Używka czy jednak nówka? Co lepiej?

14 Wrz 2024, 00:05

szybki napisał(a):Dopiero odstrzeliłeś auto na podstawie raportu

Odstrzeliłem auto nie na postawie raportu bezpośrednio, a na podstawie tego, że na ten moment NIE WIEM jaka była szkoda. Jeżeli miał bym takie informacje to na żywo bym widział jak zostało to zrobione.

szybki napisał(a):Zderzak, błotnik, i przędne drzwi ponad 10k.

Widzę zdjęcia więc jako potencjalny kupiec wiem co było robione. Wiedziałbym też jak zostało to zrobione. To jest wystarczająca informacja aby podjąć decyzję. W przypadku CT tego nie wiem. Tylko i aż o to chodzi. O świadomość co było naprawiane w tym aucie.

Ale cieszę się, że podajesz przykłady z kwotami i zdjęciami. O ile są prawdziwe (a zakładam, że tak) to może ta kwota na 5k, czy nawet 10k nie świadczy o katastrofie, a przynajmniej taką mam nadzieję. Zobaczę co powiedzą w salonie, oni powinni wiedzieć bo mają pewnie dostęp do ASO, a pewnie tam auto było naprawiane.
Ostatnio edytowany przez xaoo, 14 Wrz 2024, 00:13, edytowano w sumie 1 raz
xaoo
Nowicjusz

14 Wrz 2024, 00:13

Kolejna sprawa. Ten Ct z mocnym dzwonem w tył chcesz się założyć że przy małej dopłacie nawet nie jorgniesz się że był malowany już nie wspomnę o naprawie. Dobry blacharz wjedzie z dupą na seryjne zgrzewy, reszta pewnie po tzw.ramce. Potem lakiernik poleci chemią pod miernik a Janusz się ucieszy bo odcienie będą ok.i wszędzie 130um. :D
I prawdopodobnie już do zezłomowania auta za 30lat nikt o niczym się nie dowie.
Pewnie tylko po chemii wyjdą kwiatki.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

14 Wrz 2024, 00:15

szybki napisał(a):Ten Ct z mocnym dzwonem w tył chcesz się założyć że przy małej dopłacie nawet nie jorgniesz się że był malowany już nie wspomnę o naprawie

Dlatego cieszmy się że takie szkody idzie dużo łatwiej wykryć po VINie niż jeszcze chociażby 10 lat temu, ale nadal niestety trzeba mocno uważać. W większości ten "Janusz" ciężko pracuje aby kupić sobie takie auto i uwierz mi że on nie chce sklejki za cenę prawdziwego bezwypadkowego egzemplarza. Kupno takich aut na handel powinno być zakazane, bo polaczki cfaniaczki tylko ręce zacierają i piszę swoje "BEZWYPADKOWY" na aukcjach robiąc ludzi w chu*a.
xaoo
Nowicjusz

14 Wrz 2024, 08:45

Patrząc po wycenach tych szkód to ten CT pewnie można spokojnie powiedzieć że jest 100 proc bezwypadkowy bo co to za wypadek obcierka :D
Ktoś pewnie nie uważal z wózkiem pod Tesco jak pakował zakupy a ty już chcesz auto złomowac. Jak ci się auto podoba to weź jakiego sprawdzacza i za parę stówek obejrzy auto i ci powie czy auto było po wypadku czy nie.
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996

14 Wrz 2024, 08:50

Dla mnie szkoda gadać, skomplikowany tok myślenia, doszukiwanie się wszędzie spisku no i najgorsze czyli brak elementarnej wiedzy o tym co się mówi.

Podsumuje Ci.

Wkleiłem Ci foty aut że szkodami większymi niż ten Lex żeby uruchomić Ci tok myślenia a Ty dalej swoje bo Ty nie wiesz i nie wiesz. Zamiast się cieszyć że jest podstawa do targowania i wskazówki co dokładniej sprawdzić to niestety Twoje mądrości z polskiej wyższej szkoły technik Januszowania.

Kolejny temat foty. Pomerdały Ci się okoliczności. Ct200h ten rozbity był na aukcji domu aukcyjnego, spora część aukcji to oferty ubezpieczalni które zabierają auta swoich klientów i wystawiają na aukcji. Wtedy są robione foty stanu rzeczywistego. Aktualnie wkleiłeś foty których właścicielem pewnie jest dom aukcyjny + strony do śledzenia aukcji. Zobaczyłeś je tylko dla tego bo nikt za ich usunięcie nie zapłacił. To jest dodatkowa forma zarobkowania tych domów aukcyjnych a jedyną stron śledzących.
Jak ktoś skasuje te foty to prawdopodobnie kupisz to auto bo będzie spełniać w 100% Twoje oczekiwania.

W Polsce nie ma żadnego pokazywania fot szkód. Więc nie pisz głupot że jak bym Ci pokazał foty to byłoby ok. Daje ogłoszenie i ktoś gdzieś sprawdza raport w którym jest szkoda na 13k. Ja piszę bezwypadek no bo rysy trudno nazwać wypadkiem a Janusz ma używkę że jestem oszustem. A co jak byłaby ta szkoda u poprzedniego właściciela to jakie foty ? Nic nie dostaniesz.

I Jeszcze jedno ta historia o "ciężko zarobionych pieniądzach" jest jak nalepkach na dropsach :D i pojawia się za każdym razem przy tego typu "polowaniach".

Powodzonka. Nie mój klimat :ok:

rupertpumpkin napisał(a):Patrząc po wycenach tych szkód to ten CT pewnie można spokojnie powiedzieć że jest 100 proc bezwypadkowy bo co to za wypadek obcierka

Niestety nieświadomość ludzi jest porażająca tu dotyczy blacharskich napraw ale jest taka sama przy mechanice gdzie HDi z 2003r to dla Kowalskiego to samo co HDi z 2023r. gdzie alternator kosztuje tyle samo co kiedyś cały silnik.
szybki
Moderator - Tuning

14 Wrz 2024, 08:59

Obecnie działa to mniej więcej tak.
Znajdujesz sobie prawie nowe auto, perełka klasy premium, full wypas, skóry bilaserturbogiga3dpremiumledy jeśli chodzi o reflektory. Oglądasz - jest wszystko pięknie, spasy równe, kolorki się zgadzają, wykupujesz raport. Zonk - szkoda prawy przód na 40k. Oczywiście już dzwonisz do prokuratury, że oszustwo, a tak naprawdę wymieniany był ten premium reflektor, bo zawistny somsiad uszkodził reflektor śrubokrętem :ok:
Takie są ceny w ASO, więc te 5k to śmiech i niepotrzebnie robisz z tego aferę. Ubezpieczalnie nie przewidują w swoim katalogu technologii napraw polerki rysy, więc kalkulacja wyszła jak wyszła - bo przygotowanie do malowania, bo materiał, bo robocizna.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

14 Wrz 2024, 09:12

mike napisał(a):Takie są ceny w ASO, więc te 5k to śmiech

Dokładnie tak. Np. W Lexus ct200h jak byłby radar to wymiana przedniego znaczka (pod radar) z robocizną to jakieś 5k. Skompletowanie przedniego zderzaka wersji fl 13r-17r to około 10k.+ Robocizną + lakier + czujniki parkowania !!!
I teraz weź niech Ci ktoś ukradnie znaczek bo są bardzo drogie ??? !!!

Cena z alledrogo to do wyceny ubezpieczalni z ASO ile ?
No i Janusz autka nie kupi :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

14 Wrz 2024, 10:38

Panowie, wy nie rozumiecie jednej rzeczy. Skoro już wiem, że była szkoda to CHCĘ wiedzieć jaka i koniec kropka. Jeżeli jest to ukrywane w jakikolwiek sposób to jest to dla mnie jasny sygnał kombinowania.

Jeżeli auto było naprawiane w ASO to salon Lexusa nie powinien mieć problemu z powiedzeniem mi co go bolało bo przecież mają dostęp do swoich baz danych, albo mogą te dane łatwo uzyskać. Tylko o to się rozchodzi.
xaoo
Nowicjusz

14 Wrz 2024, 10:52

Dokładnie tak

I dochodzi klasyczek, czyli a to tapicerka nie taka, a to nie ma kamerki, a to raporcik, czyli kupowanie zza monitora bez choćby przymierzenia się do czegokolwiek, za to mamy rozstrzał od miejskiego crossovera, po tapczan segmentu D+ / E :ok:
Skoro już wiem, że była szkoda to CHCĘ wiedzieć jaka i koniec kropka. Jeżeli jest to ukrywane w jakikolwiek sposób to jest to dla mnie jasny sygnał kombinowania.
jak dla mnie jest to jasny sygnał do odsiania tej grupy ludzi, którzy jak zobaczą wzmiankę o jakiejkolwiek szkodzie, to mają już przed oczami złom po zderzeniu z tirem, poskładany z przystanku i trzech ćwiartek. Gdyby to było coś dużego, to po prostu nie mieliby tego w swojej ofercie / nie odkupiliby etc
mike
Moderator
Awatar użytkownika

14 Wrz 2024, 11:01

xaoo napisał(a):Panowie, wy nie rozumiecie jednej rzeczy. Skoro już wiem, że była szkoda to CHCĘ wiedzieć jaka i koniec kropka. Jeżeli jest to ukrywane w jakikolwiek sposób to jest to dla mnie jasny sygnał kombinowania

xaoo napisał(a):Okazało się że ten ct200h jednak nadal dostępny, więc wykupiłem raport i tutaj zdziwko bo miał dwie szkody.. i to nie małe więc raczej odpada - szczegółowy opis. Oczywiście o tym nie wspomnieli na aukcji i branie za niego 90k to imo gruba przesada.

Kto co Ci ukrywa ? Dobrze się czujesz ? Normalne ogłoszenie a normalny kupujący jedzie ogląda i prosi o foty/wycenę.

A na odległość pseudo kupujących wysyła się na bambus. Tym bardziej że chyba nikt nie jest idiotą żeby wysyłać foty uszkadzania auta w świat gdzie potem nie wiadomo gdzie teafią i na jakiego kolejnego znaffce który wymianę skraplacza od klimy potraktuje jak zderzenie czołowe z Tirem.
szybki
Moderator - Tuning

14 Wrz 2024, 15:55

Jestem po wizycie w salonie gdzie przejechałem się CTkiem i ESem z 2023 (będą mieli model z 2019 za 2 dni - tym jechałem w ramach testu). No i tak...

CTek fajne auto. Nie za duże, nie za male. Jeżeli ktoś nie ma 2m to miejsca dużo. Te 136KM jest w zupełności wystarczające. Oczywiście się tym nie pościgamy i chciałoby sie mieć chociaż te 160KM, ale daje spokojnie radę. Generalnie prezentuje się on 2x lepiej na żywo niż na zdjęciach. Przyglądałem się dość mocno i nie widać różnicy w lakierze czy coś więc to na plus. Tapicerka też 3x lepiej wygląda w rzeczywistości. Zdjęcia zbyt mocno prześwietlają. Jedyny minus tego auta jest taki, że na tyłku pod zderzakiem tutaj jest mała wgniotka i brak lakieru.. trochę lipa. Boje się, że może być z tym problem później i zacznie się coś dziać/dalej odpadać. To raczej trzeba by było zrobić. Może zrobią to w ASO (wymienią), ale jak ma to kosztować z 5k to raczej odpuszczę. Ktoś wie jak nazywa się ten element? Jest on oddzielny od błotnika, czy jako całość?

EDIT: Z tego co znalazłem to jest [link do oferty na Allegro wygasł]?

Co do ESa... no cóż. Inna bajka. CTek już dużo lepiej się prowadzi od mojego opla, ale jednak ten model to kompletnie inne doświadczenie z jazdy. Te auto płynie po drodze. 218 KM daje bardzo dobrze radę. Jak na auto bez turba to ciągnie mocno. Ogólnie samochód klasę wyżej niż CTek i to bez dwóch zdań.

I kilka kwestii bo wiele opinii jest na ten temat w necie. CVT NIE JEST GŁOŚNE. Ludzie chyba specjalnie to piszą, bo mają ból dupy o lexusa, bo inaczej nie potrafię tego zrozumieć. Przy przyspieszaniu oczywiście, że słychać silnik jak w każdym innym aucie, ale jak już tylko spuszczamy nogę i trzymamy prędkość to jest cisza. 0 silnika. Wygłuszenie CTka oceniłbym na 4+ (proszę pamiętać, że oceniam z perspektywy mojego aktualnego auta). Dużo lepiej niż w Oplu, ale gorzej niż w ESie, ale nadal bardzo dobrze.

Czekam na to jaką dadzą mi propozycje kredytu na tego ESa (bo nietesty nie jest on na fakturę) i zadecyduję. Osobiście uważam, że jakby CTek miał domyślnie ładowarkę bezprzewodową (idzie może dokupić osobno? Coś w deseń, że podpięte na kablu od zapalniczki czy coś?), carplay (to akurat mogę dołożyć za 1k w swoim zakresie) i te 30KM więcej, to byłby perfekcyjny. ES wypadł znacznie lepiej, ale jest też 50-60k droższy...

Plus taki, że wezmą w rozliczenie moje 15 letnie auto :D Miłe zaskoczenie. Na ten moment jest mi bliżej do CTka ze względu na cenę, która po zniżce 3k i wzięciu auta w rozliczenie wygląda więcej niż przyzwoicie jak za Lexusa z 2020r i przebiegiem 83k.
xaoo
Nowicjusz

14 Wrz 2024, 19:21

xaoo napisał(a): Jedyny minus tego auta jest taki, że na tyłku pod zderzakiem tutaj jest mała wgniotka i brak lakieru.. trochę lipa. Boje się, że może być z tym problem później i zacznie się coś dziać/dalej odpadać.

Nie no to już trolling jest :lol:
rupertpumpkin
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B5
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1996

14 Wrz 2024, 19:29

rupertpumpkin napisał(a):Nie no to już trolling jest

dla ciebie trolling dla mnie wada (mała, ale jest) w nawet nie 4 letnim aucie ¯\_(ツ)_/¯
xaoo
Nowicjusz

14 Wrz 2024, 20:02

xaoo napisał(a):dla ciebie trolling dla mnie wada

A dla mnie walenie zwalonego rynku. Dziękujemy.
szybki
Moderator - Tuning

14 Wrz 2024, 20:15

xaoo napisał(a):Jedyny minus tego auta jest taki, że na tyłku pod zderzakiem tutaj jest mała wgniotka i brak lakieru.. trochę lipa. Boje się, że może być z tym problem później i zacznie się coś dziać/dalej odpadać.
to tylko plastikowa dokładka, nie wpływa na pracę silnika, prowadzenie, nie będzie też rdzewieć (mimo, że to japończyk). Nawet przejdziesz z tym przegląd :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika