UWAŻAJCIE NA PIESZYCH NOCĄ!!!

13 Lis 2011, 22:44

Kurcze jadę dzisiaj sobie zwykłą drogą tak z 70km/h (ograniczenie do 90km/h) ale w nocy zawsze jeżdżę wolniej... a tu nagle doslownie przed autem zauważyłem idących pieszych w tym samym kierunku co jechałem... Oczywiście w czarnych kurtkach... Których wogóle nie zauważylem nawet w świetle świateł... Niestety nikt nie miał nawet najmniejszego odblasku... Bo po co?? Lepiej kurcze być potrąconym... Jakoś udało mi się wyhamować ... ale aż jeden drugiego widzialem pociągnął ... oczywiście zatrzymałem się i opierdzieliłem no ale jeszcze ja dostałem zje*y że jeździć nie umie... no sorry... ale ludzią naprawde życie nie jest miłe a wystarczy zwykły odblask za 2/3zł czy nawet włączony wyświetlacz komórki ... Uważajcie w nocy !!!
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

26 Lis 2011, 18:46

A Ty masz odblask na kurtce?

Kiedyś w TV słyszałem wypowiedź jakiegoś kierowcy o pieszych, że powinni nosić kamizelki. Nasza mnie taka refleksja, a czy ten kierowca, to jest kierowcą cały czas? Wjeżdża samochodem do łóżka? Nie, też jest pieszym, tylko, że jak się jest pieszym, to się narzeka na kierowców, jak się jest kierowcą, to na pieszych... :lol:

Ja też mam czarną kurtkę, jak niemal wszyscy moim znajomi. Nie mam odblasków, nie noszę kamizelki. Tyle, że też nie chodzę poboczem drogi po zmierzchu... .
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Lis 2011, 22:32

Dishman akurat jak chcesz wiedzieć nigdzie nie chodzę wieczorem... A jak chodziłem jeszcze do szkoły to za każdym razem jak się szło do sklepu po zmroku to zakładało się na łapę odblask typu linijka ... Ja mówie tylko o faktach ... bo później się takiego potrąci i będzie płacz i lament bo szedł nie tą stroną i miał czarną kurtkę... gdyby ten drugi jego nie pociągnął to wylądował by na masce...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2008

18 Gru 2011, 02:27

Powiedzmy że odkopuje temat po wczorajszej trasie. Powinno być jakieś rozporządzenie by w każdych kurtkach był chociaż mały paseczek (logo) odblaskowe. Ludzie nie patrzą czy pasy czy nie - przechodzą. Teraz jest okres zimowy 16:30 ciemno jak nie powiem gdzie, samochód ciężarowy a babcia z dziadkiem sobie przechodzą w nieodpowiednim do tego miejscu. Ciemna kurtka + ciemność na ulicach i takiego człowieka nawet nie widać.
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2001

10 Sty 2012, 09:11

Pieszy może nagle wyrosnąć spod ziemi jak i te słupki na drodze

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

:)
gabii
Nowicjusz

Miejscowość: Podlaskie

11 Sty 2012, 12:19

muszę się akurat zgodzić, że piesi powinni mieć odblaski, bo w szczególności teraz ciężko z ich widocznością na drodze. wystarczyłby zdrowy rozsądek, żeby nie łazić po drodze, ale wiadomo, że nie wszyscy go posiadają :)

filmik fajny :)
pozdrawiam
drmax
Nowicjusz

Auto: Land Rover Disco 2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota na targach w Genewie
    Salon Samochodowy w Genewie pokazał, że najbliższe kilkanaście miesięcy zapowiada się w Toyocie ekscytująco. Już w czerwcu w salonach pojawi się jeszcze ładniejsze AYGO, przyszłoroczny Auris będzie miał dwa napędy hybrydowe ...
    Rosjanie wybrali coupé roku
    Lexus RC został ogłoszony najlepszym coupé w corocznym plebiscycie Car of the Year in Russia. W głosowaniu wzięło udział ponad milion osób. W 20 segmentach Internetowy plebiscyt trwał przez ponad trzy miesiące ...

19 Sty 2012, 11:26

a nawet mi nie mów..ile strachu się najadłem dziś w nocy przez jednego takiego szczęściarza to nie masz pojęcia..
Maniak85
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

22 Sty 2012, 06:03

Dokładnie nawet nie po zmroku tylko wieczór jest poza terenem zabudowanym barany na czarno chodzą a wystarczy... nawet nie odblask a kamizelkę odblaskową z auta obrać ;] /każdy "mobilek" chyba taką ma i to nie problem ją ubrać jak gdzieś idzie jak się ściemnia zresztą sam noszę/
MetallicA \m/
SCANIA Topline FAN "Kobiet mogę mieć wiele, ale Scania jest tylko jedna"
MetallicA
Nowicjusz
Awatar użytkownika

04 Kwi 2012, 14:37

Zgadzam się w 100%,a do tego czesto chodzą pijani,przecież wystarczy się przebadać alkomatem po imprezie i nie wychodzić na drogę. Tym sposobem powodują zagrożenie dla co najmniej dwóch osób: siebie oraz kierowcy. Odblask także jest bardzo ważny,dzięki temu w ogóle można dostrzec pieszego.
Alkomaty
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

28 Lip 2012, 14:05

powinni wlepiać mandaty za brak odblasku poza terenem zabudowanym to by coś na pewno zmieniło. Ludzie wtedy zaczeli by nosić odblaski dla własnego bezpieczeństwa
adam901
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2008

28 Lip 2012, 20:01

adam901 napisał(a):powinni wlepiać mandaty za brak odblasku poza terenem zabudowanym to by coś na pewno zmieniło. Ludzie wtedy zaczeli by nosić odblaski dla własnego bezpieczeństwa

Wtedy nosilibyśmy odblaski, żeby nie dostać mandatu, bo dla bezpieczeństwa można nosić już teraz.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Sie 2012, 15:58

może i by tak było, ale jeśli byłoby bezpieczniej to chyba warto nie? w takich sytuacjach efekt jest najważniejszy :)
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003

02 Sie 2012, 16:11

W Norwegii to normalne, tam noszą nawet kurtki odblaskowe, ale u nas to uchodzi za "obciach"
hylar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

06 Sie 2012, 22:35

fakt, dla naszego bezpieczenstwa powinnismy nosic odblaski, ale kto w dzisiejszych czasach bedzie to nosil? tymbardziej kamizelke odblaskowa? 1 osoba na milion
plavde
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 05 2010
Auto: Opel astra

07 Sie 2012, 21:58

Paradoksalnie widzę rowerzystów w kamizelkach. Oczywiście takich na dobrych rowerach, typowych turystów. Świadomość tego, że jest się widocznym=bezpiecznym jest jednak wśród nas. Sam gdy wskakuję na rower ubieram specjalną bluzkę kolarską, która oprócz tego, że ma zapewniać lepsze oddychanie, to jest w kolorze wściekłej zieleni z elementami odblaskowymi.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika