Uszkodzenia szyby w Renault Trafic

09 Paź 2012, 20:20

Witam wszystkich forumowiczów,
Nie zauważyłem żadnego postu odnośnie pękania szyb, więc ośmielam się coś napisać na ten temat. Krótka historia jest taka, że kupiłem Renault Trafic w grudniu 2011. Już w lipcu 2012 zauważyłem pęknięcie przedniej szyby. Samochód trafił do serwisu i szybę wymieniono na nową. Nie minęło trzy miesiące kiedy pojawiło się pęknięcie na nowowymienionej szybie. Stało się to i tym razem podczas postoju samochodu, w warunkach kiedy po upalnym dniu spadł zimny deszcz. Różnica temperatur wynosiła prawie kilkanaście stopni. Drugie pęknięcie powstało w analogicznym miejscu, jak to pierwsze i miało podobny wygląd. I tym razem samochód trafił do serwisu. Niestety serwis stwierdził, że pęknięcie powstało wskutek uderzenia kamienia wskazując na mikrouszkodzenie szyby. Renault odmówiło naprawy gwarancyjnej. Ponieważ nie zgodziłem się z ich decyzją, wezwałem rzeczoznawcę z ministerialnej listy. Stwierdził on, że pęknięcie powstało na skutek naprężeń wewnętrznych szyby. Będę walczył o swoje chyba w sądzie.
Szukam ludzi, którzy mieli podobne problemy z Renault, po to aby wymienić się doświadczeniami w walce z nieuczciwym serwisem tej marki.
Służę pomocą i informacjami o moim przypadku. nadmieniam, że w poprzednim Traficu miałem raz podobny problem.
Może komuś udało się wymienić wadliwy samochód z powodu pękania szyby ?
pechowy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 10 1985
Auto: wiele samochodów
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

20 Paź 2012, 19:48

Ja bardzo chetnie zobaczyłbym zdjecia tej szyby,bo opisany przez Ciebie problem jest ciekawy,a nie sadze aby Renault tak samo z siebie przyznało się do czegoś lub uwzględniło gwarancje.
Turbopama
Początkujący

Prawo jazdy: 10 03 1996
Auto: BMW M3

20 Paź 2012, 20:48

Znalazłem rzeczoznawcę sądowego, który stwierdził to sam co ja, że uszkodzenie nie powstało wskutek uderzenie kamieniem. Serwis wystawił fakturę na ponad 2100 zł, więc nie odpuszczę, bo czuję, że na wiosnę stanie się znów coś podobnego. Renault "wymięka", samochód był na badaniach w serwisie. Badali m.in. głębokość i równomierność bieżników we wszystkich oponach. Nie wiem po co to im potrzebne, bo szkoda powstała na parkingu a nie w ruchu pojazdu, jak to R. sugeruje.
Zdjęcia mam w pracy. Jak mam Ci je podesłać?
pechowy
Nowicjusz

24 Paź 2012, 18:47

Juz zrobiłeś bardzo wiele zatrudniając rzeczoznawcę,wiec teraz pozostaje tylko przedstawić te dowody w ASO i zobaczysz co na to powiedzą,masz szanse.
Dbajoauto
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2007
Auto: BMW M3

25 Paź 2012, 07:54

Kolejna rzecz jaka dzieję się w tym samochodzie, to łuszczenie się lakieru na przednim zderzaku. Zgłosiłem to do ASO, obejrzeli lecz nie dali żadnej odpowiedzi, bo ponoć nie ma tego pracownika, który oglądał tę usterkę. Żenujące, bo minęło już kilka dni :x
pechowy
Nowicjusz

09 Lis 2012, 14:57

Musisz uzbroić się w cierpliwość i przede wszystkim nie odpuszczaj. coś mi się wydaje,że masz jakiś wadliwy egzemplarz... Na to wychodzi.
Dabtuner
Aktywny

12 Lis 2012, 15:06

Udało się wywalczyć, że wymienili szybę na gwarancji! Niestety nie otrzymałem żadnych wyników "badań" samochodu i jak się gwarancja skończy, a to już za rok, i stanie się to samo, to nie będzie możliwości dochodzenia swoich racji. Jestem przekonany, że w moim egzemplarzu jest jakaś wada wyprofilowania. :?
pechowy
Nowicjusz