Witam
Jak większość ludzi zaczynających tworzyć nowe tematy w tym dziale, przeczytałem kilkadziesiąt tematów "pierwsze auto do 2tyś", "auto do 3" i tym podobne. Jednak u mnie sytuacja wygląda nieco inaczej, więc nie mogę się utożsamić z niektórymi użytkownikami szukającymi auta. Na dodatek nie szukam konkretnej aukcji/okazji na teraz, zaczynam się dopiero rozglądać. Uprzedzam, że będzie trochę czytania
![Tak :yes:]()
No dobrze, tyle słowem wstępu.
Zacznijmy od tego, że auto będzie przeznaczone głównie do jazdy po mieście (dojazd do pracy, sklepu, szkoły), jednakże od czasu do czasu byłby zabierany w dalsze wyprawy. Nie będą to jakieś ogromne rajdy z jednego końca świata na drugi, ale ciut większa odległość niż do sklepu
![Rolling Eyes :roll:]()
Załóżmy tak do 80-90km, w porywach i przy dobrych wiatrach do 120-130km. Jakaś wycieczka nad jezioro, czy gdziekolwiek indziej. Większość czasu w aucie będą jechać trzy osoby wraz z kierowcą. Innymi słowy - auto rodzinne. Zbliżmy się do celu, bo póki co to same ogólniki
![Uśmiechnięty :)]()
Jestem dosyć wysoki (186cm), więc w Tico raczej byłoby mi niewygodnie
![Nie :no:]()
Tak, to ten moment kiedy szukający auta zaczyna przebierać w bajerach czy wyglądzie, jednak nie u mnie. Wiadomo, auto ma po prostu jeździć i tego jak najbardziej oczekuję. Jednakże u mnie jest mały problem. Chciałbym aby w takim aucie było dosyć wygodnie (żebym skulony nie musiał jeździć, ewentualnie wadzić kolanem o kierownicę), z tyłu natomiast aby pasażer nie siedział z nogami rozwalonymi na boki, wiecie o co chodzi. Wiadomo, dużego auta raczej nie kupię w ten cenie, jednakże takiego średniaka byłoby miło zobaczyć. No właśnie, dochodzimy do ceny. Tutaj, jak chyba u większości osób problemem jest gotówka. Myślę, że do 5 tysięcy jestem w stanie przeznaczyć na auto + najważniejsze wydatki, zaraz po kupnie.
Reasumując:Autko pomiestne (wzrost),
dosyć tanie w utrzymaniu (części, naprawy),
bezpieczne (nie, jak Tico bez poduszek),
5-cio drzwiowy (auto rodzinne, wygoda).
Tak więc, jakie auta - biorąc pod uwagę moje "wymagania" jesteście w stanie mi polecić? Jak pisałem na początku, nie zamierzam teraz jeździć po ludziach i oglądać auta - nie, nie. Póki co, chciałbym się dowiedzieć coś więcej na w/w temat. Jestem ze śląska, więc jeżeli podawalibyście jakieś przykłady na aukcjach, to raczej z tych okolic. Dziękuję z góry za poświęcony czas, postaram się odpisywać jak najszybciej aby temat się nie "zastał".