Uznanie niemiecki przegląd dla Polskiego auta ?

05 Paź 2015, 16:39

Cześć,

Mam taką sytuacje, że jestem na wyjeździe autem zarejestrowanym w Polsce już od 3 miesięcy w Niemczech wracam za kolejne 3 miesiące, w środku trwania tego wyjazdy skończył mi się przegląd, dla własnego bezpieczeństwa i świętego spokoju zrobiłem ten przegląd w Niemczech, niestety nie dostałem pieczątki do polskiego dowodu rejestracyjnego, przegląd ważny jest na 2 lata.
Jak otrzymać teraz tą pieczątkę w polskim dowodzie rejestracyjnym na podstawie niemieckiego przeglądu ?
Wiem, że Polska honoruje już niemiecki przegląd w przypadku sprowadzonego auta, nie trzeba już dublować przeglądów, ale jak to się ma w tym przypadku kiedy auto nie jest sprowadzane?

Dzięki
berko
Nowicjusz

Auto: dobre

05 Paź 2015, 16:48

W takim przypadku nikt w Polsce nie uzna Ci przeglądu wykonanego na terenie Niemiec.
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Paź 2015, 18:47

To może poprosić niemiecki TÜV o wbicie pieczątki w polski dowodu rejestracyjny, tylko czy oni są do tego uprawnieni ?
Z logicznego punktu widzenia, skoro zrobili mi przegląd, jest uznawany w Polsce, a polski uznawany jest w Niemczech( przynajmniej ogólnie tzn nie trzeba robić jakiś dodatkowych badań technicznych żeby poruszać się po niemieckich drogach) dlaczego nie mogli by tego zrobić, przecież reszta to tylko papierologia ?
berko
Nowicjusz

07 Paź 2015, 11:59

berko napisał(a):To może poprosić niemiecki TÜV o wbicie pieczątki w polski dowodu rejestracyjny

Niemcy nie mają pieczątek od tego trzeba zacząć - tylko naklejki na tablice rejestracyjną.
Jedź do Polski i zrób przegląd - wtedy dostaniesz pieczątke.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

07 Paź 2015, 16:56

Nikt Ci nie odnotuje-dokona wpisu w DR dla samochodu pochądzacego z Polski na terenie Niemiec i vice versa.Uznawanie niemieckiego przeglądu na terenie Polski to całkiem inna "bajka"...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

07 Paź 2015, 17:04

Skoro uznają niemiecki przegląd dla sprowadzonego auto to jak dostajesz w nowym Polskim dowodzie rejestracyjnym pieczątkę o przeglądzie ?
Zresztą to bez sensu, skoro ogólnie Polska uznaje przegląd z Niemiec dla sprowadzonego auta dlaczego nie uznaje go dla zarejestrowanego auta w Polsce ?
Jeśli jesteś na długim wyjeździe gdzieś na terenie UE i akurat kończy Ci się przegląd to co masz specjalnie wrócić do kraju robić tysiące kilometrów, tylko po to żeby zrobić przegląd ?
berko
Nowicjusz

08 Paź 2015, 16:42

Jezeli samochód jest z zagranicy i ma wazny przegląd powyzej 1 roku/np.18 m-cy/to w Polsce on jest wazny tylko 6 m-cy gdyz 12 m-cy czyli rok ulega "obięciu" dlatego ze w Polsce masz inne terminy waznosci dla samochodu powyzej 5 lat.Na tej podstawie WK wydaje DR i dokonuje od razu wpis terminu nastepnego bad.tech.
Nie bardzo kumam o co biega z teym badaniem samochodu zarejesrtowanego... :?:
Niestety ale samo zycie.Jezeli wyjezdzasz na dłuzszy okres to trzeba wykonac OBT/mimo ze masz wazny przegląd-często mam takie przypadki/i wtedy nie masz juz zadnego problemu..
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Sie 2016, 15:22