Używana Toyota Corolla 1.8 hybrid czy noweSuzuki Vitara 1.4

20 Paź 2024, 16:15

Witam, mam poważny dylemat i proszę was o podpowiedź. Zastanawiam się nad kupnem używanej Toyoty Corolli 1.8 hybrid z programu toyota pewne auto. Nie mam jeszcze wypatrzonego konkretnego auta, ale widzę, że sprzedają najczęściej roczniki 2022 z przebiegiem w przedziale 50-90 tys km. Byłem już na jeździe testowej, dla mnie to jest przeskok niesamowity. Druga opcja, która mi wpadła w oko to nowy Suzuki 1.4 boosterjet lub 1.5 hybrid. Wiadome pierwszy w manualu, a drugi w półautomat. Jutro idę na jazdę, zobaczę jak się jeździ. W tym miejscu mam poważny dylemat 3 letnie auto, lepiej wyposażone czy jednak nowe z salonu. Teoretycznie bardziej pewne. Proszę o podpowiedź, która opcja jest lepsza. Rodzina 2+1, 70% miasto, 30% trasa, budżet 105 tys. A może coś innego? :D
pajakz1
Nowicjusz

20 Paź 2024, 16:18

Dodam, że cena za toyote około 93 tys, Suzuki 1.4 równiez 93 tys :ok:
pajakz1
Nowicjusz

20 Paź 2024, 16:57

pajakz1 napisał(a):a drugi w półautomat.

cvt a nie żaden półautomat

pajakz1 napisał(a):Proszę o podpowiedź, która opcja jest lepsza.

Te auta nie są dla siebie konkurencją więc jak mamy doradzić? Jakie kryteria brać pod uwagę?
Odpowiednikiem vitary w toyocie jest yaris cross i nim bym się zainteresował.

BTW vitara jako model ma już 10 lat, trochę słaby czas na kupno nówki
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Paź 2024, 17:25

franccc napisał(a):cvt a nie żaden półautomat
Wiem, wiem chodziło mi o to że suzuki 1.5 to półautomat

Bardziej mi chodzi o to co jest rozadniejsze, tańsze w utrzymaniu, bardziej pewne w budżecie do około 105 tys. Jakoś nie mam zaufania do aut używanych. Nie chciałbym zaraz po zakupie wydawać po kila tysięcy na naprawy, wymiany klocków hamulcowych itd.
Nowe z salonu czy auto 3 letnie, czy takiemu można zaufać? Na ten moment byłem w 3 salonach, Toyota, Suzuki, Hyundai. Nowa Corolla to około 120 tys natomiast 3 letnia z pewne auto około 90 tys. Natomiast w Suzuki mają nowe auta właśnie w zaplanowanym budżecie.
pajakz1
Nowicjusz

20 Paź 2024, 17:47

pajakz1 napisał(a):Nowe z salonu czy auto 3 letnie, czy takiemu można zaufać?

Ale to Ty masz zaufać. Na forum możesz dostać dwie sprzeczne podpowiedzi i co zrobisz? Zaufanie to kwestia bardzo indywidualna.
Mogę Ci za to powiedzieć, że ubezpieczenie Suzuki będzie tańsze.
Nowe auta mają przeważnie pakiety dealerskie i najdroższe ubezpieczenie jest właśnie po 3 latach. Ja za nowego(73000zł) Dustera zapłaciłem 1400zł, po roku 1800, po 2 latach 2000, a teraz mi przyszła oferta na 2800. Bo czy nowe, czy używane, to w tym budżecie AC przecież wykupisz.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga Dziecko! Początek roku szkolnego
    Standardowo od 1 września na przejściach dla pieszych pojawia się więcej dzieci w tym roku będzie to od 3 września kiedy to zaczyna sie pierwszy dzień szkoły. Wiele z nich będzie samodzielnie pokonywać drogę z domu do szkoły ...