REKLAMA
Witam,
Aktualnie poszukuję samochodu i proszę Was o porady, trochę siedzę i szukam, więc poniżej moje spostrzeżenia, którymi chcę się kierować przy kupnie:
- Pierwsze: Kasa - nie chciałbym przekroczyć wydatku 60 tys. zł ( jednak posiadam jeszcze margines do ok. 5 tys, zł)
- Wiek : najlepiej coś powyżej roku 2012 ( niby samochodu nie kupuje się do końca "wiekiem" ale zamierzam nim pojeździć parę lat ( min. 5), więc z założenia chciałbym w miarę "młodego")
- Preferuję Sedany z dość sporym bagażnikiem ( obecnie mam ok. 460 l i szukam coś min. o takim bagażniku, jestem też otwarty na inne samochody ale nie na mniejszy bagażnik i ewentualnie "małe kombi" - optima kombi, passat kombi, superb kombi są na moje dzisiejsze potrzeby chyba "za duże".
- przebieg : robię ok. 13-14 tys. km rocznie, z tego 60% miasto, więc w grę będzie wchodzić benzyna
- moc min. 150 km ( uważam, że jest to dobra moc dla samochodów, pozwalająca czuć się w miarę pewnie przy wyprzedzaniu, oczywiście może być więcej)
- skrzynia biegów ( co prawda często stoję w korkach więc teoretycznie wskazany byłby automat ale nie jest to podstawowym kryterium)
Obserwowałem kilka samochodów i poniżej moje typy:
- Kia Optima sedan z silnikiem 2.0 benzyna ( można dostać 4 letnią lekko powyżej 60 tys.)
- Ford Mondeo ( wydaje mi się, że z silnikiem 1.5 160 km pod maską Fordy się męczą- może się mylę. W grę wchodziłby ford Fusion z silnikami 2.0. ale są to samochody ściągane)
- Passsat CC - bardzo mi się podoba ale silniki benzynowe są "podobno" dość awaryjne
Zależy mi jak widać na dość "dużym" samochodzie, tak by można było jeździć bez stykania się z przodu ramionami z pasażerem no i aby można było "wsadzić" jeszcze kogoś do tyłu a niedługo pewnie i dziecko
Generalnie jestem otwarty na propozycję, proszę o porady/ podpowiedzi, z góry serdecznie dziękuję.
P.S. Nie preferuje "wynalazków" typu SUV, Crossowery itp., które generują tylko koszty utrzymania a w moim budżecie będą tylko namiastką "wygody i pojemności kabiny"