Uszkodzony zamek po stronie kierowcy

08 Gru 2019, 17:04

Ale czym się przejmujesz, niech Ci go kupią jak nie będzie działał to nie zapłacisz. A pisałes że już zamówiłes nowy zamek.... :?:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Gru 2019, 17:22

Witam !

Tak kupiłem nowy ODPOWIEDNI zamek ale póki co jest jeszcze w Polsce. Do mnie dotrze około 10 stycznia.
Teraz odezwali się "fachowcy", że znaleźli na szrocie dla mnie zamek., który okazał się nie takim numerem katalogowym , jaki ja posiadam.
Rozmawiałem ze sklepem w Polsce i oni też zwracali mi uwagę na to aby była zgodność numerów....

Zobaczymy. Oczywiście poinformowałem tego mechanika, że zapłacę jak po zamontowaniu będzie "chodzić" dobrze...

Pozdrawiam
Munder
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 24 07 1992
Auto: Renault Megane 3
Silnik: 1,6 110 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2014

08 Gru 2019, 21:32

Munder napisał(a):Oczywiście poinformowałem tego mechanika, że zapłacę jak po zamontowaniu będzie "chodzić" dobrze...
Dokładnie, będzie sprawny po założeniu to się z nimi rozliczysz tak jak uzgodniliście. Jak nie to niech go zabierają.
Daj znać jak go wymienią czy będzie działał.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Gru 2019, 20:30

Witam !

Nie odzywam się, bo mieli sprowadzić zamek na drugi dzień i mnie powiadomić. Póki co minęło już kilka dni i cisza....
Nie spieszy mi się, bo po pierwsze nie chcę kolejnego rozczarowania z nieodpowiednim zamkiem a po drugie to zamek teraz raz działa normalnie a raz nie.... :shock: Nie wiem co się dzieje i co tak na prawdę jest tam zepsute...

Pozdrawiam
Munder
Nowicjusz

11 Gru 2019, 22:21

A może sprawdzali tylko nie działał poprawnie więc teraz zastanawiają się co dalej.
Cichy77
Forumowicz VIP

12 Gru 2019, 01:38

Cichy77 napisał(a):A może sprawdzali tylko nie działał poprawnie więc teraz zastanawiają się co dalej.

...może i tak. Nie odzywam się do nich, bo nie chcę aby mnie potraktowali w ten sposób, że wyjadę z warsztatu z działającym (jako tako) zamkiem, który się zepsuje po kilku dniach a oni "umyją od tego ręce"....wolę już ponieść pełne koszta nowego zamka niż doświadczyć czegoś takiego...
Munder
Nowicjusz

03 Sty 2020, 06:31

Witam !

Sprawa zamka jeszcze nie załatwiona do końca stąd powód dlaczego się nie odzywam.

Mam jednak jeszcze jedno pytanie. Otóż, jak wspominałem wcześniej "mój" mechanik zamontował mi w tym zamku swoją linkę i do pewnego momentu, jeszcze przed całkowitym zakończeniem pracy nad naprawą, zamek działał. Problemy zaczęły się gdy próbowałem kluczykiem (manualnie, przez włożenie klucza do zamka) otworzyć drzwi.
Wyjechałem z warsztatu BEZ żadnych opłat, ale już na drugi dzień zorientowałem się, że jak zamykam zdalnie (kliknięciem na kluczyk) i nie sprawdzam(poprzez odciągnięcie klamki) czy drzwi są zamknięte, to drzwi ZAWSZE się otworzą - czyli zamek działa....ale gdy po kliknięciu na kluczyk odciągnę klamkę i stwierdzę, że drzwi są zamknięte, to przy następnej próbie ich otwarcia muszę je otwierać od wewnątrz samochodu...otwierają się wszystkie drzwi oprócz tych po stronie kierowcy....
Zastanawiam się czy jest to usterka, którą można usunąć, czy może od razu montować nowy zamek, który jeszcze do mnie nie dotarł...
Przyznam, że gdyby ta usterka była naprawialna, wolał bym ten nowy zamek sprzedać i odzyskać pieniądze (450 PLN)..

A co Wy o tym myślicie...? ?

Pozdrawiam
Munder
Nowicjusz

21 Sty 2020, 13:01

W tym przypadku wygląda jak by go coś blokowało przez to że odciągasz klamkę. czyli prawdopodobnie w zamku jakich mechanizm, zapadka nie cofa się na miejsce po wykonaniu takiej czynności.
Trzeba by się temu przyjrzeć jak masz dostęp do zamka od wewnętrznej strony. Jak masz zamek zamknięty to ciągnąc za klamkę linki chyba nie ruszasz, a w przypadku otwartego zamka klamka ciągnie linkę i teoretycznie może jest tak ze jak linka się cofa to również jakaś zapadka wraca na swoje miejsce i tu jest ok. W drugim przypadku linka już nie pracuje i jak odpuszczasz klamkę coś nie wraca do swojego położenia (np. pęknięta sprężynka) i występuje problem. To tylko moje domysły bo nie zmieniałem takiej klamki w Megance III.
Cichy77
Forumowicz VIP

22 Sty 2020, 06:32

Witam ! !

@Cichy77, dzięki za odzew..

Czyli co, lepiej zmienić na nowy....?
Zastanawiałem się jeszcze nad zmianą, czy to "zjawisko" nie będzie występowało nawet w przypadku jak zamontuje się nowy...

Pozdrawiam
Munder
Nowicjusz

23 Sty 2020, 17:56

Munder napisał(a):Zastanawiałem się jeszcze nad zmianą, czy to "zjawisko" nie będzie występowało nawet w przypadku jak zamontuje się nowy...
Teoretycznie z tego co jest opisane wychodzi że problem jest mechanizmie zamka i po jego zmianie powinno być ok. Jak masz zamek to chyba pozostaje Ci spróbować i wtedy zobaczysz czy jego zmiana rozwiąże ten problem.
Cichy77
Forumowicz VIP