[Clio 3] Utrata wspomagania kierownicy

03 Cze 2020, 17:06

Witam. Posiadam Renault Clio 3 1.2 tce 2010r. Wystąpił u mnie problem taki ,że na wyświetlaczu pojawił sie komunikat (servolenkung defekt) wersja niemiecka czyli jakiś defekt wspomagania, duży napis STOP i świeci się czerwona kontrolka ESP. W skrócie straciłem wspomaganie kierownicy. Samochód jeździ odpala wszystko okey tylko brak wspomagania. Wgłębiając się w temat wyczytałem że wymiana części nic nie da bo części są kodowane a po wymianie częsci samochod może przestać działać? Co z tym zrobić? Wizyta w ASO podejrzewam że może przekroczyć połowe wartości samochodu( choć nie dopytywałem) czy wystarczy się udać do zwykłego elektromechanika czy to ogarnie? Widziałem też w internecie że sa specjalne zakłady które to regenerują ale niestety w dalekim zasięgu. Czy ktoś ma doświadczenie co z tym zrobic?
hero512
Obserwowany

04 Cze 2020, 08:33

Podjedź do elektromechanika niech sprawdzi dokładnie w czym jest problem bo tam masz wspomaganie elektryczne z tego co wiem i być może jest jakaś przerwa w obwodzie i nie trzeba będzie wymieniać zespołu napędowego z silnikiem.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Od czego zależą ceny ubezpieczenia OC?
    Cena za ubezpieczenie OC nie jest określona w sposób jednolity. Każde towarzystwo ubezpieczeniowe oferujące taką polisę komunikacyjną może brać pod uwagę przy wyliczaniu wysokości składki ubezpieczeniowej inne czynniki. ...