Witajcie!
Po przebrnięciu przez masę postów oraz ogłoszeń postanowiłem jednak wyciągnąć rękę po pomoc do ludzi, którzy mają dużo większe doświadczenie w kwestii wyboru auta.
Szukam używanego kompaktu w okolicach do 20-25tys. Mam wrażenie, że ostatni czas jest trochę dziwnym czasem, bo auta zamiast tanieć z miesiąca na miesiąc zyskują na wartości i ogłoszenia o używanego hyiundaia i30 I gen. za 21tys nie są czymś dziwnym.
W swoim życiu jeździłem praktycznie samymi dieslami (astra I 1.7cdti, leon 1 gen 1.9tdi, megane III 1.5dci 90km ).
Rocznie robie około 15-20tys kkm. Chciałbym aby auto podczas ewentualnej naprawy nie zjadło mojego portfela no i żeby spalanie w miarę możliwości nie przekraczało 8l/100km.
Po zasłyszanych historiach napraw nowoczesnych diesli moich znajomych (dpf egr, wtryski itp) coraz bardziej zastanawiam się albo nad wzięciem jakiegoś tańszego, starego diesla (kia ceed crdi 1.6, hyiundai i30 I gen), benzyny, albo jednak zaryzykowania w nowego diesla (1.6tdi 2.0tdi 1.6hdi).
Najbardziej zależy mi na tym, żeby auto nie było obarczone ryzykiem bardzo kosztownych napraw i prezentowało się nie najgorzej.
Z obejrzanych ogłoszeń najbardziej podobają mi się (w kolejności od najbardziej pożądanego do najmniej)
1.Golf VI (1.6tdi, 1.4tsi 122km, 1.6mpi)
2.Citroen C4 II
3.Seat Leon II (1.6tdi)
4.Opel Astra J (1.7cdti, 1.4t)
Mam też do wzięcia kia ceed I.gen z 1.6crdi bez dpf za 15tys z 2009r, ale po przejechaniu się tym autem jest to przepaść technologiczna nawet do megane III.
Moja największa zagwozdka to decyzja miedzy benzyną a dieslem, bardzo kuszą mnie i wyglądem i prowadzeniem golfy VI, ale naczytałem się dużo negatywnych opinii na temat silników 1.4tsi oraz 1.2tsi, 1.6mpi podobno nie jedzie i dużo pali a 1.6tdi jest niedużo w tej kwocie, a i też tutaj jest ryzyko kosztownych napraw. Citroen ma (chyba) dobry 1.6hdi jednak trudno jest trafić dobrą nieulepioną wersje do 25tys. Astra ma fajny wygląd ale boje się o te 1.7cdti, a do tego dosyć dużo pali. Leon 1.6tdi trafiłbym spokojnie do 20tys dosyć dobry egzemplarz ale nie do końca leży mi wizualnie a i w środku czuć już, że minął spory czas od premiery.
Jeżeli ktoś miałby chwile czasu na wypowiedzenie swojej opinii, doradzenie, zaproponowanie może coś od siebie będę bardzo wdzięczny!
P.S samochodu szukam w promieniu około 200km od Torunia.