Używane auto z salonu - BMW X3 vs. Volvo XC60

23 Paź 2021, 00:45

Cześć, rozważam zakup używanego auta z gwarancją dealera, mianowicie chodzi o BMW Premium Selection lub Volvo Selekt. Celuję w auto z rocznika ok. 2016-2017 i założyłem sobie budżet 100 tys. PLN z potencjałem do podniesienia, jeżeli będzie warto.

Czy ktoś z Was korzystał z tej formy zakupu, czy ta gwarancja jest faktycznie coś warta? Trochę obawiam się zakupu używanego auta za taką kwotę, bo mają one zazwyczaj ponad 150k km przebiegu i nie wiem czy po wygaśnięciu tej gwarancji (rok dla Volvo lub dwa dla BMW) nie będę musiał kupy kasy ładować w auto.

Rozważałem zakup nowego samochodu, ale niestety czas oczekiwania ze względu na braki podzespołów mnie przeraża (czasami to prawie rok).

Będę wdzięczny za Wasze opinie.
draper
Nowicjusz

23 Paź 2021, 09:36

Volvo XC60 brałbym ale tylko z silnikiem 2.4 D5 R5 optymalnie 190 KM. Najlepsza jego wersja i resurs na poziomie 600 tys. km. te nowe silnik 2.0 diesel to porażka. Mało elastyczne i nie czuć mocy. Przy 190 KM masz wrażenie, że jest góra 140-150 KM. Do tego układ turbo trudniejszy w naprawie i serwisie. I paskudny dźwięk na tle pięciogarowego.

https://autokult.pl/4624,uzywane-volvo- ... eiproblemy
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2

23 Paź 2021, 11:52

Rozważam wersję z automatyczna skrzynia biegów tutaj jest silnik 2.4, ale D5. Ten jest mniej trwały?

Przykład poniżej:
https://selekt.volvocars.pl/pl/used-car ... t-s1ckg2xr
draper
Nowicjusz

25 Paź 2021, 11:01

Nie, no to jest wersja 2.4 190 KM - ta którą Ci polecam. Jest najlepsza. Ma tanszy osprzęt silnika a do tego jest bardziej niezawodna. Bierz ją.
LKempinski
Początkujący

Zdjęcia: 2
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koniec z oszustwami podczas sprzedaży samochodów
    Każdy przed zakupem auta będzie mógł sprawdzić jego historię, m.in. daty rejestracji oraz informację o tym, czy nie jest kradzione - przewiduje projekt noweli Prawa o ruchu drogowym, którym we wtorek ma zająć się rząd. Przyjęty ...