Używane Audi A6 (2005r) czy nowy Passat z salonu

25 Paź 2008, 17:09

Witam,
Na początek - szukałem po innych postach, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.A mianowicie:
Co kupić - Używane Audi A6 z 2005 roku z salonu z Niemiec, czy nowego Passata z salonu w Polsce.
Założenia:
1.Koszt całkowity to około 110 000 zł
2.Musi to być diesel + automat + ksenony
3. Jeżeli Audi A6 to ten nowy model (zdaje się C5) z dużym grillem.
4. Nie interesuje mnie nawigacja - jak będzie to nie będę płakał, ale wolę lepsze radio, bez navi.

Jeżeli chodzi o A6 to w tej cenie można sprowadzić rocznik 2004-2005 z silnikiem 2,7 lub 2,0 tdi. Oczywiście automat, ksenony i całkiem dobre wyposażenie. Przebieg całkiem niewielki - w zależności od wyposażenia - 50tys km Na vtp.audi.com takie samochody można dostać za około 25 000 Euro, co po doliczeniu opłat i akcyzy da właśnie 110 000 zł

Jeżeli chodzi o Passata, to w grę wchodzi - 2,0 diesel (CR) ze skrzynią DSG, 170KM, wersja Highline, ksenony, czujniki parkowania, system radiowy RCD 510 ze zmieniaczem na 6 płyt, czujnik deszczu (z automatycznie przyciemnianym lusterkiem wstecznym).

Czytałem, że A6 w automacie ma multitronic, i jest bardzo awarjnę skrzynią. Z drugiej strony Passat ma DSG - bardzo dobre opinie. Osobiście jechałem DSG i muszę przyznać, że jest rewelacyjnie.

Przyznam szczerze, że mam zgryz, bo z jednej strony Passat byłby nowy (gwarancja), wyposażenie dla mnie satysfakcjonujące, a z drugiej A6 to ponoć wyższa klasa, lepiej wykończone, bardziej komfortowe ale bez gwarancji no i części ponoć droższe...

Co o tym sądzicie? Może ktoś ma doświadczenia z obydwoma modelami?

Pozdrawiam
kratsi
Nowicjusz

25 Paź 2008, 17:11

ja bym nie bral ani jednego ani drugiego ale jesli to audi 8)

zwyczajnie decydowal bym sie na alfe / bmw / toyote
liczy sie prawda, a nie plotki i stereotypy
Manfred
Aktywny

25 Paź 2008, 17:15

zastanawiałem się nad BMW 525, ale A6 mi się jakoś bardziej podoba...
Co do Passata, to z wyglądu też jest całkiem OK (to przecież kwestia gustu...)
kratsi
Nowicjusz

25 Paź 2008, 17:48

ja najaczesciej mowie gustu lub jego braku 8)

jesli z tych 2 to audi ale takie bmw to swietne auto i np mi sie podoba
Manfred
Aktywny

25 Paź 2008, 18:14

hmm, sprowokowałeś mnie do szukania....
Poszukałem trochę używanych BMW na stronach www.bmw.de i wychodzi, że 5-tke (np 525d) można kupić za 22000 Euro (z 2005 roku) i 25000 Euro z 2006. Oczywiście automat,diesel i ksenon...
No to mam kolejny zgryz.... :?
kratsi
Nowicjusz

25 Paź 2008, 18:23

a jak się sprawują diesle w BMW w porównaniu do Audi czy VW? Może wiecie?
kratsi
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zapinaj pasy w samochodzie przed każdą jazdą!
    Dlaczego wciąż niektórzy kierowcy i pasażerowie nie zapinają pasów bezpieczeństwa? Jedni sądzą, że to niewygodne, a inni uznają, że nie ma potrzeby tego robić przed krótką podróżą. To błąd, który ...

25 Paź 2008, 18:31

no najlepsze diesle to wlosi robia ale te z bmw to podobno naleza do najwyszej ligii 8) i sa trwale i ekonomiczne i ekologiczne ogolnie dobra ale kultura pracy nie jest tak dobra jak np alfy ale i tak tdi jak dla mnie jest daleko z tylu
Manfred
Aktywny

25 Paź 2008, 19:01

Manfred napisał(a):no najlepsze diesle to wlosi robia ale te z bmw to podobno naleza do najwyszej ligii 8) i sa trwale i ekonomiczne i ekologiczne ogolnie dobra ale kultura pracy nie jest tak dobra jak np alfy ale i tak tdi jak dla mnie jest daleko z tylu

Stfu ch...a, ostatnio musiałem do Frankfurt z krakowa jechac alfą 159 2,4 JTDM, pomimo 200km byłem zawiedziony, dziwnie się to auto zbiera, komputer pokazywał 8.8sec do 100 co jest nie do przyjęcia przy takiej mocy auta, straszne dziury na przyspieszeniu, spalnie do przyjęcia 8l na autostradzie, wykonanie wnętrza jak dla mnie w porównaniu z moją bmw 1 ( 2 klasy niżej wielkosciowo ) jest tragiczne. Jedyne co mi się w alfie podoba to sylwetka.

Do tematu: z tych aut co tutaj napisałes ja bym brał nowego passka, aut w tej cenie się nie sprowadza zbyt duze ryzyko, pasek jest ładny i klasyczny, niezawodny i ekonomiczny:)
Baqś

25 Paź 2008, 19:07

<hahaha> alfa romeo

albo sie ja ma albo sie jej zazdrosci :lol:

na codzien jezdzisz benzyniakiem ??

do kazdego auta musisz sie przyzwyczaic 8) bo masz inne umiejscowienie roznych elementow inna pozycje za kierownica itd

jak dla mnie to ty jestes nie do przyjecia :lol:

co ma moc do przyspieszenia w kontekscie twojej wypowiedzi

a o przelozeniach cos wiesz ??

czasem cos ma duza moc i momen a wolno przyspiesza ale maxa ma duzego albo odwrotnie ma krotkie biegi i odjezdza wszystkiemu a max taki ze smiech zalezy pod co jest auto

widac ze malo wiesz o alfie :lol:

i zalosna jest twoja wypowiedz bo akurat jeden kolo porownywal alfe 159 i betke 3

i akurat przez to nie moge sie z toba zgodzic 8)
Manfred
Aktywny

25 Paź 2008, 19:12

Zakładając konto na tym forum przed 15 minutami stwierdziłem, ze nie będe z Tobą polemizował, czytając Twoje posty widac odrazu ile masz lat ( nie chodzi o ich tematyke, bo każdy ma prawo do własnego zdania i opini na dany temat) poziom intelektualny jest poprostu żałosny, potrafisz w jednym temacie truć przez 4 strony zeby wybrał alfe, wystarczy, ze to raz napiszesz, osoba to rozpaczy w dogodny dla siebie sposob.

PS1: jezdze dieslem 177km, przełożenia w samochodach produkcyjnych są prawie zawsze takie same, bo większosc aut ma takie samo zastosowanie, co innego gdy nie mówimy o serii.
Baqś

25 Paź 2008, 19:18

i potwierdza sie stareotyp ze bmw jezdza buraki :lol: :lol:
Manfred
Aktywny

25 Paź 2008, 19:19

Jak juz zrobisz prawko to wtedy pogadamy, bo nie widze sensu prowadzenia dyskusji z kimś kto nie potrafi nic dobrze uargumentowac co wcale nie jest dziwne skoro nigdy nie miał stycznosci z tym w praktyce.
Baqś

25 Paź 2008, 19:22

smieszne koles jest to ze mam 3 samochody wiesz 8)

i od dawna jezdze samochodem jako kierowca 8)

wez sie ogarnij a zawsze mowie tylko ze siebie i nie kryje sie z tym ze bym wybral alfe

i odpowiadalem na kazdego posta jak kazdy a ty wpadles na forum jako wielki przesmiewsa wszystkiego i trolujesz :lol:
Ostatnio edytowany przez Manfred, 25 Paź 2008, 19:30, edytowano w sumie 1 raz
Manfred
Aktywny

25 Paź 2008, 19:27

Manfred napisał(a):smieszne koles jest to ze mam 3 samochody wiesz 8)

i od dawna jezdze samochodem jako kierowca 8)

wez sie ogarnij a zawsze mowie tylko ze siebie i nie kryje sie z tym ze bym wybral alfe

i odpowiadalem na kazdy posta jak kazdy a ty wpadles na forum jaki wielki przesmiewsa wszystkiego i trolujesz :lol:

Lepiej popros osoby postronne zeby oceniły zawartosc metoryczną Twoich wypowiedzi i potem zapytaj ich jakie mają zdanie na temat twojego wykształcenia:)
Baqś

25 Paź 2008, 19:29

ja do tej pory moge tylko stwierdzic ze jesli chodzi o arogancje to bijesz wszystkich na glowe :lol:
nis poczycia humoru i normalnego podejscia 8)
Manfred
Aktywny