Uszkodzili mi opony??

29 Sty 2015, 22:19

Ostanio na wymianie opon ściągnęli moje stare opony i OK bieżnik może już niewielki..ale biorę je a wewnatrz takie uszkodzenie:

Nie zauważyłem niestety u wulkanizatora, dopiero w garażu..to jakieś poważne uszkodzenie?
new99
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Peugeot 206

31 Sty 2015, 16:29

jak chodzi o te wewnętrzne uszkodzenie to na pewno tego nie zrobił wulkaniztaor - chyba że specjalnie - to jest rozwarstwienie się opony wewnątrz, chyba jeździło się na kapciu. Jak chodzi o rant opony to może się zdarzyć że podczas wymiany się rozpada przy starych oponach lub długo nie zmienianych a tu widzę że opona nie grzeszy nowością ....
adriangasz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1980
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: VW Polo
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2005

31 Sty 2015, 16:54

To prawda opona nie była już nowa, bieżnika też nie za wiele, ale to uszkodzenie oznacza że już nie da rady jej założyć?
new99
Nowicjusz

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Peugeot 206

31 Sty 2015, 17:18

W przypadku takiego rozwarstwienia opony tej opony już nie powinno się stosować ( na 100% nie powiem gdyż musiałbym ją zobaczyć) gdyż jest to najsłabszy elementem powierzchni i w przypadku nacisku w tym miejscu powstanie najpierw odkształcenie. Proszę zwrócić jeszcze uwagę że opona jest to jedyne 5% samochodu które przylega do jezdni więc odpowiada za hamowania a podczas hamowania w wyniku tarcia wydziela się temperatura a ta opona w tym miejscu jest już cieńsza. Oczywiście znam osoby które by tak jeździły i znam osoby które kleją opony na profilu i tak jeżdżą ale to jest już kwestia własnej odpowiedzialności i poczucia bezpieczeństwa. Z mojego punktu widzenia na tej oponie jechało się powietrza zbyt długo i została uszkodzona i tyle :)
adriangasz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 03 03 1980
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: VW Polo
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Zniżki na ubezpieczenie OC samochodu - jak je zdobyć?
    Zakłady ubezpieczeń przy kalkulacji ceny ubezpieczenia OC biorą pod uwagę wiele czynników. To od nich uzależnione jest to, ile zapłacisz za OC. Jednym z ważniejszych czynników, jakie mają znaczenie, są zniżki ...