Mam dosyć diesla, jakie auto benzynowe do 18k ?

16 Kwi 2016, 23:52

Siemanko, już ładnych parę lat jeżdżę Skodą Octavią II 1.9 TDI i mam dosyć :D .
Diesel długo się nagrzewa, klekocze jak ch...a, na niskich obrotach auto całe drga jakby miało się rozkręcić i do tego dwumas.

Od auta wymagam tego co dała mi Skoda tzn. automatyczna klimatyzacja, elektryczne szyby, tempomat, pojemny bagażnik.
Zależy mi też na bezawaryjności, bo Skoda taka jest w sumie oprócz tych typowych dieselowskich spraw.
A do tego chciałbym żeby auto się zbierało lepiej od tych 105KM.
Silnik benzynowy, spalanie w trasie tak ok 8.5l/100km.

Rocznie robie ok 11 000 km, głównie po trasach.
Mój budżet to mniej więcej 18 000 zł.

Na oku mam (jak zresztą dużo osób) Audi A4 B6 Avant z silnikiem 1.8 T, miałem okazję się raz przejechać i to jak to to przyśpiesza w pełni mnie zadawala, ogólnie bardzo przyjemne auto.
Jeszcze całkiem fajna się wydaje Vectra C GTS (2.0 T) ale już jest całkiem spora w wymiarach.

Co z tych autek będzie lepsze?
Macie jakieś jeszcze propozycje?
Warto szukać tych aut w tej cenie?

Pozdro :ok:
neerg
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia

17 Kwi 2016, 01:50

Może to dziwne co teraz napisze, ale powiem tak...
Masz dziwne podejście, uważasz że do auta leje się tylko ON lub PB i jeździ? a to błąd..Problemem dla Ciebie jest wymiana dwumasy a pchasz się w auto segment wyżej, który mam mega drogie zawieszenie, a silnik 1,8T też może mieć problemy z osprzętem który jest drogi, też ma dwumas, ma drogi przepływomierz, turbo które może się posypać, może być zajeżdżony bo A4 B6 to auto 14-15 letnie co najmniej.

Ja bym naprawił Octavię, bo znasz dobrze auto, będzie tańsze niż A4 w utrzymaniu, do tego jak brakuje mocy, możesz przecież zapodać chiptuning 1,9 tdi 105 km spokojnie pójdzie na 135 koni.
Sprzegło/dwumas to normalna cześć eksploatacyjna, raczej nie wymienia się go co 2 miesiące, trzeba wziąć sprawy w swoje ręcę, bo jak padnie sprzęgło w 1,8T to tez sprzedasz? albo do wymiany przepływka?
A co zrobisz jak zawieszenie będzie do roboty? zobacz ile kosztują wahacze.

A może lepiej zamiast A4, po prostu jakaś Toyota Corolla IX? 1.6 16V

Po prostu chodzi o to że mam wrażenie że nie wiesz co Cię czeka, kupić A4 b6 1,8T nie jest łatwo 90% aut to sprowadzone i przy przebiegach 250 tys..
bo tak na prawdę 18k to Audi A4 B6 1,8T 2001..czyli 15 letnie auto..

albo doprowadź do porządku Octavię, niby diesel nie jest w 100% dla Ciebie ale auto znasz i jest dobrze wyposażone, pasuje Tobie a z Audi będą komedie wg mnie.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

17 Kwi 2016, 02:14

Źle mnie zrozumiałeś ;)
Oczywiście, że nie uważam, że do auta leje się tylko paliwo i jeździ,może trochę za bardzo pomarudzilem.
Z Octavia jest wszystko w porządku.
Po prostu chce zmienić autko na benzynowe i to tyle ;)
neerg
Nowicjusz

17 Kwi 2016, 08:27

Doskonale autora tematu rozumiem. Rok temu też ujeżdżałem diesla i nie mogłem się doczekać tej chwili jak go sprzedam.
Charakterystyka tych silników nie jest dla mnie i mnie męczy jazda tymi autami.
Co do 1.8T w większej budzie silnik ten ma słaby dół, jednak po przesiadce z 100KM diesla będziesz czuł różnice na duzy plus.
1.8T też możesz tanim kosztem zawirusować do 200KM.
Turbo i dwumas w benzynach tak szybko się nie sypią jak w dieslach.

Jeżeli miałbym wybierać między Vectra C z 2.0T a Audi A4 wybrał bym Vectre ponieważ będzie znacznie tańsza w utrzymaniu i jak nie zależy Ci na podnoszeniu mocy w serii silnik Vectry jest mocniejszy.
Ma też nieco lepszy dół.

Alternatywnie do Vectry Saab tam też masz 2.0T tylko, że lepiej w manualu.
Jak rozważasz również Merca to C klasa i silniki z kompresorem.

Na wolnossącym, zeby była frajda trzeba uderzyć w widlaste.
Ewentualnie i-vtec Hondy (tu budżet słaby).
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Kwi 2016, 10:20

Chlopak boi sie kosztow, a forumowi geniusze polecaja mu kompressor z w203 i 2.0t GM cyrk normalnie.
M271 to najgorszy silnik mercedesa ostatnich 15lat, wygoogluj co tam sie wyprawia z rozrzadem i ile to kosztuje. 2.0t w vectrze pali nieprzyzwoite ilosci paliwa, w ogole nie jedzie dopki nie zaczipujesz, a na wolnych obrotoach telepie go bardziej niz Twoje zimne tdi.(co najlepsze ludzie wymieniaja polowe osprzetu, a problem dalej istnieje). Do tego dodaj wadliwe napinacze rozrzadu, turbina z zaworem bocznikowym, w ktorym peka gumowa membrana i masz recepete na super tania w utrzymaniu benzynke :naughty:
Moja rada -napraw zawieszenie w tej octavii, wymien poduszki pod silnikiem (1.9tdi nie ma prawa drgac w srodku, nawet zimny), kup nowe opony i ciesz sie bezawaryjna jazda, bo kazdy z w/w wynalazkow szarpnie Twoj portfel duzo bardziej niz octavia z dieslem.
:naughty:
959
Aktywny

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: E320 CDI
Paliwo: Diesel

17 Kwi 2016, 10:39

Panowie JanuszLovato34 oraz Janusz959 wróćcie się do szkoły podstawowej, bo widzę, że macie problemy z czytaniem ze zrozumieniem :ok:
W pierwszym poście nie ma ani słowa o tym, że Octavia jest wytrzaskana jak bat na westernie, tylko zwyczajnie autor chce zmienić auto na wygodniejsze, z benzynowym silnikiem, ponieważ nie pasuje mu charakterystyka oraz klekot diesla. Czy to takie ciężkie do zrozumienia? :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ospały i senny za kierownicą
    Nie bądź ospały i senny za kierownicą ponieważ takie zachowania sprawiają, że reakcje kierowcy są dużo wolniejsze, jego percepcja słabsza, a do tego ryzyko wypadku dużo wyższe. Jesienią i zimą, kiedy dni są krótsze ...
    BMW Concept Coupé Mille Miglia 2006
    Design modelu BMW Concept Coupé Mille Miglia z 2006 roku to współczesna interpretacja stylu prezentowanego przez legendarne BMW 328 Mille Miglia Touring Coupé z 1940 roku, łącząca tradycję z nowoczesnością. ...

17 Kwi 2016, 11:33

959 nie mozesz ogarnąć, że są tacy ludzie co po prostu nie tolerują kultury pracy diesla i małego zakresu użytecznych obrotów? W temacie masz napisane, że autor ma dość tego...
1,9TDI nie ma prawa drgać, a 2,0T już tak? Proszę Cię nie wypisuj takich farmazonów, bo oczy łzawią od Twojego zaślepienia ON i patrzenia na komputerek spalania. (tak jeżdżę czasem 1,9TDI/105KM)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

17 Kwi 2016, 12:45

@noisy
To samo właśnie czuje :D . Co do SAABa to nie będę ryzykował, bo może być problem po np. jakims lekkim dzwonie w przód żeby dorwać lampy w normalnej cenie. Co do Merca to boję się korozji i w kombi wygląda dla mnie średnio, choć raz jechałem takim w sedanie i całkiem przyjemnie się jedzie.
@959
Z tą opinią o 2.0T to trochę mnie przestraszyłeś i zaskoczyłeś, bo zawsze czytałem, że to udana konstrukcja.
@mike1735
Z Octavią jest wszystko okej, tylko mnie ten diesel denerwuje, jakby była taka sama z 1.8T to byłbym zadowolony :P .
@dzida
Dokładnie, po prostu chcę coś benzynowego i tyle :wink: .
neerg
Nowicjusz

17 Kwi 2016, 13:37

Wpadła mi jeszcze do głowy Skoda Octavia I 1.8T RS, ale zupełnie nic nie wiem o tym aucie i czy to nie krok wstecz względem tego co mam.
neerg
Nowicjusz

17 Kwi 2016, 14:38

Octavia I RS jest ok, bo to wzmocniony 1,8T do 180KM i są to na ogół bardzo dobrze wyposażone egzemplarze.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Kwi 2016, 15:34

Czyli wychodzi na to, że:
Audi A4 B6 1.8T - mocno drogie w utrzymaniu,
Vectra C 2.0T - awaryjna,
Skoda Octavia RS - fajna, dobrze sie zbiera, tylko z wyglądu taka troszke leciwa i podobno ma niewygodne siedzenia.

Coś jeszcze, czy któraś z tych z tych rzeczy to nieprawda, czy warto coś dodać?
neerg
Nowicjusz

17 Kwi 2016, 15:36

Vectra nie jest awaryjna. Audi będzie odrobinę droższe w utrzymaniu ale różnice będą niewielkie pomiędzy Vectrą i A4 z napędem na przednią oś jeśli chodzi o awaryjność i koszta.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

17 Kwi 2016, 15:41

To kolega 959 nawinął mi jakiegoś makaronu na uszy w takim razie :? .
Pewnie, ze wole ladniejszą A4 jak koszty wcale nie są tak wielkie.
Przeglądałem inne tematy i czasami się pojawia się tam Astra H 2.0T, ale żadnych konkretów czy fajne to czy nie :D
neerg
Nowicjusz

17 Kwi 2016, 16:10

neerg napisał(a):kolega 959 nawinął mi jakiegoś makaronu na uszy w takim razie
typ trolla-fanatyka, więc raczej z przymrużeniem oka :wink:
Owszem, Vectra jak każde auto ma swoje wady (np. dość drogie w naprawach tylne zawieszenie, które nie jest wybitnie trwałe, auto nie trzyma też geometrii no i zdarzają się elektryczne chochliki).
Wady a4 przemilczę, bo zostanie mi zarzucona ekstremistyczna nienawiść do modelu/marki :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM

17 Kwi 2016, 16:27

mike1735 napisał(a):Wady a4 przemilczę, bo zostanie mi zarzucona ekstremistyczna nienawiść do modelu/marki :mrgreen:

Zostawmy opisy wad tym co najbardziej krzyczą :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika