Używane auto z OC poprzedniego właściciela

25 Lut 2024, 15:40

Witam,
we wrześniu tamtego roku (2023) kupiłem używane auto z ubezpieczeniem do lipca tego roku (2024)
korzystam z auta jak i tego ubezpieczenia i ciekawi mnie czy będę obowiązują mnie jakieś dodatkowe opłaty
jak narazie nie dostałem żadnego listu ani nikt do mnie nie dzwonił.
Czy mam się czego obawiać podczas zmiany ubezpieczyciela lub kontroli policyjnej

Uprzedzając, nie miałem żadnej stłuczki ani wyżej wspomnianej kontroli od ponad roku posiadania prawa jazdy.

Dziękuję za odpowiedź :ok:
hubibubi
Nowicjusz

• 25 Lut 2024, 19:04

Jeżeli zgłosiłeś ubezpieczycielowi kupno auta i nic nie dostałaś to znaczy że wszystko jest ok. Jedno o czym musisz pamiętać to to że obecny ubezpieczyciel nie przypomni ci o końcu obecnej polisy, a i ona sama nie przedłuży się automatycznie. Musisz sam to kontrolować i wykupić kolejne ubezpieczenie już na siebie tak żeby nie było przerwy, bo inaczej dostaniesz karę :wink:
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Lut 2024, 19:06

A jeśli do tego momentu nie zgłaszałem nic do ubezpieczyciela to w jakim miejscu stoję? Będę miał jakieś opłaty?
    hubibubi
    Nowicjusz

25 Lut 2024, 19:13

To już nic nie zgłaszaj tylko wykup nowe tak żeby nie było przerwy jak to obecne się skończy :wink:

Masz obowiązek w terminie 14 dni od dnia przeniesienia prawa własności pojazdu poinformować o tym fakcie swojego ubezpieczyciela.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Lut 2024, 19:15

To moje pierwsze auto, tak jak i ubezpieczenie. Czyli jestem bezpieczny dopóki nikt się nie odezwie?
    hubibubi
    Nowicjusz

25 Lut 2024, 21:43

UFG ściga do 5 lat wstecz :lol:
    toyman40
    Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 1 Coupe oraz BMW 1 Convertible Limited Edition Lifestyle
      Nowy pakiet wyposażeniowy Limited Edition Lifestyle świeci jeszcze jaśniejszym światłem dzięki walorom estetycznym BMW 1 Coupe i BMW 1 Convertible. Wchodzące w skład pakietu ekskluzywne dodatki wysokiej jakości zostały szczególnie ...