[Clio 3] Utrata wspomagania kierownicy

03 Cze 2020, 17:06

Witam. Posiadam Renault Clio 3 1.2 tce 2010r. Wystąpił u mnie problem taki ,że na wyświetlaczu pojawił sie komunikat (servolenkung defekt) wersja niemiecka czyli jakiś defekt wspomagania, duży napis STOP i świeci się czerwona kontrolka ESP. W skrócie straciłem wspomaganie kierownicy. Samochód jeździ odpala wszystko okey tylko brak wspomagania. Wgłębiając się w temat wyczytałem że wymiana części nic nie da bo części są kodowane a po wymianie częsci samochod może przestać działać? Co z tym zrobić? Wizyta w ASO podejrzewam że może przekroczyć połowe wartości samochodu( choć nie dopytywałem) czy wystarczy się udać do zwykłego elektromechanika czy to ogarnie? Widziałem też w internecie że sa specjalne zakłady które to regenerują ale niestety w dalekim zasięgu. Czy ktoś ma doświadczenie co z tym zrobic?
hero512
Obserwowany

04 Cze 2020, 08:33

Podjedź do elektromechanika niech sprawdzi dokładnie w czym jest problem bo tam masz wspomaganie elektryczne z tego co wiem i być może jest jakaś przerwa w obwodzie i nie trzeba będzie wymieniać zespołu napędowego z silnikiem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corolla TE27 (1972–1974)
    To właśnie od niej zaczyna się wielka przygoda Corolli ze sportem. Pod maską lekkiego, ważącego zaledwie 855 kg nadwozia coupe ówczesnej Corolli TE27 zamontowano 115-konny silnik DOHC z Celiki. Ta wersja trafiła do ...