Uszkodzenie samochodu na parkingu

31 Gru 2013, 20:56

Witam,

Wracając dzisiaj z pracy zastałem swój samochód na parkingu ze sporym wgnieceniem na lewych, tylnych drzwiach, widocznych jest również kilka rys. Za przednią wycieraczką znalazłem kartkę z nr telefonu osoby, która wyrządziła szkodę oraz prośbą o kontakt w tej sprawie. Zadzwoniłem, umówiłem się ze sprawcą, że ustalimy u blacharza koszt naprawy. Następnie pan zaproponował, że albo przekaże mi gotówkę na naprawę, albo koszt ten zostanie pokryty z jego OC. Jestem młodym kierowcą, prawo jazdy posiadam nieco ponad rok, to moje pierwsze tego typu zdarzenie, więc nie bardzo wiem, którym sposobem tą sprawę rozwiązać (sprawca wyznał, że również nie ma dobrego rozeznania w tych sprawach, młody człowiek sądząc po głosie). Przyjąć od niego pieniądze na naprawę, czy "bawić się" z jego ubezpieczycielem? Dzięki z góry za odpowiedzi, pozdrawiam.
Bonhart332
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 11 2012
Auto: Rover 25
Rok produkcji: 2004

31 Gru 2013, 21:10

Z opisu uszkodzeń wynika, że chyba lepiej jednak będzie, jak twoje auto będzie naprawione z jego polisy OC - lepiej na tym wyjdzie on, ponieważ naprawa zapewne będzie kosztowała więcej, niż dołoży do dopłaty za polisę OC - będzie miał zabrane 10% zniżek ( większość ubezpieczycieli tak ma ) na rok lub dwa lata ( to już musi on się dowiedzieć u swojego ubezpieczyciela ), a dla ciebie to bez znaczenia.
Tak więc on zapłaci więcej za polisę OC, ale napewno będzie to mniejsza kwota niż jakby zapłacił lakieronikowi.
Oczywiście to tylko teoria, bo zależy jak długo ma on prawko, ile zabiora m u zniżek oraz na jak długo. Jak będziecie wiedzieli jaki jest koszt naprawy tego auta, to będziecie mogli obliczyć, co się bardziej opłaca. Bo może być tak, że jak on ma prawko krótko, czyli dla ubezpieczyciela jest młodocianym kierowcą, to może mieć do OC zwyżkę. Ale wówczas ta zwyżka też chyba wyjdzie taniej niż naprawa tego auta.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sty 2014, 23:32

Szczerze wątpię, aby zwyżka przekroczyła koszty naprawy.
W mojej opinii dla Ciebie lepiej jest skorzystać z OC. Może się okazać, że coś wewnątrz drzwi zostało uszkodzone, wtedy warsztat najpewniej dogada się z ubezpieczycielem i to naprawi. A tak co, pójdziesz po więcej kasy? W końcu po to są te ubezpieczenia, żeby z nich korzystać.
mike1
Nowicjusz

Auto: Ford Focus
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC500h hybrid – 4,9 sek., 359 KM
    Model LC powstał jako urzeczywistnienie idei, wyrażonej w zaprezentowanym w 2012 roku na Salonie Samochodowym w Detroit samochodzie koncepcyjnym LF-LC (Lexus Future Luxury Coupe). Firma nie planowała jego komercyjnej kontynuacji, ...
    Audi SQ5 TDI - silnik V6 diesel Biturbo o mocy 313 KM
    Silnik 3.0 TDI z podwójnym turbodoładowaniem generuje olbrzymią moc 230 kW (313 KM), a jego maksymalny moment obrotowy wynosi 650 Nm i jest dostępny od 1450 do 2800 obr/min. Audi SQ5 TDI dostępne jest na rynku od 2013 ...