"UTERENOWIENIE" AUTA

05 Paź 2008, 13:57

Kłaniam sie ponownie, tym razem juz jako szczęśliwy posiadacz Land Rovera Discovery z 1998 roku.
Kupiłem niedawno moje autko i juz myślę o tym, jak je podrasować do jeżdżenia w terenie. Oczywiście przetestowałem samochód w warunkach polowych, tzn. na dziurach, w niewielkim błocie itp. i sprawuje sie bardzo dobrze :). Jak na razie mam założone zwykłe opony drogowe i wiem, że podstawą jazdy w cięzszym terenie są odpowiednie gumy, które zamierzam kupić w niedługim czasie.
Mój post jednak spowodowany jest potrzeba ewentualnego zaplanowania budżetu na pełne uterenowienie auta. Prosze znawców tematu o informację, co muszę wymienić w samochodzie ze "standardowego" na "terenowe" aby móc pobawić się w trudnym terenie, na totalnych bezdrożach. Chodzi mi przede wszystkim o zawieszenie, amortyzatory, jakies osłony, podniesienie auta itp. Jakie sa orientacyjne koszty takich części?
Pozdrawiam
zoommy00
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Trójmiasto

05 Paź 2008, 14:43

dyskoteka to auto uniwersalne, dobrze jeździ po czarnym, nieźle radzi sobie w nie za trudnym terenie. rasowego offroadera z niej nie będzie ale wymiana sprężyn na +2 cale firmy Dobinsons, Scorpion, KingSpring, OME, Trail Master czy Iron Man plus amortyzatorów jeśli dotychczasowe są już do wywalenia (mogą być fabryczne lub którejś z w/w firm) i opony to podstawowe zakupy, które spowodują że będzie lepiej jeździć po błocie.
opony proponuję sprawdzone - AT firmy BF Goodrich, Good Year, Yokohama w rozmiarze 31 lub 32 cale.
na początek i w lekki teren starczy. :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kia pro_cee’d GT - pierwszy szkic nowego samochodu
    Koncern Kia Motors opublikował wczoraj pierwszy szkic nowego samochodu o wyraźnie sportowym zacięciu - modelu pro_cee’d GT . Producent nie zdradza jeszcze wielu szczegółów dotyczących nowego modelu jednak ...