UWAGA NA GLOBAL SAWA Z GORZOWA WLKP

15 Lis 2010, 11:57

Wszystkim, którzy chcą zawrzeć umowę z firmą z Global Sawa z Gorzowa Wielkopolskiego poddaję pod rozwagę następujące moje spostrzeżenia:
1. Ceny oferowanych samochodów są przerażająco niższe od rynkowych
2. Kto i dlaczego się pozbył prawie nowych aut po tak niskich cenach na rzecz Global Sawa?
3. Firma istnieje bardzo krótko. Prawdopodobnie pierwsze samochody wystawili dopiero w listopadzie 2010 r.
4. Tempo wzrostu zasobów firmy to około 30 samochodów przez ostatni weekend.
5. Nie podają numerów VIN samochodów do sprzedaży, nie godzą się na wspólny wyjazd po samochody.
6. Zdjęcia ofert dokładnie zasłaniają nie tylko tablice rejestracyjne ale też wszystkie szczegóły tła po których można zlokalizować choćby kraj gdzie zdjęcie wykonano.
7. Zdjęcia samochodów wyglądają jakby były wykonane przypadkowym pojazdom lub w autokomisach.
8. Skoda Octavia Nr ogłoszenia C16027455 ma zdjęcia zrobione najpierw na drodze z kostki a potem na asfalcie. Dlaczego zdjęcia robiono w różnych miejscach? Czy to na pewno ten sam samochód?
9. Emblemat "Polecany Sprzedawca" w Otomoto można dostać za pieniądze. Wystarczy wykupić w Otomoto konto VIP.
10. W Umowie Podpisuje się wpłacany zadatek a nie zaliczkę co uniemożliwia zwrot pieniędzy.
11. Koszt dostarczenia samochodu "pod drzwi" pokrywa według umowy sprzedający. Nieważne czy do Szczecina czy do Przemyśla.
12. Termin dostarczenia samochodu pod dom, na polskich "blachach" to 35 dni roboczych. Dopiero po tym czasie mogą pojawić się pierwsi poszkodowani. Czy firma jeszcze będzie?
Odpowiedź na to pytanie pozostawiam Kupującym u Global Sawa z Gorzowa Wielkopolskiego.
perceptron
Nowicjusz

Miejscowość: Nowy Sącz

15 Lis 2010, 14:50

Witam! O pojawieniu się tego postu poinformował nas klient, który jak do tej pory nie ma zastrzeżeń do działania naszej firmy.
1. Ceny przerażająco niskie,a mimo to klienci dzwonią i pytają czemu tak drogo.
2. Właściciel firmy sprowadzaniem aut zajmuje się od wielu lat. Większość aut jest poleasingowa. Firma jest nowa, więc trzeba wystartować z konkurencyjnymi cenami, aby zdobyć wielu zadowolonych klientów.
3. Pierwsze auta wystawione były w październiku. Dodatkowo pragnę zauważyć, że każda! firma kiedyś istniała bardzo krótko. Przecież to normalne, że jak ktoś zakłada firmę to jest ona nowa.
4. Tempo wzrostu zasobów firmy - proszę się zastanowić, auta są sukcesywnie wystawiane, i nie zdobywamy ich w jeden dzień.
5. Numery VIN podajemy w momencie, gdy auto znajduje się na lawecie, ponieważ na świecie jest wielu nieuczciwych ludzi, którzy "podkupują" auta. Wyjazdy są jak najbardziej możliwe, z uczciwymi klientami.
6. Naturalne jest, że nie widać tablic, skoro auto jest na sprzedaż, nie każdy, a zwłaszcza osoba prywatna chce aby numery rejestracyjne były widoczne. Zdjęcia są robione w miejscach, gdzie auta się znajdują.
7. Zdjęcia są wykonane w autokomisach jak również u osób prywatnych. Wszystkie oferowane pojazdy są przez nas zaliczkowane, więc nie są to przypadkowe auta, tylko zdjęcia konkretnych pojazdów.
8. Skoda Octavia pochodzi od osoby prywatnej, stąd więc zdjęcie wykonane w innym miejscu, podczas jazdy próbnej.
9. Owszem, wystarczy kupić konto VIP, ale nie zauważył Pan, że my owego konta nie wykupiliśmy.
10. Proszę doczytać w kodeksie cywilnym, że zadatek jest korzyścią dla obu stron. Gdy auto jest nie zgodne z umową musimy zwrócić dwukrotność zadatku. A gdy klient się po prostu rozmyśli, to nie zostajemy na "lodzie" tylko posiadamy zabezpieczenie.
11. Proszę mi powiedzieć, co złego w tym, że w celu zadowolenia klienta dostarczamy mu auto "pod dom" ? To chyba nic złego?
12. Niedługo zostana sprowadzone pierwsze auta, i obiecujemy, że na naszej stronie internetowej pojawią się komentarze klientów.

Ps. Pan, który postanowił napisać ten post, jest rozżalony, ponieważ posiadanie dużej ilości gotówki nie upoważnia go do tego, że odbierzemy auto innemu klientowi, który już podpisał umowę.

Pozdrawiamy, zespół Global Sawa.
globalsawa
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzów Wielkopolski

15 Lis 2010, 15:28

Ja MAM NASTĘPUJĄCE SPOSTRZEŻENIA.
FIRMA NIC NIE ROBI ŻEBY ZYSKAĆ ZAUFANIE KLIENTÓW. MOJE PROPOZYCJE ZOSTAŁY ODRZUCONE PRZEZ FIRMĘ. STWIERDZENIE ŻE KLIENCI MÓWIĄ ŻE DROGO - KLIENCI ZAWSZE BĘDĄ MÓWIĆ ŻE DROGO. PEWNIE ŻE NORMALNE ŻE FIRMA MUSI ZACZĄĆ OD NOWA ALE TA FIRMA NIE ZA BARDZO CHCE ZYSKAĆ ZAUFANIE KLIENTÓW. 35 DNI TO STRASZNIE DŁUGO - W INNYCH FIRMACH TRWA TO 2 TYGODNIE I JESZCZE JADĄ I DOPIERO SZUKAJĄ AUTA. SKORO TU JUŻ MAJĄ KONKRETNE AUTO TO TYLKO WYSTARCZY PO NIE POJECHAĆ. PO ZA TYM CO TO ZA KOSZTY 10 PROCENT WARTOŚCI AUTA. SKORO FIRMA JEST TAK BARDZO PEWNA SWOICH PRODUKTÓW - AUT - TO CZEMU NIE CHCE ZREZYGNOWAĆ Z ZADATKU A SPROWADZIĆ AUTO PODPISUJĄC JEDNOCZEŚNIE UMOWĘ ZE MNĄ W KTÓREJ JA SIĘ ZOBOWIĄZUJE DO ZAPŁACENIA ZA TE AUTO JEŚLI BĘDZIE ZGODNE Z ICH OFERTĄ. BA - NAWET MOGE IM ZAPŁACIĆ TE 10 PROCENT ODSTĘPNEGO JEŚLI BYM SIĘ Z NIEPRZEWIDZIANYCH I NIE Z ICH WINY PRZYCZYN ROZMYŚLIŁ. A CO DZIWNE ŻE PODSTAWIAJĄ POD DOM - BARDZO DZIWNE - NIKT TAK NIE ROBI - PIERWSZE SŁYSZE. TRZEBA JECHAĆ PO AUTO NAWET 600 KM. I NIKT TU NIE JEST ROZŻALONY POPROSTU SŁYSZY SIĘ O TYLU OSZUSTACH ŻE STRACH POWIERZAĆ PIENIĄDZE NIKOMU NIE ZNANEJ FIRMIE Z "KOSMOSU".
audia4
Nowicjusz

Miejscowość: zielona góra

15 Lis 2010, 15:37

Zgadzam się z powyższym.

Jednak odpowiedzią na niskie ceny samochodów, może być chęć pozbycia się przez obcokrajowców samochodów 2-3 letnich, kiedy to tych latach znacząco spada wartość auta nawet bardziej niż proponowane przez Global Sawa ceny.

Jeśli jednak chodzi o zadatek, nie odzyskasz go wiadomo chyba, że Global Sawa nie wywiąże się z umowy i nie sprowadzi w tym czasie samochodu dla klienta, wtedy to musi zwrócić dwukrotną wartość zadatku, aczkolwiek nie wyczytałem tego w umowie wstępnej i też mam z tym wątpliwości.

Numerów VIN sprzedający nie ma obowiązku podawać, aczkolwiek może być to podejrzliwe. Samochody proponowane do sprzedaży najprawdopodobniej pochodzą z komisów, ale kto i jaki musi mieć układ by tak tanio sprowadzać samochody z zagranicy to jest dobre pytanie.

Zdjęcia to tylko wymierne informacje na ten temat jak wygląda samochód nie ważne jest miejsce ich zrobienia, niektórzy dalej używają swoich samochodów mimo że wystawiają je na sprzedaż.

Z emblematem zgodzę się, aczkolwiek nie wydaje mi się żeby jakiś oszust tak z bomby chciał od razu wydać takie pieniądze aby wykupić sobie taką opcję.

To są tylko i wyłącznie moje spostrzeżenia, nie mam zamiaru w moim poście podważać ani też bronić ideologii innych użytkowników.
ziolkopatryk88
ziolkopatryk88
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

15 Lis 2010, 16:06

Chciałem tylko dodać że auta oferowane przez Global są o około 10 tysięcy tańsze niż podobne auta na innych aukcjach (np. allegro). Ponadto uważam że coś tu śmierdzi bo skoro ja chcę kupić auto a oni piszą iż nie podają nr VIN bo można im te auta podkupić - to skąd mają pewność że to auto dalej jest na sprzedaż przez niemca. Ponadto ci Państwo troche gubią się w swoich wypowiedziach. Pani która odbiera telefon mówi iż za tydzień dopiero będą mieli pierwsze ściągnięte auto. Natomiast SZEF mówi że mają straszne urwanie głowy ze sprowadzonymi autami bo muszą je po rozwozić po klientach i dopiero za dwa tygodnie ewentualnie będą mogli z nami jechać . Ale nie za bardzo chcą jechać z nami po auta bo się boją że jak coś nam wypadnie to znowu będą musieli czekać 2 tygodnie. O co tu chodzi!!!
audia4
Nowicjusz

15 Lis 2010, 16:22

O to w tym wszystkim chodzi,że jak już wyżej wspomniano, Szef sprowadzał auta prywatnie, i musi je szybko porozwozić do końca, żeby móc zacząć sprowadzać auta, które zostały sprzedane przez firmę.
Mamy pewność, że auta są w tych Niemczech, ponieważ są zaliczkowane przez nas, jak też już wspomniano. Ale wiadomo, jak ktoś jedzie i daje sporo więcej, to może je "podkupić".
A co do wyjazdu, to najlepiej jak jest większa ilość chętnych. Proszę się zastanowić, umowy podpisane, auta czekają na sprowadzenie, a Szef zamiast sprowadzać zamówione już auta jeździ po Europie z klientem, który jeszcze znając życie w końcu i tak się na nic nie zdecyduje.
globalsawa
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzów Wielkopolski
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Octavia kombi
    Gama Nowej Skody Octavii została poszerzona o wersję kombi. Dopłata do wersji liftback wynosi 4000 zł, niezależnie od wersji wyposażenia i silnika. W tej cenie Klient otrzymuje wyjątkowo obszerne i funkcjonalne nadwozie oraz ...

15 Lis 2010, 17:03

Cieszę się odpowiedzią Global Sawa, bo tym samym dali mi szansę wykazać jak nielogiczne i mętne są ich wyjaśnienia.
1. Jak ktoś uważa, że sprzedają drogo to niech sobie sprawdzi ceny rynkowe tych samochodów na Allegro, moto.gratka.pl albo w firmach ubezpieczających, czy Urzędzie Skarbowym. Oczywiście uwzględniając leasing, rocznik, przebieg i bezwypadkowość. Okaże się, że ceny w Global Sawa są o kilka a nawet kilkanaście tysięcy niższe.
2. Jeśli jest możliwe znalezienie, w tak okazyjnych cenach, jednego czy kilku samochodów, to jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia aż 64 takie autka. Kto chce niech w to wierzy.
3. Nie chcą podać numeru VIN bo uważają, że ktoś może „podkupić” okazyjny samochód. Skoro się nie zabezpieczyli przed podkupywaniem, to taką okazyjną brykę może też kupić każdy sąsiad i znajomy sprzedawcy, nawet nie znając VIN-u. Jednocześnie piszą, że samochody są już zaliczkowane. Ukrywanie VIN musi mieć inny cel.
4. Nie dziwi mnie, że zakryte są numery rejestracyjne oferowanych pojazdów, ale po co ktoś zadał sobie trud by ukryć numery przypadkowych samochodów w tle? Przecież to może być samochód co przyjechał z dowolnego miejsca na świecie. Tylko idiota mógłby szukać oferowanego samochodu kierując się numerem rejestracyjnym stojącego w tle innego samochodu. Przecież Global Sawa nie ukrywa z jakiego kraju sprowadza samochód a jednocześnie nie znajdziecie w żadnej ofercie szczegółu dowodzący w jakim kraju (nie miejscu) zrobiono zdjęcie. Tu też musi być inny cel by zamazywać tło. Dowód tu [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. Jak ktoś fotografuje samochód do sprzedaży to wtedy jak chce go sprzedać a niektóre zdjęcia robią wrażenie, że wykonano je w pełni lata. Zieleń soczysta i słońce praży a nawet kwiatki wiosenne kwitną. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami. 
6. Zdjęcia samochodu robione podczas jazdy próbnej i osobno na postoju? To się kupy w logice nie trzyma.
7. To bardzo ładnie, że podstawiacie kupione samochody pod drzwi w dowolnym miejscu Polski i nie bierzecie za to kasy. Tylko kto w to uwierzy?
Jedyne w czym wam rację przyznaję to w tym, że inny klient podpisał umowę zamiast mnie. I za to Bogu dziękuję. Nie zarzucam niczego złego firmie GLOBAL SAWA Sp. z o. o. szanując zasadę domniemania niewinności. Jedynie wyraziłem swoje spostrzeżenia, korzystając z tego forum. Pozdrawiam wszystkich.
perceptron
Nowicjusz

15 Lis 2010, 17:20

Ja osobiście rezygnuje z usług tej firmy. A byłem na 100 a nawet na 200 procent zdecydowany kupić to auto. Jednocześnie odradzam kupienie auta za pośrednictwem tej firmy do puki się nie sprawdzi i nie zaskarbi sobie zaufania klientów. Wole kupić starszy model ale taki który mogę dotknąć, obejrzeć, przejechać się i wypróbować. Szef sprowadził auta prywatnie hahahahah. To co znaczy że klientów firmowych uważa za klientów kategorii B bo dla nich ma czas na końcu. A poza tym nikt nie każe jeździć szefowi po Europie tylko w to konkretne miejsce na Mój koszt - jestem gotów pokryć cały koszt podróży. Ale oni nawet o takim rozwiązaniu nie chcą słyszeć.
ABSURD
audia4
Nowicjusz

15 Lis 2010, 18:39

audia4 napisał(a):Chciałem tylko dodać że auta oferowane przez Global są o około 10 tysięcy tańsze niż podobne auta na innych aukcjach

Ludzie nie znacie się na rzeczy...Mamy przedwczesnego Mikolaja w postaci firmy Global Sawa... :!: :!: :!: :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

15 Lis 2010, 22:13

Przedstawię moją wersję tego, dlaczego GLOBAL SAWA przyjmuje zadatek a nie zaliczkę.
W przypadku wpłaty zaliczki możliwy jest jej zwrot, ale to zależy tylko od dobrej woli tego kto zaliczkę przyjął - może zwrócić, ale nie musi. Dlatego uważam za nieprawdziwe stwierdzenie, że po rezygnacji z odbioru samochodu GLOBAL SAWA zostaje "na lodzie". Istotna jest inna różnica. W przypadku wpłaty zadatku nie można domagać się jego zwrotu. Tym samym nie można zgłosić do organów ścigania, odmowy zwrotu wpłaconej kwoty. Nie ma jeszcze żadnych podstaw do wszczęcia procedur. Policja może przyjąć zgłoszenie o popełnieniu przestepstwa dopiero po 35 dniach roboczych, gdy samochód nie trafi do odbiorcy. Tak jak jest to napisane w umowie. W ten sposób GLOBAL SAWA zapewnia sobie dłużej działanie i w dłuższym czasie przyjmowanie kolejnych zadatków nim zniknie nam z oczu na zawsze. Proste, prawda? Ale to oczywiście tylko moje domysły. Każdy zrobi jak uważa. Wszystkim życzę udanych interesów i naprawdę chciałbym być w błędzie w swoich przypuszczeniach.
perceptron
Nowicjusz

16 Lis 2010, 09:20

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem auta od firmy Global Sawa. Do przeczytania tego forum byłem już prawie na 150% pewny zakupu ale coś mnie tknęło aby po prostu wpisać w google nazwę firmy i poczytać :shock:
Czy ktoś już może prowadził z nimi interesy? Bardzo bym prosił o jakąś informację, i podpowiedź na co zwracać uwagę przy rozmowach z nimi?
dylan88
Nowicjusz

Miejscowość: Gorzów Wlkp.

16 Lis 2010, 14:03

Witam! Ja od kilku dni obserwuje aukcje tyj firmy samochody bardzo koszące ceny maja ale czy nie za bardzo?! W necie nie ma zbyt dużo informacji o tej firmie dziś próbuje dodzwonić się na wszystkie numery telefonować i wszystkie są zajęte... czy już zaczynają zwijać firmę?? ;p czy po prostu takie duze jest zainteresowanie autami ktore oferują...

A jednak się dodzwoniłem Pani twierdzi że poda mi nr VIN jak samochód bedzie na lawecie, a jesli samochód nie będzie zgadzał się z stane jaki oni podali to mam prawo odstąpić od umowy i zwracają wszystkie koszty.. ceny aut są z kosztami wszystkimi czyli akcyza itd tip prócz rejestracji. Samochody są na terenie Niemiec i jak zbiorą odpowiednia ilość zamówień to dopiero pojadą aa i pobierają 10% zaliczki od wartości auta.
pablo87
Nowicjusz

Miejscowość: nasielsk

16 Lis 2010, 14:40

Czytajcie to co napisaliśmy powyżej. Sami wyciągnijcie wnioski. Ja odradzam kupno w tej firmie ze względu na bardzo dużo niewiadomych. A poza tym coś to jest za bardzo wszystko cukierkowe - przesłodzone
Pozdrawiam
audia4
Nowicjusz

16 Lis 2010, 15:18

Witam...
Ja również przyglądam się tej firmie od jakiegoś czasu.
Sam mam wiele wątpliwości, ale...oferty kuszą..., choć warunki ich spełnienia nastręczają obaw.
Jak poczytamy sobie o ludziach oszukanych przez innych to wygląda to zupełnie inaczej
Pan Sebastian Sawa nie jest zakonspirowany, można się z nim spotkać, jest firma, są pracownice w niej zatrudnione...
Gdyby miałby być to przekręt to...z dużym rozmachem jak nigdy dotąd...
Mam nadzieję, że w związku z tym, że p. Sawa prowadził już taką działalność na własny rachunek to są klienci którzy z nim współpracowali i że może w końcu ktoś z nich lub ich znajomych zauważy ten post i się wypowie...
Może nawet sam Global zadba o taką wypowiedź , bo jak dotąd na tych wpisach traci...
Zresztą i tak niedługo wszystko się okaże bo na pewno jakież umowy zaczną się zbliżać do terminów ich realizacji.
Pozdrawiam
kev@ls

16 Lis 2010, 18:04

Do firmy GLOBAL SAWA dodzwonić się prawie nie sposób bo wszystkie telefony są zajęte a poczty głosowe komórek są przepełnione. Zainteresowanie okazyjnymi samochodami nie maleje i zapewne sporo osób wpłaciło już zadatek. Jakim cudem oferta Global Sawa zmniejszyła się przez kilka dni o 1 (słownie: jeden) samochód? Zadziwiający jest ten stały stan ofert. Proponuję tym, co już wpłacili zadatek, ujawnić na forum numer ogłoszenia na otomoto. Niczym nie ryzykują bo wszyscy są tu anonimowi a wpłacony zadatek chroni ich samochód przed podkupieniem. Za to przyszli potencjalni kupujący będą wiedzieli czy samochód zniknął z oferty. A może z dziwnych powodów jest nadal oferowany innym? Znajdą się odważni co napiszą o swoim "zakupie"? Znowu szczerze chciałbym aby okazało się, że wszystkie zadatkowane samochody zostały wycofane z oferty GLOBAL SAWA.
perceptron
Nowicjusz