Na początku kwietnia zaczołem jeździć Audi 80-tką B4 z silnikiem 2.0E o mocy 115 KM. Według dostępnych mi informacji samochód został sprowadzony z Niemiec w październiku 2006 i od tamtej pory był ciągle używany przez poprzedniego właścieciela, a właściwie właścicielkę. W samochodzie zostało zamontowane sportowe zawieszenie o twardej charakterystyce i obniżające cały pojazd, do tego fabryczna kierownica zastała zastąpiona sportową trzyramienną wersją. Po sprowadzeniu do polski autko dostało dodatkowo przyciemniane szyby, instalację gazową i hak holowniczy.
I w takim właśnie stanie było Audi gdy zaczołem nim pomykać po polskich drogach. Na początek, doznałem szoku z powodu niezwykle twardego zawieszenia jak na nasze dziurawe drogi, "zalety" tego rozwiązania da się odczuć także porkójąc w mieście, ponieważ wystarczy chwila nieuwagi i już się ociera tłumikiem o krawężniki. To by było na minus, pozytywnie zaskoczyła mnie kierownica, wcześniej widząc taką w innych samochodach myślałem że ludzie montują je do "cywilnych" aut tylko dla szpanu, ale faktycznie daje niesamowitą pewność prowadzenia. z ciekawego wyposażenia ma jeszcze rzeczy raczej nieodzowne we współczesnym samochodzie, czyli el.szyby w przednich drzwiach, el.szyberdach z możliwością całkowitego odsunięcia jak tylko uchyłu, el.lusterka, roleta tylnej szyby i regulacja wysokości fotela kierowcy.
Silnik to wspomniana już dwulitrowa rzędowa jednostka o czterech cylindrach i mocy 115 KM, pod wzgledem elastyczności wypada całkiem przyzwoicie, bez problemu na czwartym biegu wyprzedzam kolumnę ciężarówek rozpędzając się do 120 km/h, potem ptrzeba już piątki. Producent podaje prędkość maksymalną jako 190 km/h, podczas testu na Niemieckiej autostradzie rozpędziłem się do 165 km/h bo na więcej niepozwalał ruch innych samochodów, ale sądze że bez większych problemów uzyska maksymalna prędkość, a trzba pamiętac że auto przejechało już ponad 200 000 km na tym silniku.
Co do ogólnej funkcjonalności wygląda całkiem dobrze, miejsca z przodu jest wystarczającoi dużo, a i na tylnych siedzeniach nie można nażekać na trasach do 150 km bez postoju. Bagażnik w połączeniu ze składaną i dzieloną kanapą prezentuje ogromne możliwości transportowe, miałem okazję już spać w samochodzie podczas rajdu Subaru i nie wspominam tego źle, choć pod tym względem BMW E30 Touring mojego kolegi wypada znacznie lepiej. W każdym razie do tego samochodu spokojnie spakóje się rodzina na tygodnowe wakacje.
Pod względem awaryjności nie mogę nic powiedzieć ponieważ jak już mówiełem mam ją zaledwie cztery miesiace i przejechałem około 5 tyś.km, ale w tym czasie musiałem wymienić sonde Lambda uszkodzoną prawdopodobnie z własnej winy przez nie ostrożną jazde na niskim zawieszeniu. Po za tym mam teraz problem z elekrycznym sterowaniem szyby pasażera, czasem działa, a czasem nie, kiedy próbuje to przełączniki w drzwiach kierowcy i pasażera działaja tak samo tzn. albo oba działają, albo oba nie działają, więc sądze że jest problem ze zaśniedziałym stykiem przy podnośniku szyby i będe musiał do tego jak najszybciej zaglądnąć. Ale ogólne jestem zadowolony z tego samochodu, okazał się dokładnie taki jak wyobrażałem go sobie przed zakupem, więc oceniam go jako dobry samochód który nadaje się zarówno na rasową maszyne ocierającą się o świat wyścigów, jak i rodzinną limuzyne którą można pojechać w odwiedziny do znajomych.
Widzę że autko się trzyma i to dobrze. A jak spalanie? I co z olejem (w sensie czy rozsądnie, ale przypuszczam że raczej tak, skoro śmiga zdrowo )
A jeśli chodzi o te szyby, to zdejmij tapicerkę i zapsikaj kostki, włączniki i inne styki WD40 albo innym specjalistycznym szprajem do elktryki! Pozdrawiam!
Toyota Corolla 2017 - wersja amerykańska Wiemy już, jak będzie wyglądała Corolla 2017 dostępna w Ameryce. Bestseller Toyoty ma przeprojektowany przód, unowocześnione wyposażenie we wnętrzu i nowe systemy bezpieczeństwa. Górny grill jest teraz jeszcze ...
Toyota Yaris na eksport do Ameryki Północnej Toyota Motor Europe poinformowała, że od maja 2013 roku model Yaris produkowany w zakładach Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), będzie eksportowany do USA, Kanady i Puerto Rico. Dostosowanie francuskiego zakładu do ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.