REKLAMA
Witam
Jak większość ludzi zaczynających tworzyć nowe tematy w tym dziale, przeczytałem kilkadziesiąt tematów "pierwsze auto do 2tyś", "auto do 3" i tym podobne. Jednak u mnie sytuacja wygląda nieco inaczej, więc nie mogę się utożsamić z niektórymi użytkownikami szukającymi auta. Na dodatek nie szukam konkretnej aukcji/okazji na teraz, zaczynam się dopiero rozglądać. Uprzedzam, że będzie trochę czytania No dobrze, tyle słowem wstępu.
Zacznijmy od tego, że auto będzie przeznaczone głównie do jazdy po mieście (dojazd do pracy, sklepu, szkoły), jednakże od czasu do czasu byłby zabierany w dalsze wyprawy. Nie będą to jakieś ogromne rajdy z jednego końca świata na drugi, ale ciut większa odległość niż do sklepu Załóżmy tak do 80-90km, w porywach i przy dobrych wiatrach do 120-130km. Jakaś wycieczka nad jezioro, czy gdziekolwiek indziej. Większość czasu w aucie będą jechać trzy osoby wraz z kierowcą. Innymi słowy - auto rodzinne. Zbliżmy się do celu, bo póki co to same ogólniki Jestem dosyć wysoki (186cm), więc w Tico raczej byłoby mi niewygodnie Tak, to ten moment kiedy szukający auta zaczyna przebierać w bajerach czy wyglądzie, jednak nie u mnie. Wiadomo, auto ma po prostu jeździć i tego jak najbardziej oczekuję. Jednakże u mnie jest mały problem. Chciałbym aby w takim aucie było dosyć wygodnie (żebym skulony nie musiał jeździć, ewentualnie wadzić kolanem o kierownicę), z tyłu natomiast aby pasażer nie siedział z nogami rozwalonymi na boki, wiecie o co chodzi. Wiadomo, dużego auta raczej nie kupię w ten cenie, jednakże takiego średniaka byłoby miło zobaczyć. No właśnie, dochodzimy do ceny. Tutaj, jak chyba u większości osób problemem jest gotówka. Myślę, że do 5 tysięcy jestem w stanie przeznaczyć na auto + najważniejsze wydatki, zaraz po kupnie.
Reasumując:
Autko pomiestne (wzrost),
dosyć tanie w utrzymaniu (części, naprawy),
bezpieczne (nie, jak Tico bez poduszek),
5-cio drzwiowy (auto rodzinne, wygoda).
Tak więc, jakie auta - biorąc pod uwagę moje "wymagania" jesteście w stanie mi polecić? Jak pisałem na początku, nie zamierzam teraz jeździć po ludziach i oglądać auta - nie, nie. Póki co, chciałbym się dowiedzieć coś więcej na w/w temat. Jestem ze śląska, więc jeżeli podawalibyście jakieś przykłady na aukcjach, to raczej z tych okolic. Dziękuję z góry za poświęcony czas, postaram się odpisywać jak najszybciej aby temat się nie "zastał".