Uterenowienie osobówki

19 Sie 2008, 19:00

Pomysł moze troche karkołomny, ale...potrzebuję czegoś taniego do jazdy po polnych drogach-nie żaden hard-core, po prostu żeby auto brzuchem nie szorowało po ziemi i będzię dobrze.
Jest jakiś chalupniczy sposób na podniesienie samochodu o jakieś 5-10 cm?
Mówimy o statystycznej osobówce typu polo, eskort z początku lat 90-tych
pastuszek
Nowicjusz

19 Sie 2008, 19:03

napewno jest jakis sposob konkretnie ci nie pomoge ale wiem napewno z e taka osobowa podwyzszona gablota i nawet w nie najgorszej cenie to golf 2 country pozdro :)
przemus30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Drammen Norwegia

19 Sie 2008, 19:09

country ma silnik 1,8 i napęd 4x4 -więc pije jak smok, mi chodzi o to zeby został napęd na 1 oś i malutki silniczek do tego-góra 1.3
pastuszek
Nowicjusz

19 Sie 2008, 20:26

nie kombinuj z zawieszeniem, załóż jedynie koła opony o wyższym profilu i będzie OK. albo kup malucha i nim śmigaj polnymi drogami - sprawdzone przez niejednego leśnika :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

19 Sie 2008, 21:51

jeżdżąc po polu możesz go nawet nie rejestrować...
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: GOP

19 Sie 2008, 22:00

nie, no bez przesady.to nie ma być rurowiec , tylko pelnowartosciowe auto z opcją jazdy po polnych drogach - ale i normalnych też.
Maluch wiec odpada: 'weź te noge bo chce bieg zmienić'...-nigdy w zyciu...

To co, wie ktoś jak w miare bezboleśnie podnieść auto???
pastuszek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Montaż, konserwacja i obsługa akumulatora
    Przed zamontowaniem akumulatora należy za pomocą ciepłej wody oczyścić klemy (zaciski akumulatorowe) i podstawę mocowania akumulatora. Dopiero po wykonaniu tych czynności można rozpocząć montaż. Należy także pamiętać, iż ...

19 Sie 2008, 22:04

wolałbym malucha niż a15 letni samochód na roz***anym zawieszeniu...

Zwykły wiejski tuning...

Dacia logan ma wysokie zawieszenie xD
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika

19 Sie 2008, 22:30

właśnie chodzi o to by go podnieść porządnie.
pastuszek
Nowicjusz

19 Sie 2008, 23:06

może te gumowe podkładki pod sprężyny by coś zdziałały...
Jeśli tak, to ile można maksymalnie podnieść żeby było bezpiecznie?
pastuszek
Nowicjusz

20 Sie 2008, 11:55

podniesienie auta osobowego to rzeźba. podkładki pod sprężyny spowodują utratę geometrii, pracę pod zwiększonym katem półosi, a tym samym osłabienie ich itp.
zmień auto na suv-a lub terenówkę i będziesz spokojnie jeździł i po polach i po czarnym.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Sie 2008, 12:57

Przerabianek bym nie polecał, rozważyłbym możliwość kupienia Fiata Panda 4x4 w starej wersji. Mało pali i jast "tetenówką"
Pozdro :)
hooviboy
Nowicjusz

Miejscowość: wlkp

21 Sie 2008, 19:41

Ta panda to jest fajny pomysł, ale praktycznie nie do kupienia-no przynajmniej ja takiej nie widziałem ho ho,,,a moze i dłużej.

Karson w wątku o podnoszeniu vitary proponowałeś przedłużanie sprężyn u kowala - czy to jakaś różnica w stosunku do podkładek?półosiom chyba obojetne..
Ja myślę o wstawieniu gum + 5 cm i zyskaniu dodatkowych 5 cm na profilu opony-to chyba rozsądne.

P.S.-nie jestem debilem-wiem ze fabryczna terenówka jest lepsza od kombinowanej samoróby - ale potrzebuje się zmieścić w 5 tys ze wszystkim.
Aha-gaz 69 też odpada...:-)
pastuszek
Nowicjusz

21 Sie 2008, 20:55

o vitarze pisz w wątku vitarowym :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Paź 2008, 20:13

hej hej, tryumfalnie powracam po przejechaniu moją 91'FIESTĄ ponad 3 tys km w większości po bieszczadzkich 'drogach'....no więc tak:
-wydelikacona latami podłoga nie wytrzymuje tryskających spod kół kamieni-po miesiącu zabawy podloga to w zasadzie sam dywanik
-wodoszczelność instalacji elektrycznej jest dyskusyjna-notoryczna jazda po kałużach powoduje utratę świateł- ostaly się tylko długie:-)
-na tylnej wycieraczce przestalo coś stykać- działa kiedy chce
-przeguby/może tylko tulejki/ miesiąc temu w świetnym stanie, są do wyrzucenia.Kierownica kopie ze trudno ją utrzymać.
Poza tym gdzieś się zapodziały kołpaki.
ALe najlepsze-auto ciągle 'na chodzie;-))))

Tymniemniej jednak rozglądam się za samurajem...
pastuszek
Nowicjusz

02 Paź 2008, 21:23

Terenowe małe suzuki ;)
zupazkota
Początkujący
Awatar użytkownika