Używane auto (+koszta) do 5 tysięcy

21 Kwi 2016, 04:46

Witam :)

Jak większość ludzi zaczynających tworzyć nowe tematy w tym dziale, przeczytałem kilkadziesiąt tematów "pierwsze auto do 2tyś", "auto do 3" i tym podobne. Jednak u mnie sytuacja wygląda nieco inaczej, więc nie mogę się utożsamić z niektórymi użytkownikami szukającymi auta. Na dodatek nie szukam konkretnej aukcji/okazji na teraz, zaczynam się dopiero rozglądać. Uprzedzam, że będzie trochę czytania :yes: No dobrze, tyle słowem wstępu.

Zacznijmy od tego, że auto będzie przeznaczone głównie do jazdy po mieście (dojazd do pracy, sklepu, szkoły), jednakże od czasu do czasu byłby zabierany w dalsze wyprawy. Nie będą to jakieś ogromne rajdy z jednego końca świata na drugi, ale ciut większa odległość niż do sklepu :roll: Załóżmy tak do 80-90km, w porywach i przy dobrych wiatrach do 120-130km. Jakaś wycieczka nad jezioro, czy gdziekolwiek indziej. Większość czasu w aucie będą jechać trzy osoby wraz z kierowcą. Innymi słowy - auto rodzinne. Zbliżmy się do celu, bo póki co to same ogólniki :) Jestem dosyć wysoki (186cm), więc w Tico raczej byłoby mi niewygodnie :no: Tak, to ten moment kiedy szukający auta zaczyna przebierać w bajerach czy wyglądzie, jednak nie u mnie. Wiadomo, auto ma po prostu jeździć i tego jak najbardziej oczekuję. Jednakże u mnie jest mały problem. Chciałbym aby w takim aucie było dosyć wygodnie (żebym skulony nie musiał jeździć, ewentualnie wadzić kolanem o kierownicę), z tyłu natomiast aby pasażer nie siedział z nogami rozwalonymi na boki, wiecie o co chodzi. Wiadomo, dużego auta raczej nie kupię w ten cenie, jednakże takiego średniaka byłoby miło zobaczyć. No właśnie, dochodzimy do ceny. Tutaj, jak chyba u większości osób problemem jest gotówka. Myślę, że do 5 tysięcy jestem w stanie przeznaczyć na auto + najważniejsze wydatki, zaraz po kupnie.

Reasumując:
Autko pomiestne (wzrost),
dosyć tanie w utrzymaniu (części, naprawy),
bezpieczne (nie, jak Tico bez poduszek),
5-cio drzwiowy (auto rodzinne, wygoda).

Tak więc, jakie auta - biorąc pod uwagę moje "wymagania" jesteście w stanie mi polecić? Jak pisałem na początku, nie zamierzam teraz jeździć po ludziach i oglądać auta - nie, nie. Póki co, chciałbym się dowiedzieć coś więcej na w/w temat. Jestem ze śląska, więc jeżeli podawalibyście jakieś przykłady na aukcjach, to raczej z tych okolic. Dziękuję z góry za poświęcony czas, postaram się odpisywać jak najszybciej aby temat się nie "zastał".
Viidii
Obserwowany

Auto: Nie mam

21 Kwi 2016, 06:19

Z tym wzrostem to bym nie przesadzał. Jestem podobnych wymiarów i jeździłem małymi autami - Polo, Charade, Fiesta i nie miałem tam problemu z miejscem dla kierowcy, a fotela nie odsuwałem do końca.
Może jakiegoś Megane'a udałoby ci się wyhaczyć dobrze utrzymanego za tą kasę.
Wygodne i z tyłu nie jest najgorzej.
Emejcz
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: A4 B5 FL
Silnik: 1.8t 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Kwi 2016, 08:08

Megane Classic (sedan) mimo, że wydaje się mały to w środku jest duuuży :) Drugi pojazd to Renault Laguna pierwszej generacji polift. Silniki benzynowe każdy mogę polecić choć 1.6 może być odrobinę za słabe.
Było: '02 Laguna IIphI 2.2dCi, '99 Astra F 1.6 8V, '05 Vel Satis 2.0T, '02 Laguna IIphI V6 24V, '06 Laguna IIphII 2.0dCi
Jest: '06 Vel Satis 2.0T, '06 Laguna 2.0dCi 173KM GT
Roadkiller
Aktywny

Zdjęcia: 4
Miejscowość: GCH
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Laguna IIphII
Silnik: 2.0dCi 173KM GT
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2006

21 Kwi 2016, 16:16

Okej. Panowie, a jeżeli chodzi o Renault Megane, ewentualnie Laguna jak wygląda sprawa z częściami albo naprawami? Na co zwracać uwagę podczas oględzin tych dwóch modeli?
Viidii
Obserwowany

Auto: Nie mam

21 Kwi 2016, 17:22

Jeżeli szukasz Meganki to zerknij
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Mogę Ci o niej wszystko opowiedzieć :)
Hado
Początkujący

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 09 11 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Celica VII
Silnik: 1.8 VVTI
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2000

21 Kwi 2016, 20:49

To co mogę ci powiedzieć o Megane na podstawie tego, że mój dziadek użytkował długo. To największym minusem jest korozja i tu bym się dokładnie przyglądał.
Ceny części w zasadzie takie same jak w innych autach tego segmentu.
Nic się tam specjalnie mocno nie psuje, jeszcze nie ma tam kupy elektroniki.
W mojej ocenie bardzo przyjemne delikatne zawieszenie, ale widoczność uważam za minus.
Emejcz
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: A4 B5 FL
Silnik: 1.8t 150KM
Rok produkcji: 1999

21 Kwi 2016, 21:08

Może taka Laguna?