Utrata zniżek - współwłaściciel - poprzednie OC

21 Sie 2017, 00:01

Witam,
Potrzebuje pomocy.. sprawa jest dość zawiła ale postaram się ją napisać najprościej i najkrócej jak się da:

Jako młody kierowca niedawno zakupiłem sobie auto używane, z ważną polisą OC do 28 sierpnia.
Gdy dowiedziałem się o kosztach jakie muszę ponieść by ubezpieczyć auto na siebie (3500 zł), zdecydowałem się, że dalsze ubezpieczenie zostanie przedłużone (od 29 sierpnia) już wraz z moim ojcem jako współwłaścicielem już w innym zakładzie ubezpieczeń. (wyszło znacznie taniej 1024 zł).

Pech chciał, że 20 sierpnia z mojej winy doszło do stłuczki parkingowej.
Tego, że czeka mnie płacenie wyższej stawki OC jestem pewien.. to raczej oczywiste...
Co natomiast ze stawkami OC mojego ojca współwłaściciela? Czy zostaną one zniesione mimo tego, że do zdarzenia doszło jeszcze na poprzedniej polisie?
Od czego to zależy?

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc i odpowiedzi... czeka mnie niezłe pranie dupska jak skopałem mu zniżki.

Pozdrawiam i z góry dziękuje.
ThePawko098
Obserwowany

Auto: Mitsubishi

22 Sie 2017, 04:14

Na umowie masz tylko siebie wpisanego czy ojca na współwłaściciela?
ThePawko098 napisał(a):czeka mnie niezłe pranie dupska jak skopałem mu zniżki.
nawet jakby to nie ma nic strasznego, w wiekszosci firm jest to 10% czyli 100 zl z haczykiem.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Sie 2017, 20:42

Jeżeli do zdarzenia doszło na poprzedniej polisie, to zniżkę straci ojciec. Nowa polisa będzie już ujmowała wzwyżkę. Na przyszłość warto pomyśleć o ubezpieczeniu od straty zniżek. Kosztuje niewiele, a w razie stłuczki nie traci się zniżek przy kolejnej umowie. Z tym, że działa to tylko u tego samego ubezpieczyciela. W PZU takie ubezpieczenie kosztuje 100 zł.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Sie 2017, 22:09

MotoAlbercik napisał(a):W PZU takie ubezpieczenie kosztuje 100 zł.

Jeśli mówisz tutaj o dodatkowym ubezpieczeniu od utraty zniżki to chyba przesadziłeś. Będę na dniach przedłużać OC w PZU z taką opcją ( jak co rok ) ale na papierach co mi przysłali nie widzę takiej kwoty :unsure: Przyjrzę się jutro , chyba że to zaszyte w ogólnej kwocie :?:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

27 Sie 2017, 13:09

bonifacy napisał(a):Jeśli mówisz tutaj o dodatkowym ubezpieczeniu od utraty zniżki to chyba przesadziłeś.

Tak - mówię o tym ubezpieczeniu. Przesadziłem z czym? Bo nie bardzo rozumiem?
bonifacy napisał(a):Będę na dniach przedłużać OC w PZU z taką opcją ( jak co rok ) ale na papierach co mi przysłali nie widzę takiej kwoty

W polisie nie ma rozpisanego właśnie OC i tego ubezpieczenia. Jest tylko kwota ogólna. U mnie jest to w tabelce nr 5 "Zakres ubezpieczenia PZU Auto....." I pierwsza pozycja to zaznaczony ptaszek przy "PZU Auto OC" i poniżej w opcjach dodatkowych jest zaznaczony ptaszek przy "Auto Ochrona zniżek". Z prawej strony są sumy gwarancyjne, a dalej składka ogólna ( OC razem z ubezpieczeniem zniżek i ja mam 590 zł ). Dopiero niżej w kolejnych tabelkach masz porozpisywane kwoty pozostałych opcji dodatkowych : PZU Auto AC, PZU Auto szyba ( ja płacę skłądkę 120 zł ), potem masz PZU pomoc w drodze. Ja mam wariant Super na terytorium Polski + brak limitu kilometrów od miejsca zamieszkania ( chodzi o holowanie w razie awarii ) + zwiększenie limitu odległości holowania ( mam do 1000 km ) i to też jest składka ogólna za 288 zł. I potem jeszcze jest NNW i reszta informacji :)
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

28 Sie 2017, 22:38

MotoAlbercik napisał(a):W polisie nie ma rozpisanego właśnie OC i tego ubezpieczenia. Jest tylko kwota ogólna.
Ubezpieczenie od utraty zniżek mam , dokupuje już od kilku lat . Na początku była to dopłata 10 ZŁ , póżniej 20 Zł. Teraz jest zaszyta w OC jako pakiet aktualny. Pomerdało to PZU z tymi papierami :mrgreen: Co ciekawe to jestem właścicielem auta córki a ona jego współwłaścicielem tzn ja jestem dawcą zniżek . Ona wykupuje pakiet auto pomoc super + rozszerzenie limitu kilometrów holowania. Umowa na to auto była zawarta w lipcu i jest tam lawetowanie do 1000 km ale w przypadku wypadku . Natomiast gdy jest awaria to tylko 500 km. Taki jest zapis w jej OWU. Przejrzałem swoje papiery( umowa na wrzesień) i widzę że tutaj limit kilometrów zwiększył się do 1200 km bez rozgraniczenia na wypadek czy awaria. Nie mówi się że tylko RP ale wyłączając niektóre państwa.
bonifacy
Stały forumowicz

31 Sie 2017, 22:35

Ale to wszystko w PZU masz?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Wrz 2017, 21:23

MotoAlbercik napisał(a):Na przyszłość warto pomyśleć o ubezpieczeniu od straty zniżek. Kosztuje niewiele, a w razie stłuczki nie traci się zniżek przy kolejnej umowie. Z tym, że działa to tylko u tego samego ubezpieczyciela. W PZU takie ubezpieczenie kosztuje 100 zł.
Zgadza się ale to dotyczy przy dodatkowym ubezpieczeniu AC Przy samym OC opłata za taką opcję jest na dzień dzisiejszy 25 ZŁ.
bonifacy
Stały forumowicz