszkodzenie szyby. Renault odmówiło naprawy gwarancyjnej. Ponieważ nie zgodziłem się z ich decyzją, wezwałem rzeczoznawcę z ministerialnej listy. Stwierdził on, że pęknięcie powstało na skutek naprężeń wewnętrznych szyby. Będę walczył o swoje chyba w sądzie.
Szukam ludzi, którzy mieli podobne problemy z Renault, po to aby wymienić się doświadczeniami w walce z nieuczciwym serwisem tej marki.
Służę pomocą i informacjami o moim przypadku. nadmieniam, że w poprzednim Traficu miałem raz podobny problem.
Może komuś udało się wymienić wadliwy samochód z powodu pękania szyby ?