Używany samochód do 70 tys.

16 Paź 2016, 14:00

Witam użytkowników forum.

Zmiana miejsca zamieszkania, powoli przymusiła mnie do zakupu samochodu i przerzucenie się z komunikacji miejskiej( Warszawa). Do tej pory samochód głownie był używany jako część wspólna( volvo 40, toyota avensis - oba silniki diesel`a).

Jazda głównie po mieście. Sporadycznie dłuższa trasa( wakacje, wyjazd służbowy).

To czego Szukam :
- cena do 70 tys.
- rocznik od 2010
- sedan/limuzyna ew. hatchback
- średnie koszta eksploatacji tzn. wymiana części z powodu naturalnego zużycia/profilaktyki. Nie szukam na pewno czegoś awaryjnego, gdzie serwis będzie moim drugim domem.
- stylistyki( rozumiem, że to kwestia gustu, ale ma to dla mnie spore znaczenie, gdyż samochód musi mi się podobać)
- skrzynia raczej manualna

Samochody, za którymi do tej pory się rozglądałem, to bmw f30, mazda 3 i 6, lexus is 250 ( chociaż wnętrze mnie odstrasza).

Znajdą się tutaj ludzie z wiedzą, którzy mogą coś powiedzieć o w.w. modelach? Ewentualnie doradzą coś pod moje wytyczne?

Dziękuję za odpowiedzi.
Serious
Obserwowany

Prawo jazdy: 14 07 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: nie mam

17 Paź 2016, 13:28

Wszystkie samochody, które wrzuciłeś są w miarę ok. Weź tylko pod uwagę np. koszt serwisowania 3-er (będzie sporo większy niż takiej mazdy 3).
Tak btw to ceny nowej mazdy 3 zaczynają się poniżej 70k - wyleasingowałem 4 miesiące temu hatchback'a z najmocniejszym silnikiem (niestety niedostępny w sedanie 8) ), skyactive z kilkoma dodatkami za 86k brutto. Przy wizycie w salonie od słowa do słowa doszedłem z gościem, że mamy sporo wspólnych znajomych i udało się zejść sporo poniżej cennikowej oferty + dorzucić jakieś akcesoria.
Co do 6 to musisz poszukać dokładnego info o korozji. W pierwszej generacji był z tym duży problem i obiło mi się o uszy, że w nowszych modelach również zaczyna się dziać coś niedobrego.
Dorzucę mondeo mk5, insignię, kupisz też lagunę mk3 (nawet kasy zostanie sporo). Jeśli sam miałbym wybierać auto za gotówkę w takiej kasie to ograniczyłbym się do pojedynku is250 vs volvo s60
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km