Współwłaściciel auta

13 Wrz 2017, 18:58

Witam , wczoraj zakupiłem samochód na umowie widnieje tylko ja.Mam teraz problem jak sobie z tym wszystkim poradzić krok po kroku

1.Opłacić podatek PCC 2%
Następnie chciałbym dodać siostrę na współwłaściciela więc potrzebuje aktu darowizny ( można dostać w urzędzie skarbowym ?) , a potem wypełnić druk PCC-1 , ( też mogę dostać w urzędzie skarbowym? ) . I oba te dokumenty muszę potem dostarczyć do urzędu skarbowego ?

2.Pytania dot. ubezpieczenia .
Mam ubezpieczenie do 9 listopada w ergo hesti. Gdy nabyłem pojazd jednocześnie przejąłem ubezpieczenie pojazdu , czy muszę coś z tym dalej robić ?I słyszałem , że jeżeli nie chce przedłużać ubezpieczenia z tą firmą należy wypowiedzieć ją tak ? Bez problemu mogę kupić już ubezpieczenie gdzie indziej , które będzie aktywowane tego dnia którego kończy się stare.

To mój pierwszy kontakt z tą biurokracją i trochę to wszystko pomotane . Z góry dziękuje za wszelakie łopatologiczne wyjaśnienie :)
cris1876
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 09 06 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen Xsara 2
Silnik: 1.6 16V 109KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

13 Wrz 2017, 19:22

Piszesz zwykłą umowę darowizny którą możesz wydrukowac z neta, z tego co wiem to jeżeli darowizna jest w rodzinie to podatku drugi raz się nie opłaca (mogę się mylić). I z taką umową śmigasz do wydziału komunikacji zarejestrować auto a potem do UB. W 90% korzystniej jest zrezygnować z poprzedniego UB i zawrzeć nową umowę. Załatwisz to za raz.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

13 Wrz 2017, 19:25

Jeżeli ta darowizna wynosi mniej niż 9.637 zł to nie płacisz podatku od niej.
taquito
Początkujący

Zdjęcia: 13
Miejscowość: Bytom
Prawo jazdy: 07 02 2012
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Alfa Romeo Giulietta
Silnik: 1.4 TB 170KM
Rok produkcji: 2010

13 Wrz 2017, 19:35

Czyli naprawdę nie muszę odwiedzać urzędu skarbowego , żeby dodać współwłaściciela ?
cris1876
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 09 06 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen Xsara 2
Silnik: 1.6 16V 109KM
Rok produkcji: 2004

13 Wrz 2017, 20:41

A od kiedy w skarbowym dodaje się właściciela??? Tam tylko kasę z nas czeszą.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na żywo i zza kierownicy
    Wakacje ze smartfonem w ręce? Dlaczego nie, o ile nie prowadzimy w tym samym czasie samochodu i nie zajmujemy się telefonem bardziej niż tym, co dzieje się na drodze. W przeciwnym razie dekoncentracja za kierownicą może skończyć ...