Używane małe auto miejskie za 8-15000 - help :)

10 Kwi 2007, 16:01

Witam,

Jestem szczesliwym posiadaczem Civica z końcówki '95. Chciałbym jednak sprzedać to auto - jest dla mnie nieco za duże jak na Wawe i chyba zaczyna się problem z rocznikiem - trzeba w niego sporo dokładać.
WYkorzystuje auto do poruszania się po Warszawie, jeżdże około 60% czasu sam, czasami robie dystanse na poziomie około 200 km max, góra 2x w roku większe niż 500 km. Szacuję używanie auta na poziomie max 15000 rocznie.

Chciałbym zmienić auto, najlepiej na jakieś mniejsze.
Oczekuję od auta:
- Cena w przedziale 8000-15000 max
- auto które się rzadko psuje i nie ma z nim problemów (myślę o autach nie starszych niż '97, najlpiej okolice '00) - żeby za często nie stało w naprawach, bo nie ma na to czasu (praca, praca, szkoła)
- auto które jeśli się psuje to części do niego są tanie
- auto które ma zawieszenie (i inne części które zużywają się w podobny sposób) odpowiednie do warszawskich dróg - Hondy nie są najszczęśliwsze...
- oszczędne w eksploatacji miejskiej, czyli mało palące lub TD lub z gazem (tzn. żeby nie było kłopotów z eksploatacją gazu)
- żeby miało lepszą dynamikę niż Honda 1,4 75KM (żwawy, przy wyprzedzaniu, niekoniecznie bardzo szybki)
- miło by było, gdyby było bezpieczne.
- miło by było, gdyby złodzieje się tym za bardzo nie interesowali

Nie są dla mnie istotne takie rzeczy jak wygląd, alusy, etc.
Miło by było, gdyby miał centralny zamek, poduche dla kierowcy i (ew.) klime.

Zastanawiam się nad sporą gamą aut, m.in:
Fiat Panda (warte to coś? chyba się czesto psuje)
Fiat Seicento 1,1 ~2001 (mydelniczka...)
Lancia Y (warte to coś?)
Micra '00 (jak z awaryjnością, zawieszeniem?)
Corsa (mieszane uczucia...)
Fabia (Skoda??)
Yaris max 2000 (bo japoński!)
Lupo (fajne i małe, ale czy tego w Wawie nie kradną?)
Polo (kradną i w cenie)
Fiesta
Focus
Golf III
Mazda 323
Lanos (rodzice mieli 5cio latka i nie psuł się wcale :) )

Najchętniej obstawałbym za Focusem, ale nie załapię się do 15k....
W dalszej kolejności Yaris, Seicento i Fabia, a może Lupo?

Pomozecie? :)
kubolek
Nowicjusz

10 Kwi 2007, 16:40

Z tych aut co wymieniłeś jest kilka naprawde bardzo dobrych, ale myślę, że godnym polecenia jest Yaris - naprawde ten samochód jest mało awaryjny, ma bardzo dobry silnik, trwałe zawieszenie. Wart uwagi jest również Lupo, bardzo oszczędny wózek, części do niego tanie i dość łatwo dostępne. Jakby zawsze podchodzić do tego, że te auta lubią złodzieje to nie jeździły by one po drogach :wink:
Pozdrawiam.
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

10 Kwi 2007, 17:14

kubolek: nawet post "arek_89" nosi znamiona powstrzymywanej niecierpliwości... :shock: Czy naprawdę obecne pokolenie nie potrafi nic innego, tylko oczekiwać podanego na tacy?
Kolego! Jeśli napisałeś swego posta, to znaczy, że masz dostęp do internetu, a to dalej znaczy, że możesz wejść na Allegro, skorzystać z Google lub innej wyszukiwarki... :x
Tak stawiane pytania zwylke nie znajdują sensownej odpowiedzi, bo każdy ma swoje gusty, oczekiwania, lubi to czy inne.
Choćby kryterium "kradną, czy nie w Wawie"? Wierz mi - w Poznaniu, czy Krakowie lub Wrocławiu tak samo kradną! Nawet Syrenkę, bo zabytkowa.
Nie wiedzieć - też radość!
malken
Aktywny

Miejscowość: Poznań

11 Kwi 2007, 00:30

kubolek: nawet post "arek_89" nosi znamiona powstrzymywanej niecierpliwości... Czy naprawdę obecne pokolenie nie potrafi nic innego, tylko oczekiwać podanego na tacy?
Kolego! Jeśli napisałeś swego posta, to znaczy, że masz dostęp do internetu, a to dalej znaczy, że możesz wejść na Allegro, skorzystać z Google lub innej wyszukiwarki...
Tak stawiane pytania zwylke nie znajdują sensownej odpowiedzi, bo każdy ma swoje gusty, oczekiwania, lubi to czy inne.
Choćby kryterium "kradną, czy nie w Wawie"? Wierz mi - w Poznaniu, czy Krakowie lub Wrocławiu tak samo kradną! Nawet Syrenkę, bo zabytkowa.

Drogi "Malken", zacznę delikatnym off-topikiem. Potrafi, ale nie ma czasu, aby spędzać go na poszukiwaniu informacji, które wynikają z użytkowania samochodów - i są rozsiane po całej sieci. Po to jest forum, żeby zapytać i cierpliwie czekać na odp. Na allegro nie otrzymam informacji praktycznych. Nie mam wyrobionego swojego gustu, bo mam swoje auto od niedawna i Civic jest pierwszym moim autem. Moje zainteresowania nie skupiają się na 4 kółkach...
Okazuję się jednak że nie wszystkie i wszędzie kradną tak samo:
http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,3912513.html
Na czele jest Passat, Golf i Seicento...

Wychodzi, kto nie używa google...Szkoda jedynie, że Ty w swoim poście nie wniosłeś ŻADNEJ treści, która pasuje do tematu

Ale już do rzeczy.

Serdeczne dzięki arek_89 za odp.
Od Yarisa trochę odpychają mnie ceny ew. napraw. Model '00 bedzie wymagał juz pewnie wizyt w warszatach, a ceny napraw i częsci japończyków nie są małe (na pewno większe niż w przypadku np, Lupo, czy Fabii). Obawiam się tu głównie o zawieszenie w tej Wawie :P, które raz, że pewnie jest delikatne, to jeszcze jest dość twarde...

Zastanawiałem się jeszcze nad Starlet, Swiftem (ten samochód to dla mnie spora zagadka).
kubolek
Nowicjusz

11 Kwi 2007, 07:42

kubolek: Z pokorą i uznaniem przyjmuję Twoją połajankę, co nie zmienia mojego poglądu o łatwiźnie w zdobywaniu swego. :twisted:
malken
Aktywny

11 Kwi 2007, 17:17

kubolek napisał(a):Od Yarisa trochę odpychają mnie ceny ew. napraw. Model '00 bedzie wymagał juz pewnie wizyt w warszatach, a ceny napraw i częsci japończyków nie są małe (na pewno większe niż w przypadku np, Lupo, czy Fabii).

Tutaj masz racje,
ale za to samochód będzie trwalszy i dużo mniej awaryjny :wink:
Co do Swifta i Starletki to części do nich również nie należą do tanich, ale nie zawsze ta reguła się sprawdza.
Masz dużo aut upatrzonych (słusznie) i przyznam wybór jest dość trudny bo większość z tych aut jest naprawde OK :wink:
Rozważ jeszcze Golfa III - naprawde dobre auto.
Pozdrawiam.
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Corvette C3 Stingray
    Długa maska, wąska talia i zjawiskowy wygląd. Mowa o samochodzie Corvette C3 Stingray - kolekcjonerskim rarytasie. Choć od jego stworzenia minęło ponad 40 lat nadal zadziwia nowoczesną stylistyką i świetnymi osiągami. Samochód ...

12 Kwi 2007, 07:06

Polecam "Katalog aut używanych" nr 1, z tego roku; wydany przez AutoŚwiat. Od malucha do terenowych, z omówieniami cech i usterek.
malken
Aktywny

13 Kwi 2007, 12:35

Dzieki za pomoc chłopaki!
Jeszcze przejrzę ten katalog:)

Aktualnie optuję między Lupo, Fabią i Yarisem i ciągle Focusem :) Pojeżdżę chyba też nimi próbnie :)
kubolek
Nowicjusz

13 Kwi 2007, 14:21

Przechodziłem dzisiaj obok seata arosa - bardzo zgrabne toczydełko. Może to jeszcze rozważ?
malken
Aktywny