Używany Sedan do 60 000 zł benzyna

04 Lut 2018, 14:46

Witam,

Aktualnie poszukuję samochodu i proszę Was o porady, trochę siedzę i szukam, więc poniżej moje spostrzeżenia, którymi chcę się kierować przy kupnie:
- Pierwsze: Kasa - nie chciałbym przekroczyć wydatku 60 tys. zł ( jednak posiadam jeszcze margines do ok. 5 tys, zł)
- Wiek : najlepiej coś powyżej roku 2012 ( niby samochodu nie kupuje się do końca "wiekiem" ale zamierzam nim pojeździć parę lat ( min. 5), więc z założenia chciałbym w miarę "młodego")
- Preferuję Sedany z dość sporym bagażnikiem ( obecnie mam ok. 460 l i szukam coś min. o takim bagażniku, jestem też otwarty na inne samochody ale nie na mniejszy bagażnik i ewentualnie "małe kombi" - optima kombi, passat kombi, superb kombi są na moje dzisiejsze potrzeby chyba "za duże".
- przebieg : robię ok. 13-14 tys. km rocznie, z tego 60% miasto, więc w grę będzie wchodzić benzyna
- moc min. 150 km ( uważam, że jest to dobra moc dla samochodów, pozwalająca czuć się w miarę pewnie przy wyprzedzaniu, oczywiście może być więcej)
- skrzynia biegów ( co prawda często stoję w korkach więc teoretycznie wskazany byłby automat ale nie jest to podstawowym kryterium)

Obserwowałem kilka samochodów i poniżej moje typy:
- Kia Optima sedan z silnikiem 2.0 benzyna ( można dostać 4 letnią lekko powyżej 60 tys.)
- Ford Mondeo ( wydaje mi się, że z silnikiem 1.5 160 km pod maską Fordy się męczą- może się mylę. W grę wchodziłby ford Fusion z silnikami 2.0. ale są to samochody ściągane)
- Passsat CC - bardzo mi się podoba ale silniki benzynowe są "podobno" dość awaryjne
Zależy mi jak widać na dość "dużym" samochodzie, tak by można było jeździć bez stykania się z przodu ramionami z pasażerem no i aby można było "wsadzić" jeszcze kogoś do tyłu a niedługo pewnie i dziecko :)

Generalnie jestem otwarty na propozycję, proszę o porady/ podpowiedzi, z góry serdecznie dziękuję.

P.S. Nie preferuje "wynalazków" typu SUV, Crossowery itp., które generują tylko koszty utrzymania a w moim budżecie będą tylko namiastką "wygody i pojemności kabiny"
Champek
Nowicjusz

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Saab 9-3 SS

04 Lut 2018, 17:10

Champek napisał(a):- Kia Optima sedan z silnikiem 2.0 benzyna ( można dostać 4 letnią lekko powyżej 60 tys.)

Spoko

Champek napisał(a):- Ford Mondeo ( wydaje mi się, że z silnikiem 1.5 160 km pod maską Fordy się męczą- może się mylę. W grę wchodziłby ford Fusion z silnikami 2.0. ale są to samochody ściągane)

1.5 EB jedzie i to fajnie, Twoje obawy są nieuzasadnione
Aut ze stanów nie opłaca się ściągać w całości - zwykle była "szkoda całkowita"

Champek napisał(a):Passsat CC - bardzo mi się podoba ale silniki benzynowe są "podobno" dość awaryjne
Zależy mi jak widać na dość "dużym" samochodzie, tak by można było jeździć bez stykania się z przodu ramionami z pasażerem no i aby można było "wsadzić" jeszcze kogoś do tyłu a niedługo pewnie i dziecko :)

Silniki "poprawiane" milion razy i w końcu nie wiadomo co jest względnie ok. BTW to na jazdę bez problemów z silnikiem (prędzej czy później) bym się nie spodziewał.
Auto nie jest małe ale ze względu na linię dachu z tyłu nie jest zbyt wygodnie dla wyższych osób.

Popatrz na volvo s60, auto ciekawe i stosunkowo bezproblemowe ale mały bagażnik więc może v60 lub s80.
Zerknij w stronę accord'a z końcówki produkcji, Lagunę mk3. ew. C5 2.0/140.
Powinieneś wyrwać też Mazdę 6 2.0/165. Ciekawą opcją będzie toyota camry

Możesz też polecieć grubiej
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Lut 2018, 20:47

Bardzo dziękuję za Twój opis.

Jeżeli chodzi o Volvo S80 to jest za duże, Lexus też na razie odpada ( nie chciałbym kupować samochodu starszego niż posiadam). O takich samochodach pomyśle, jak będę w wieku "prezesowskim" i będę parkował na swoim "podwórku".
Vovlo S60 - szkoda, że tak duży samochód na tak mały w stosunku do wymiarów samochodu bagażnik ale mimo wszystko to "typ" do wzięcia pod uwagę :)
Mazda 6 mi się podoba ale w Wawie japońce kradną na potęgę, szczególnie 6 a ja parkuje na osiedlu.
Champek
Nowicjusz

04 Lut 2018, 21:43

Jak zależy Ci na bagażniku a podoba Ci się S60 to może jak wcześniej kolega wspomniał V60 będzie dobre? To nie jest typowe kombi, ma ciekawy kształt.
Na S/V60 masz bardzo fajny budżet i na pewno coś wybierzesz. Jak ma być benzyna to minimum T4 1.6, osobiście polecam T5 2.0 245KM przy starszych 2.5 mogą panewki kaprysić.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

04 Lut 2018, 22:14

Nie koniecznie chodzi mi o bagażnik, jednak nie chciałbym aby był całkiem mały :)
W końcu trzeba tam wrzucać rodzinne klamoty, kombi to ostateczność - nie jest mi jeszcze potrzebny aż taki bagażnik. S60 to rzeczywiście ciekawa opcja.
Champek
Nowicjusz

05 Lut 2018, 10:41

Champek napisał(a):S60 to rzeczywiście ciekawa opcja

To szukać a na pewno się coś znajdzie, jest tego trochę na rynku.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

05 Lut 2018, 18:11

Passat CC chyba w papierach to 4 osobowy samochód, więc mimo wyglądu nie do końca praktyczny.

Na polu walki zostanie chyba:
- Volvo S60, rzeczywiście można dostać w tym budżecie naprawdę fajny egzemplarz.
- Kia Optima - jakoś dobrze mi się "widzi" ten samochód;

dzięki za porady, wcześniej nie pomyślałem o S60, byłem przekonany, że przy moich założeniach, nie zmieści się w kosztach zakupu.
Champek
Nowicjusz

05 Lut 2018, 21:53

Champek napisał(a):Passat CC chyba w papierach to 4 osobowy samochód
z tego co kojarzę 5 osobowy był VW CC, a więc Passat CC po lifcie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

06 Lut 2018, 21:50

Dzięki za pomoc.

Prawdopodobnym i raczej ostatecznym wyborem będzie Volvo S60/ V60 w benzynie, teraz pozostaje wyszukać odpowiedniego modelu :)
Champek
Nowicjusz