Używany samochód do 5 tys. (Przesiadka z droższego auta)

18 Lut 2016, 09:30

Witam serdecznie,
Piszę ponieważ przymierzam się do zakupu samochodu. Wcześniej przez ponad rok jeździłem Fiatem Bravo rocznik 2010 z silnikiem MultiJet 1.9 120km. Obecnie nie posiadam samochodu.

Szukam samochodu którym mógłbym się poruszać raczej w cyklu miejskim więc spalanie ma znaczenie. Wiem że z budżetem 5 tys złotych mam małe prawo do wybrzydzania, ale ponieważ nie jest to problem bardzo pilny to stwierdziłem że poszukam.

Nie mam wysokich wymagań. Chciałbym jednak żeby ten samochód zapewnił mi komfort jazdy i chciałbym żeby wizualnie też się dobrze prezentował. Silnik dobrze żeby miał moc ponad 90km żebym po przesiadce ze 120km nie czuł się że stoję w miejscu.

Widzę że można w tym budżecie kupić forda mondeo mk3 rocznik 2001-2003, ale trochę się boję, ponieważ podejrzanie sporo jest tych ofert. Widzę też, że silniki TDCI spotykają się z krytyką, a co z TDDI ? Renault Laguna podobny rocznik też można znaleźć.

Zależy mi też aby samochód nie był zbyt mały aby była możliwość przewożenia różnych rzeczy.

Zdaję sobie sprawę że opis jest bardzo ogólny, ale wymagań też nie mam za wielu. Po prostu rozglądam się. Za jakiekolwiek propozycje z góry dziękuję ;)
shencross
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 01 2012
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

18 Lut 2016, 10:09

Diesel + miasto to nie jest dobry pomysł.
Można kupić za 5 tys. Forda Mondeo mk3 rocznik 2001-2003, ale trzeba liczyć się z tym, że na "pakiet startowy" będzie trzeba wydać drugie tyle, a może i więcej.
Jeśli Laguna w tym budżecie to tylko "jedynka" - komfortowe auto, buda nieco się zestarzała, ale w tym budżecie niestety nie możesz zbytnio wybrzydzać.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

18 Lut 2016, 10:23

A może jakieś inne propozycje ? Nie spieszy mi się więc jestem dość otwarty na propozycje ;)
shencross
Nowicjusz

18 Lut 2016, 10:47

Mając 5 tys. zł możesz rozejrzeć się za:
- Oplem Vectrą B 1.8/2.0,
- Fordem Focusem mk1 kombi 1.6 w benzynie (wbrew pozorom da się kupić coś z początku produkcji za tą kwotę - mojemu koledze niedawno się udało znaleźć takiego Focusa praktycznie bez wkładu finansowego za 4,8 tys.),
- Peugeotem 406 2.0 (tu może być nieco trudniej o ładny egzemplarz),
- Toyotą Cariną E 2.0
- Audi 80 B4 2.0
- Volkswagenem Passatem B4 1.8/2.0
Tak czy inaczej przy przesiadaniu się z Bravo do któregoś z ww. aut będziesz czuł się trochę nieswojo, no ale budżet na więcej nie pozwala.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

18 Lut 2016, 16:35

Zerknij też na Nissana Primerę P11 i Toyote Corolle E11.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

18 Lut 2016, 18:11

Tak, Barol, tak. Polecaj Primerę z 1.8. :no:
Silnik ma problem z pierścieniami. Jak Primera to albo 1.6 albo 2.0.

shencrossMondeo mk3 za 5 tys to beznadziejny pomysł, nie wiem czy znajdziesz z początku produkcji za 7tys. zł... (7, a gdzie pakiet startowy?)

Komfort i ładny wygląd to zbyt szerokie określenie.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Coś takiego? Koniecznie 1.6. Link przykładowy.
BrutusM
Początkujący

Auto: Japonia
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szkło i stal – nowe alternatywy
    Branża motoryzacyjna nieustannie się zmienia. Kwestie związane z elektryfikacją układów napędowych, autonomiczną jazdą czy cyfryzacją produkcji stanowią z jednej strony poważne wyzwanie dla producentów, z drugiej ...
    Jak jeżdżąc skracamy sobie drogę - jazda na skróty
    Jazda wyznaczonym torem wydaje się kierowcom jedną z oczywistych zasad ruchu drogowego. Tymczasem wielokrotnie można zaobserwować niebezpieczne zjeżdżanie samochodów na sąsiedni pas ruchu, zwłaszcza na zakrętach.

18 Lut 2016, 18:46

A czy gdzieś napisałem że autor tematu ma je jechać oglądać? Linki są pierwsze lepsze jako przykładowe zresztą to chyba widać,jedna stoi nad morzem a druga w środku Polski.. :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Lut 2016, 11:38

Dzięki wszystkim za odpowiedź.

A co powiecie na temat Mazdy np. 323F ? Jest szansa w tym budżecie ? Jak wygląda awaryjność i ewentualne koszty naprawy ? Jaki silnik ? Lub jakiekolwiek informacje będą przydatne łącznie z tymi typu "zapomnij o tym aucie" .
shencross
Nowicjusz

19 Lut 2016, 16:08

Zależy o którą wersje pytasz bo w Twoim budżecie możesz kupić BA w ładnym stanie.
[link do oferty na Olx wygasł] - link przykładowy.
Barol
Awatar użytkownika

19 Lut 2016, 17:27

Chodziło mi bardziej o tą wersję
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - link przykładowy

Dzisiaj dostałem propozycję zakupu z pewnej ręki za małe pieniądze Renault Megane Coupe 1.6 110km 2001 r. To nie do końca to czego szukałem, ale tak jak mówię z pewnej ręki wiem o wszystkim co działa co nie działa no i za małe pieniądze. Jakieś opinie ?
shencross
Nowicjusz

19 Lut 2016, 17:29

Tak myślałem że o tą chodzi ale bez 6500-7000zł bym nie podchodził do tego modelu.

Megane jeśli pewne to jasne że warto brać tylko pytanie jakie to małe pieniądze i co nie działa?
Barol
Awatar użytkownika

19 Lut 2016, 17:33

1800zł do wstawienia nowy akumulator, klimatyzacja do nabicia oraz progi lekko wyniszczone. Czyli na start żeby jeździć potrzeba wstawić nowy akumulator reszta sprawna.
shencross
Nowicjusz

20 Lut 2016, 11:05

1800zł? Przecież to jakaś padaka,akumulator około 150zł,progi około 500-700zł,nabicie klimy około 150zł do tego doliczyć pakiet startowy około 1000zł to wychodzi jakieś 3800zł na gotowo a za tyle ciężko nawet kupić dobrą I generację sprzed liftu..
Barol
Awatar użytkownika

20 Lut 2016, 16:18

Jeśli auto 100% pewne to czy po wstawieniu akumulatora i po zrobieniu progów po znajomość za połowę ceny opłaca się brać ? Chodzi mi o jakieś opinie na temat tego auta.
shencross
Nowicjusz

21 Lut 2016, 12:08

Opinie na ogół są ok ale tak czy tak cena jest bardzo niska..
Barol
Awatar użytkownika