Używanie świateł normalnych i przeciwmgłowych

Czy przestrzegasz przepisów(pasy bezp., prędkość, światła itd)?

Ankieta zakończyła się 30 Mar 2010, 23:19

Tak, zawsze i wszędzie
3
25%
Tak, a przynajmniej staram się
4
33%
Raczej tak
2
17%
Czasem tak, czasem nie
1
8%
Nie, nie obchodzi mnie to
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów
Mam inne zdanie
0
Brak głosów
Róznie z tym bywa
2
17%
Razem głosów : 12

30 Gru 2009, 23:19

Chciałbym poruszyć problem używania świateł samochodowych. Mieszkam w Łodzi i niemal za każdym razem gdy jadę autem widzę, że ktoś prowadzi auto z włączonymi TYLKO światłami przeciwmgłowymi albo jedzie z włączonymi pozycyjnymi i przeciwmgłowymi albo na mijaniach i przeciwmgłowych. LUDZIE!!!! W ten sposób przy normalnych warunkach pogodowych i drogowych OŚLEPIACIE INNYCH!!! Nie tylko kierowców, ale także rowerzystów, pieszych i innych użytkowników drogi! Ja do "oślepiaczy" nie należę, bo po prostu nie mam w aucie przednich świateł przeciwmgłowych :smile: Czy tak trudno skontrolować na jakich światłach się jedzie? Spojrzeć na kontrolkę albo przełącznik czy nie mam(nawet przypadkiem)włączonych przeciwmgłowych :idea:
1. oślepiacie innych ludzi
2. łamiecie prawo a zatem
3. narażacie się na mandat i punkty karne
4. denerwujecie innych kierowców(mnie m.in. bardzo drażni taka jazda)
5. niszczycie środowisko(więcej odbiorników energii > większe zużycie prądu > większe zużycie paliwa > większa emisja zanieczyszczeń

Wśród tych, którzy przeczytają I ZROZUMIEJĄ ten tekst będą tacy, którzy uznają mnie za durnia("Co Cię to obchodzi jakich ja świateł używam" - a no obchodzi mnie właśnie), będą tacy, którzy go "oleją", będą tacy, którzy go przemyślą i zaczną zwracać uwagę na światła(oby Was było najwięcej).
Sam jestem kierowcą(owszem, młodym wiekiem i doświadczeniem), wiem że czasem coś przypadkiem się włączy, naciśnie, przekręci itp., zdarza się.
Ale nie notorycznie i specjalnie

Apeluję do wszystkich: przeczytaj ten tekst, zrozum go, przekaż dalej rodzinie, znajomym itd., I ZASTOSUJ SIĘ DO UMILENIA WSZYSTKIM ŻYCIA

NIE BĄDŹ IDIOTĄ :!:
MASZ ŁAMAĆ PRZEPISY I OŚLEPIAĆ INNYCH :?: :!:
LEPIEJ IDŹ PIECHOTĄ :!: :!:
TDI.SUBARU
Początkujący

Zdjęcia: 1

30 Gru 2009, 23:52

Wśród tych, którzy przeczytają I ZROZUMIEJĄ ten tekst będą tacy, którzy uznają mnie za durnia

Nie martw się. Nie jesteś durniem. Dla mnie durniami są ci co jeżdzą na tych światłach... gdyż wydaje im się że albo "oszczędzają"żarówki albo chcą się wyróżniac lub pochwalic na drodze jakimiś tam halogenami.
Kompletnie nie rozumiem takiego postępowania.
Aha... dołączmy do nich jeszcze tych ,co jak wjeżdżją na parking to wyłączają światła całkowicie... To ta sama ekipa!
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

31 Gru 2009, 00:28

Najgorsi to są tacy co jadą na mijania + halogeny a jak takiemu migniesz długimi żeby wyłączył to do tego zapala długie i na złość jeszcze bardziej oślepia. PO PROSTU IDIOCI
BMW- Biała Może Więcej
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

31 Gru 2009, 19:24

Nie chcę powtarzać myśli, które już napisałem, ale tacy ludzie dla mnie to po prostu idioci w zdecydowanej większości przypadków. Takiemu to nie wadzi. Jedzie sobie i tyle. A ja mam ochotę po prostu go zatrzymać, złapać za łeb, 3 razy o asfalt i heja, spadaj "mistrzu kierownicy i myślenia"(nie będę używał ostrzejszych słów), może to Ci da do myślenia.
Mogę zrozumieć częściowo kierowców ciężarówek. Oni włączają światełek całe mnóstwo. Ale raz, że NIKOGO NIE OŚLEPIAJĄ światełkami/diodami o jasno rzędu świateł pozycyjnych, a dwa, że ja akurat bardzo lubię takie "choinki". Ale najważniejsze: tirowcy nie oślepiają przeciwmgłowymi :!: :!: :!:

I oto właśnie chodzi.

Cieszy mnie sam fakt, że odpowiedzieliście na mój post, WIELKIE DZIĘKI[/b]
TDI.SUBARU
Początkujący

Zdjęcia: 1