VAG-COM LAMBDA FACTOR

02 Sie 2014, 21:52

Mam pytanie,czy lambda factor - wyświetla mi się w w blokach pomiarowych w grupie 001 to jest stosunek masy powietrza do spalanego paliwa?

Gdzieś w internecie wyczytałem że lambda factor jeśli jest:

<1 - to jest spalana mieszanka bogata. - czy jest to prawda?
>1 - to jest spalana mieszanka uboga. - czy jest to prawda?
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

03 Sie 2014, 19:00

mobileIS napisał(a): to jest stosunek masy powietrza do spalanego paliwa?

Tak to prawda.
mobileIS napisał(a):Gdzieś w internecie wyczytałem że lambda factor jeśli jest:

<1 - to jest spalana mieszanka bogata. - czy jest to prawda?
>1 - to jest spalana mieszanka uboga. - czy jest to prawda?

Prawda - mieszanka może być i za bogata i za uboga - zależy od pomiarów spalin.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

03 Sie 2014, 21:16

Dzięki wielkie,ale skoro jesteśmy już przy temacie to mam kolejne pytanie czy współczynnik lambda powienien wachać się między 0,87 a 1.00 +/- ? bo z takimi informacjami też spotkałem się na różnych forach intrnetowych,a i pomiar voltage który też wyśwetlał mi się w blokach pomiraowych to napięcie (czyli akumulator) ?

oraz nastepne pytanie z mojej strony,to czy samochód powinien spalać bardziej bogatą mieszankę czy może ubogą?

oraz pokazywał mi się również w blokach pomiarowych w okienku injection on time,to jest to czas wtrysku prawda? (podany w ms).

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz,
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

04 Sie 2014, 08:37

mobileIS napisał(a):czy współczynnik lambda powienien wachać się między 0,87 a 1.00 +/-

Do 1.00 - taki powinien być współczynnik - 0,87 to zbyt bogata mieszanka powyżej 1,0 za uboga -
najlepiej jak jest od 0,95 do 0,97.

mobileIS napisał(a): i pomiar voltage który też wyśwetlał mi się w blokach pomiraowych to napięcie (czyli akumulator)

Jak jest około 12V to akumulator - ale może też być to napięcie np. sondy - nie wiem jaką masz tam wartość.

mobileIS napisał(a):czy samochód powinien spalać bardziej bogatą mieszankę czy może ubogą?

Ani za ubogą ani za bogatą - mieszanka musi być odpowiednia - praca lambdy już dużo mówi.

mobileIS napisał(a): injection on time,to jest to czas wtrysku prawda

Tak prawda - ten czas jest zmienny i zależy temp. silnika, jego obciążenia itd. wszystkim tym steruje ECU.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

04 Sie 2014, 16:56

rozumiem,ja tam voltage miałem coś 13 z hakiem,ale silnik nie był jeszcze dobrze rozgrzany,bo nie miałe 90 stopni,aha czyli już rozumiem z tym współczynnikiem lambda i z mieszanką ubogą/jak i bogatą.

Czytałem też że jeśli lambda factor nie ma odpowiedzniej wartości właśnie takiej jak mi przedstawiłeś na poziomie 0,95 do 0,97 to znaczy że coś jest nietak,czy będzie na spalanie mieszanki miał przepływomierz właśnie? bo on mierzy przepływ powietrza a lambda factor to współczynnik masy powietrza do spalanego paliwa,dobrze myślę? Przepraszam jeśli palnę jakieś głupstwo.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

04 Sie 2014, 17:01

aha rozumiem,czyli czas wtrysku ciągle sie zmienia,ja mierzylem jak samochód nie był rozgrzany i zrobiłem zdjęcia,teraz jak go rozgrzeję do 90 stopni to popatrzę jak się to zmienia,a powiedz mi bo mówisz ,że mieszanka musi być odpowiednia - i że praca sondy to pokazuje,co przez to mam rozumieć?

Obserwować parametry lambda factor - ? :)
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W obszarze niezabudowanym bardziej niebezpiecznie
    Pomimo tego, że do większości wypadków dochodzi w obszarze zabudowanym (70%), to kiedy mają miejsce poza tym terenem, traci w nich życie więcej osób. W co piątym ginie człowiek, podczas gdy w wypadku w strefie ...
    Skoda Superb Combi - czwarta generacja modelu
    Czwarta generacja modelu Superb Combi kontynuuje swoją triumfalną ścieżkę z jeszcze bardziej dopracowanym projektem, obszerną i niezwykle wygodną przestrzenią oraz innowacyjnymi rozwiązaniami technologicznymi. Nowy model ...