25 Paź 2008, 17:09
Witam,
Na początek - szukałem po innych postach, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.A mianowicie:
Co kupić - Używane Audi A6 z 2005 roku z salonu z Niemiec, czy nowego Passata z salonu w Polsce.
Założenia:
1.Koszt całkowity to około 110 000 zł
2.Musi to być diesel + automat + ksenony
3. Jeżeli Audi A6 to ten nowy model (zdaje się C5) z dużym grillem.
4. Nie interesuje mnie nawigacja - jak będzie to nie będę płakał, ale wolę lepsze radio, bez navi.
Jeżeli chodzi o A6 to w tej cenie można sprowadzić rocznik 2004-2005 z silnikiem 2,7 lub 2,0 tdi. Oczywiście automat, ksenony i całkiem dobre wyposażenie. Przebieg całkiem niewielki - w zależności od wyposażenia - 50tys km Na vtp.audi.com takie samochody można dostać za około 25 000 Euro, co po doliczeniu opłat i akcyzy da właśnie 110 000 zł
Jeżeli chodzi o Passata, to w grę wchodzi - 2,0 diesel (CR) ze skrzynią DSG, 170KM, wersja Highline, ksenony, czujniki parkowania, system radiowy RCD 510 ze zmieniaczem na 6 płyt, czujnik deszczu (z automatycznie przyciemnianym lusterkiem wstecznym).
Czytałem, że A6 w automacie ma multitronic, i jest bardzo awarjnę skrzynią. Z drugiej strony Passat ma DSG - bardzo dobre opinie. Osobiście jechałem DSG i muszę przyznać, że jest rewelacyjnie.
Przyznam szczerze, że mam zgryz, bo z jednej strony Passat byłby nowy (gwarancja), wyposażenie dla mnie satysfakcjonujące, a z drugiej A6 to ponoć wyższa klasa, lepiej wykończone, bardziej komfortowe ale bez gwarancji no i części ponoć droższe...
Co o tym sądzicie? Może ktoś ma doświadczenia z obydwoma modelami?
Pozdrawiam