Używka czy jednak nówka? Co lepiej?

31 Sie 2024, 20:36

xaoo napisał(a):No ale przecież masa merców jeździ jako taksówki, które robią 300/400k (desiele).

O czym Ty piszesz ? :D

Ale spoko kup na długie "spokojne" lata nowego diesla najlepiej marek premium :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

31 Sie 2024, 21:11

szybki napisał(a):
xaoo napisał(a):No ale przecież masa merców jeździ jako taksówki, które robią 300/400k (desiele).

O czym Ty piszesz ? :D

Piszę to co dowiaduje się od innych osób w taki sam sposób jak od Ciebie. Są osoby które uważają desiele w w205 za bardzo dobre jednostki i mało palne. Ty z kolei uważasz zgoła inaczej i chcę po prostu wiedzieć dlaczego. Jak to jest, że jedni zachwalą a inni uważają to za złom?
xaoo
Nowicjusz

31 Sie 2024, 21:36

xaoo napisał(a): Jak to jest, że jedni zachwalą a inni uważają to za złom?

Nic tylko przekonać się na własnej skórze :D
szybki
Moderator - Tuning

31 Sie 2024, 22:40

Ja w tyg robiłem serwis olejowy mazdy cx3 2023 w dieslu 60k przebiegu to rozrząd dzwonił jak ministrant na Boże Ciało. Co do aut niemieckich niestety ekologia zabija te silniki, to nie producenci są winni tylko te ecołachy co dyktują warunki.
Pooglądaj sobie chociażby Krzyśka z EKG Auto DYŻUR, zajmuje się głównie grupą vag no i zobacz przy jakich przebiegach już dochodzi do rozbiorki silnika, sensie nie samego silnika tylko jego osprzętu bo o ile z silnikiem nic się nie dzieje to całe historie obijają się o osprzęt, często osprzęt drogi.

Jeżeli natomiast ja sobie postawił bym to pytanie czy nowy czy używany brałbym używany z gwarancją producenta.
Zależy
-taniej
-od ręki
-wady/niedoskonałości fabryczne zostały już usunięte (o ile byly)
Wady
-Jesteś już kolejnym właścicielem
-musisz brać to co jest a nie sam sobie konfigurować
-jest ryzyko kupna rozbitka lub innego typu rzeczy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

31 Sie 2024, 23:40

Robisz 200, wkładasz 20k i robisz kolejne 200
Jakie ma znaczenie przebieg na zegarach skoro nie wiesz ile kosztowały naprawy po drodze.
Jak wsadzisz kupę kasy w auto (a szczególnie takie które ma zarabiać) to trzeba nim tłuc kilometry żeby się choć trochę naprawa zamortyzowała
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Wrz 2024, 09:53

Panowie zatrzymaliście się na autach kilka lat wstecz. Wy sobie nie wyobrażacie co to znaczy dzisiejsza ekologia i technika typu wtryskiwacze, systemy turbin, wspomagania elektryczne, powietrzne i inne badziewia żeby z małego silnika w kolosie wyciągnąć moc.

Do tego producenci się zabezpieczają i np.są już w zwykłych dieslach wtryskiwacze które się nie regeneruje a te co niby się regeneruje to nikt gwarancji nie da.

Ostatnio liczyłem w dieslu i to takim lepszym że od 0-70k.km.właściciel wydał 9k.na samą ekologię!!! A auto dwa razy wracało na lawecie !!!

Jeżeli myślicie że benzyny będą święte to też mocno się pomylicie.

Do tego poczytajcie sobie jakie ludzie mają jazdy z elektromechaniką w nowych autach.

Ogólnie lipa na maxa.

Ostatnio kolejny raz do blue HDi peżocika takie coś organizowałem. Jak Wam się podoba cena ? :?
[link do oferty na Allegro wygasł]
szybki
Moderator - Tuning

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Shooting brake, czyli sportowe kombi
    Określenie shooting brake od dekad wywołuje wiele emocji wśród fanów motoryzacji. W internecie możemy znaleźć mnóstwo wizualizacji prezentujących popularne sportowe samochody w takiej odsłonie. Wielu ...

01 Wrz 2024, 12:37

szybki napisał(a):Ostatnio kolejny raz do blue HDi peżocika takie coś organizowałem. Jak Wam się podoba cena
żadna niespodzianka przy tym koncernie.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Wrz 2024, 12:48

Dobra.. zadecydowałem że wezmę w leasing konsumenci, więc to co bym brał z salonu to:

Lexus ES300H z około 2021-2022 (tutaj trochę boję się tego 2021 bo przez pandemie był brak półprzewodników i może jakiś szajs wkładali? Była też duża powódź w Niemczech czy Belgii w tamtym czasie)

Jakiej wersji najlepiej szukać? Bo to ze kazda ma silnik 2.5h to wiem, ale chodzi mi o wyposażenie. Wiadomo jak tutaj z wymianą oleju? Też debilny longlifowy szajs i wymiana co 30k? Ewidentnie widać, że to auto poleasingowe np. ten.

Jest też taki lex. Tutaj jednak od razu rzuca mi się w oczy ilość przejechanych km i rocznik, bo wygląda jakby ktoś oddał go PRZED upływem leasingu co jest podejrzane.. Popowodziówka?

------------------------------------

Toyota Camry (2024) - nowa z salonu (cena gdzieś 200k)

Co będzie lepsze? Ktoś jeździł tym es-em? Generalnie chciałbym w miarę ciche auto, dobrze zlepione w środku i chciałbym raczej uniknąć wszelkiego rodzaju plastiku wewnątrz (camry niestety trochę tego ma).

Czy powinienem obawiać się skóry? Będzie ok latem? Nie będzie się kleić do dupy i pleców? Najnowsze auto jakie kiedykolwiek mialem to mój aktualny opel z 2009 więc nigdy skóry na oczy nie widziałem w aucie..

No i na pewno się też przejadę UXem z 2021-2022 ale nie wiem czy mi SUV podejdzie.
xaoo
Nowicjusz

01 Wrz 2024, 22:28

xaoo napisał(a):Tutaj jednak od razu rzuca mi się w oczy ilość przejechanych km i rocznik, bo wygląda jakby ktoś oddał go PRZED upływem leasingu co jest podejrzane.. Popowodziówka?
to zrozumiałe, że wydając tyle kasy chcesz kupić pewne auto, ale tu już jesteśmy na granicy paranoi. Czy przez okres leasingu nie mogło urodzić się leasingobiorcy dziecko, nie mogły zmienić się potrzeby (większe/mniejsze auto), nie mógł splajtować / zamknąć działalności, nie mógł wyjechać na stałe za granicę, nie mógł...? Jeśli się nie znasz, jedź oglądać auto ze swoim mechanikiem, a jeśli masz daleko - ogarnij sobie za kilka stówek sprawdzenie auta przez speca (wiem, zdania na ich temat są podzielone)
xaoo napisał(a):Była też duża powódź w Niemczech czy Belgii w tamtym czasie)
a na Podlasiu wybitnie obrodziło w stonkę :ok:
xaoo napisał(a):Wiadomo jak tutaj z wymianą oleju? Też debilny longlifowy szajs i wymiana co 30k?
wszystko zależy od danego ASO, a nawet właściciela. Przypominajki "zmień olej" są zazwyczaj programowalne w komputerze pokładowym, więc równie dobrze można sobie zażyczyć co 100k
xaoo napisał(a):Czy powinienem obawiać się skóry? Będzie ok latem? Nie będzie się kleić do dupy i pleców?
zazwyczaj między fotelem, a ciałem jest jeszcze garderoba, a ta przykleja się również na szmacianych fotelach :ok: możesz jednak trafić na egzemplarz z wentylowanymi fotelami, jeśli tak bardzo obawiasz się klejenia do pewnych części ciała
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Wrz 2024, 17:49

Tak sobie przeglądam ofertę używek co ma salon do którego mam blisko i.. co myślicie o czymś takim? Co to jest za jednostka która ma 1.8 pojemności? Tak samo niezawodna i dobra jak 2.5h? Mocno co mnie boli ten zamsz czy co to jest na tych siedzeniach, może być troszku za mało kunia no i chyba najważniejsze.. brak apple/android carplay :cry: I chyba nawet kamery cofania nie ma -.-
Przy cenie 89k raczej słabo. Co sądzicie? Do tego wygląda jakby auto miało szkodę. Ma ktoś dostęp do baz i jest wstanie sprawdzić co to było :wink: ?

Wiem, że to nie ta sama pólka co ES, ale jeżeli będzie się dobrze prowadził, mało palił i będzie równie bezawaryjny co 2.5h to na pewno bym go rozważył przynajmniej na jazdę próbną.
xaoo
Nowicjusz

03 Wrz 2024, 19:33

xaoo napisał(a):Co to jest za jednostka która ma 1.8 pojemności?

Prius/corolla/auris znasz ? :D
xaoo napisał(a):Tak samo niezawodna i dobra jak 2.5h?

Tak
xaoo napisał(a):może być troszku za mało kunia

Dziadeczkowóz taki jak Prius.
xaoo napisał(a): no i chyba najważniejsze.. brak apple/android carplay

I niestety jest to załamka nad którą pracują klienci. Lepiej zafajdane ekrany niż jakość. No i firmy nam to dają a potem wsiadasz do nowego auta i masz ochotę się zżygać na jego środek ... hmmm ale są ekrany.
Masakra.
xaoo napisał(a):Przy cenie 89k raczej słabo. Co sądzicie?

Jest to opcja dla świadomego motoryzacyjnie klienta który lubi założyć jedwabną koszulę zamiast ortalionowej z żabotami :D

xaoo napisał(a):Do tego wygląda jakby auto miało szkodę

Z tak prowadzonymi śledztwami może odpuść używkę.
Co nowe to nowe .
xaoo napisał(a):Mocno co mnie boli ten zamsz czy co to jest na tych siedzeniach

Tia. Teraz jeżdżę autem z Androidem i chętnie bym zamienił go na ten "zamsz" na to co teraz stosuje się na fotelach aut.
szybki
Moderator - Tuning

03 Wrz 2024, 19:43

szybki napisał(a):Dziadeczkowóz taki jak Prius.
Wiesz.. mój aktualny opel robi katalogowo setkę w 11.7, więc realnie pewnie bliżej 12.5 i przyznaję, że chciałoby się szybciej. Jeżeli ten Lex zrobiłby to o te 2.5 sekundy lepiej to nie byłoby źle. Ja ze świadomością chcę auto BEZ turba.

Może jest jakiś chip tuning który wyciągnie tę jednostkę do 150KM bez wpływania na jej wydajność i trwałość?

szybki napisał(a):I niestety jest to załamka nad którą pracują klienci. Lepiej zafajdane ekrany niż jakość. No i firmy nam to dają a potem wsiadasz do nowego auta i masz ochotę się zżygać na jego środek ... hmmm ale są ekrany.
No jest to duży minus tym bardziej że auto ogłasza się jako premium.. wolałbym porządny środek niż tablet do tego bez car audio xD Plus taki, że można to zrobić samemu za około 1.5k. Nie ma tragedii.

szybki napisał(a):Z tak prowadzonymi śledztwami może odpuść używkę.
Co nowe to nowe .
Bardziej chodzi mi o to, że chciałbym wiedzieć jaka była szkoda i na ile jest widoczna gołym okiem. Wtedy mogę ocenić czy warto dawać te 89k, czy też wynegocjować lepsze warunki.

No i ten zamsz to lipa straszna.. jakby nie można było podnieść ceny auta o 5k i dać coś porządnego... Może na żywo nie wygląda to aż tak źle... boli to bo wygląda na tandetę, a auto w rzeczywistości do tanich nie należy.

Wiesz może, czy dealerzy przewożą auta między salonami? Jakbym był zainteresowany czymś powiedzmy z Warszawy, to czy załatwią transport do salonu z mojej miejscowości?
xaoo
Nowicjusz

03 Wrz 2024, 20:26

szybki napisał(a):Z tak prowadzonymi śledztwami może odpuść używkę.
Co nowe to nowe .
no no, bez przesady. Na nówce też się można naciąć, bo to różnie bywa, ale cśśśśś!

Ups, napisałem to :mrgreen:

Może jest jakiś chip tuning który wyciągnie tę jednostkę do 150KM bez wpływania na jej wydajność i trwałość?
chiptuning w autach bez turbo / kompresora nie ma sensu
Mocno co mnie boli ten zamsz
skóra - źle, zamsz - źle... Poniekąd podzielam, ja bym najchętniej posiadał alcantarę (najlepiej niebieską), albo wełnę, jak w Toyocie century :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Wrz 2024, 20:39

mike napisał(a):skóra - źle, zamsz - źle...

ahh zbyt dosłownie to bierzesz :) z dwojga złego zdecydowanie wolałbym skórę :P

Takie wnętrze jak ma ten lex brałbym jak cygan rower mimo że i tak jest tam zamsz, ale jednak całość wygląda zdecydowanie lepiej :ok:. Jeżeli dealer pofatyguje się przywieść te auto do mnie (salonu gdzie mieszkam) jestem skłonny zapłacić więcej dla głupiej tapicerki :twisted: (oczywiście nie tyle ile na aukcji)

btw, ct200h serio nie ma kamery cofania xd? Nie widzę nic w opisie ani z tyłu.. chyba że jest przy lampce od rejestracji?
xaoo
Nowicjusz

04 Wrz 2024, 06:52

xaoo napisał(a):mój aktualny opel robi katalogowo setkę w 11.7, więc realnie pewnie bliżej 12.5 i przyznaję

Za dużo czytasz papki marketingowej.
Tak czy siak chcesz odczuwalnej zmiany to bierz 2,5h.
szybki
Moderator - Tuning