Używane auto dla rodziny - niezawodność kluczowym atrybutem

17 Paź 2022, 11:03

Hej,
Przeszukałem forum, ale nie znalazłem kogoś, kto miałby takie same wymagania jak ja, więc napiszę tutaj.
Szukam auta dla rodziny 2+2, glownie wyjazdy 50-60km i po mieście, dwa-trzy razy w roku wyjazd ok 3000km. Koniecznie benzyna. Fajnie, jakby było trochę mocy, a napęd 4x4 były super, ale nie jest koniecznością.
Auto nie musi być ogromne, dachbox (na dalekie wyjazdy) i hak (na małe wyjazdy na rowery) powinny rozwiązać sprawę, no ale wiadomo - dwójka małych dzieci, więc bagażnik też mega mały być nie może.
Auto powinno być używane, będę szukał do 50-60 tys km w Szwajcarii.
Budżet bardzo elastyczny. Ekonomia/spalanie - zupełnie nieistotne.

Warunek ostatni z powyższych zdecydowanie najważniejszy, to niezawodność. O ile małe usterki, które są upierdliwe, ale nie uziemią mnie na autostradzie są akceptowalne, o tyle modele znane z usterek skrzyń biegów, silników, elementów kluczowych, które uziemiają auto - odpadają od razu.

Patrzyłem na skodę superb III przed liftem (2 litry), Hondę Civic IX po lifcie z 1.8 iVTEC więc jak widać rozrzut duży wielkości auta.
Myslalem nawet o mini vanie, coś w stylu vw sharan byłby super, ale nie jest znane z bezawaryjności. No i mam w głowie mętlik. Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Ostatnio edytowany przez majkigg, 17 Paź 2022, 11:30, edytowano w sumie 1 raz
majkigg
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 12 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Mercedes GLC
Silnik: 3.0 V6 AMG 43 390KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2019

17 Paź 2022, 11:28

Jaki masz budżet na to auto?

majkigg napisał(a):Hondę Civic IV
Czwarta generacja Civica to lata 1987-1991 :wink: wiec coś tu pomieszałeś.

majkigg napisał(a):kodę superb III przed liftem (2 litry)
Dla rodziny 2+2 idealne w kombi :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

17 Paź 2022, 11:33

Masz rację, chodziło o IX a nie IV Dziewiąta generacja po lifcie.

Budżet powiedzmy do 200 tys pln/40tys CHF - żeby było jasne, to nie to, że chcę kupić auto za 200 tys. To po prostu górny limit. Jak się znajdzie coś wartego uwagi za 50 tys, to tym lepiej.
majkigg
Nowicjusz

19 Paź 2022, 14:12

majkigg napisał(a):Budżet powiedzmy do 200 tys pln/40tys CHF - żeby było jasne, to nie to, że chcę kupić auto za 200 tys.
Jak to napisałeś to wpadłem na pomysł Corolli Cross, myślałeś nad hybrydą? tu masz najnowszą piątą generację i możesz ją mieć z napędem 4x4.
Rokiko
Forumowicz VIP

19 Paź 2022, 15:14

Primo - dzięki za odpowiedź i poświęcony czas. Wiem, że temat mało określony, więc może nie być łatwo.

Co do Corolli Cross - hybryda jest jak najbardziej ok. Toyota pokazała, że wiedzą jak robić Hybrydy. Do tego cenię azjatycką motoryzację. Mercedesy, Volvo itd. dają 3 letnie gwarancje, Toyota 5 a Kia 7 (i to szerszą niż np. w UE). To też o czymś świadczy.

Do tematu - problemem Corolli Cross z tego co widzę, jest to, że:
a) nie ma żadnego używanego modelu w ofercie (autoscout24.ch)
b) nowy egzemplarz jest w zasadzie w budżecie, ale nie ma w konfiguratorze dokupienia opcji haka.

Przejadę się chyba w poniedziałek do salonu Toyoty i zobaczę i corollę cross i zwykłą, zobaczymy - pamiętam, że jak się wcześniej przysiadałem do corolli, to z tyłu było mało miejsca (jak ktoś ma 190 to już z tyłu ma bidę). Może to była wersja z szyberdachem i to dlatego? nie pamiętam.
majkigg
Nowicjusz

19 Paź 2022, 15:15

Ah, cały czas na uwadze mam takie auta jak Seat Alhambra albo VW Sharan, tylko coś mi świta, że tam nie było wyjątkowo udanego silnika w tych autach (?).
majkigg
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Alpine
    W 1976 roku Renault przedstawiło prawdziwie sportowy samochód – Renault 5 Alpine. Model, zaprojektowany i produkowany w zakładach Alpine w Dieppe, łączył elegancję ze sportowym stylem. Wykorzystano w nim wyposażenie ...

19 Paź 2022, 16:21

majkigg napisał(a):a) nie ma żadnego używanego modelu w ofercie (autoscout24.ch)
i na razie pewnie nie będzie bo to świeże samochody.
majkigg napisał(a):b) nowy egzemplarz jest w zasadzie w budżecie, ale nie ma w konfiguratorze dokupienia opcji haka
Może być ciężko bo w hybrydach nie przewidywali jakiś czas temu haków i nie wiem czy coś się zmieniło w temacie choć widziałem RAV4 hybrydową z przyczepą :wink:
majkigg napisał(a):pamiętam, że jak się wcześniej przysiadałem do corolli, to z tyłu było mało miejsca (jak ktoś ma 190 to już z tyłu ma bidę). Może to była wersja z szyberdachem i to dlatego?
Przy skyview w Corolli było trochę mniej miejsca na głowę z racji mechanizmu rolety na wysokości tylnych zagłówków. Samego miejsca na nogi dla wyższej osoby też jest w niej mało. W przypadku Cross'a jest lepiej ale nie aż tak więc musisz to mieć na uwadze.

Zobacz sobie jeszcze jak byś reflektował na używane auto wersję hybrydową RAV4 ona będzie większa w środku. To przy okazji jak będziesz w salonie :wink:

majkigg napisał(a):Ah, cały czas na uwadze mam takie auta jak Seat Alhambra albo VW Sharan, tylko coś mi świta, że tam nie było wyjątkowo udanego silnika w tych autach (?).
Mając taki budżet chyba bym odpuścił takie vany i poszedł w jakiegoś takiego z prawdziwego zdarzenia typu np. Pacifica z silnikiem 3.6 Pentastar :)
Rokiko
Forumowicz VIP

19 Paź 2022, 18:07

Jeśli nie da się zainstalować haka, w takim wypadku hybrydy odpadają. To jeden z powodów, dla których będę sprzedawał swojego GLC.
Jedyną alternatywą mógłby być minivan/bus, w który mi wejdą dwa rowery.

Co do pacyfiki - nie chcę się pakować w Chryslera z uwagi na dostępność serwisów. Może w jeepie mogą to serwisować na luzie, dowiem się.

Budżet jaki jest, taki jest, ale im taniej tym lepiej - kobieta nie będzie miałą stresu, że coś zepsuje/przytrze, a i dzieci małe nie będą stresować, że coś wyleją, zahaczą, kopną, etc. ;)
majkigg
Nowicjusz