Samochód dla rodziny 2 + 1

19 Paź 2024, 14:11

Witam wszystkich,
od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zmiana samochodu z mojej już zaraz 19 letniej Alfy 159 Sportwagon 1.9 JTDm na coś spowrotem z marki nie wiem czy właściwie to nazwę premium np. Audi. Chciałem kupić coś w miarę podobnego natomiast po takim zastanowieniu się gdzie ma się 2 letnie dziecko zadałem sobie pytanie czy potrzebne jest zarazem aż tak duże auto i myślałem nad Audi A1. Pytanie czy one są dobre jakościowo pod względem wykonania i technicznie jak z silnikami. Rozważałem też coś no większego natomiast nie wiem czy pakować się w używane czy nowe bo samochód mógłby być chcąc nie chcąc w jakimś finansowaniu. Najbardziej za mną przemawia diesel natomiast wiem, że teraz dużej różnicy już nie robi diesel czy benzyna a robię rocznie około 20 tysięcy kilometrów. Jest ktoś w stanie coś doradzić?
Sadkovsky
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Alfa Romeo 159 Sportwagon
Silnik: 1.9 JTDm 190KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

20 Paź 2024, 09:43

Sadkovsky napisał(a):myślałem nad Audi A1
Dla rodziny 2+1 to nie jest dobry wybór bo musisz pamiętać że przy małym dziecku ważny jest spory bagażnik żeby zapakować to co potrzebne bez większego stresu.

Chcesz Audi, ok ale pytanie jeszcze czy te km robisz na krótkich odcinkach czy raczej długich?

No i kolejna sprawa jaki masz budżet na samochód bo do dosyć istotna kwestia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Paź 2024, 14:07

Jeżeli chodzi o odcinki pokonywane to obecnie średnio 4 razy w miesiącu robię około 260km w dwie strony i tak to jazda po mieście jakim jest Gdańsk. Oczywiście zdarza się, że oprócz tego jeszcze gdzieś poza miasto wyskoczę z rodziną np. odwiedziny rodzinne jakieś więc dodatkowo dochodzi kolejne 340km w dwie strony bo gdzieś raz na miesiąc taki wyjazd jest. Średnio jak przeglądałem historię jeżdżenia to tak te 1046km miesięcznie minimum robię. Zapomniałem wspomnieć, że wcześniej jeździłem BMW E90 335d trochę dłubniętym i przełożonym xDrive natomiast powstała szkoda i potrzebne było coś na szybko więc wpadła Alfa pod rękę. Gdzieś tam w głowie generalnie chciałoby się mieć samochód z napędem na wszystkie koła ale wiadomo nie można mieć wszystkiego a zarazem szuka się kompromisu między jakością wykonania a ceną. Budżet zakładam ostatecznie do 140 tysięcy złotych bo tak też wnioskowałem o limit kredytowy natomiast nie wiem czy to nie dość niski budżet.
Sadkovsky
Nowicjusz

21 Paź 2024, 14:49

Serio chcesz kupować samochód za pożyczone pieniądze żeby robić nim 1000 kilometrów miesięcznie?

Weź sobie lepiej dobrze policz ile będzie cię kosztowało przejechanie 1 km uwzględniając koszt finansowania, ubezpieczenie, serwisy, utratę wartości i paliwo
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

21 Paź 2024, 17:42

A jakie inne rozwiązanie byś widział jeśli samochód, który obecnie posiadam miał być na chwilę, fakt faktem, że jestem bardzo zaskoczony i zadowolony z niego, że mogłobyć budżetowe na przysłowiowe już bo było potrzebne i ze znajomych rąk. Nie zawiódł mnie obecnie ani razu pod względem niezawodności i spalania ale ma swój wiek i powoli trzeba będzie w niego zainwestować żeby móc dalej jeździć. A patrzę przez pryzmat czegoś świeższego. Ile dokładniej kilometrów będę robić tego na chwilę obecną nie jestem w stanie określić bo jeśli miałbym patrzeć tylko na pracę to może to być każdy punkt w kraju...
Sadkovsky
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wyprzedzać rowerzystę?
    Wyższe temperatury powietrza sprawiają, że na drogach pojawia się coraz więcej rowerzystów. Dlatego kierowcy powinni przypomnieć sobie, co zrobić, by w bezpieczny sposób dzielić jezdnię z rowerzystami, a przede ...